Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ίρις Μαυράκη - ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Γεννήθηκε στην Αφρική από Ρόδιο πατέρα και Αυστριακή μητέρα.
Η οικογένειά της επέστρεψε στην Ρόδο αφού πρώτα η Ίρις είχε την τύχη να αρχίσει να ταξιδεύει σε ηλικία μόλις 2 ετών κάτι το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της και στον χάρτη των πολλαπλών αναζητήσεων της σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης. Με την ευχέρειά της να μιλάει διάφορες γλώσσες κατάφερε να ασχοληθεί με διάφορα μουσικά ρεύματα και τραγούδια από πολλές χώρες του κόσμου.
Τα παγκόσμια γεγονότα και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες του 60 και 70 της έδωσαν δυνατά εφόδια μέσα και από την ΡΟΚ. Παρακολούθησε μαθήματα κλασσικού πιάνου στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Ρόδου για 8 χρόνια και 2 χρόνια στο Ελληνικό Ωδείο Ρόδου καθώς και Κλασσικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και στην Φρανκφούρτη.
Ήταν μέλος της Δημοτικής Χορωδίας Ρόδου για 10 χρόνια.
Πήρε μέρος σε θεατρικά έργα του Θεατρικού ομίλου Ρόδου το ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙ.
Βοήθησε στην διοργάνωση του Σωματείου Μουσικών Ρόδου. Έχει διοργανώσει και συμμετείχε σε συναυλίες με διάφορα θέματα όπως: ΕΙΡΗΝΗ (Ελλ. Ερυθρός Σταυρός) τα Θεία Δώρα (UNICEF), Ρόδος Σύνοδος Κορυφής, Υπουργοί Εξωτερικών Ε.Ε, (Καστελόριζο – Ρόδος)-Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.
Υπουργοί Υγείας Ε.E.. Συναυλία Ιλίσια Πανεπιστημιούπολη (Αθήνα)- Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τσακνής , Μαχαιρίτσας, Π. Θαλασσινός. Πάντειο Πανεπιστήμιο - Λάκης Παπαδόπουλος, Τουλιάτος, αντιπολεμικά τραγούδια (Αθήνα) Ρατσισμός και Ξενοφοβία (Ρόδος) Για την αναδάσωση των καμένων περιοχών της Ρόδου . Τα 50 χρόνια της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου Γιορτές ξενιτεμένων-Κρήτη, Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Ηρακλείου. Φωνές Γυναικών (4η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κως) Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας (Λέρος). Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ -Ελληνική Πρεσβεία Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο (10χρόνια από τον θάνατο του) Νησιά της Δωδ/σου Συναυλία με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, Κάρπαθος . Φεστιβάλ Σύμης-Τραγούδια του Έρωτα και της θάλασσας Αφιέρωμα στον Μπέρτολντ Μπρέχτ.-Κάλυμνος . Το Παγκόσμιο πολιτικό τραγούδι-Κάλυμνος Αντιπολεμικές συναυλίες Αθήνα-Κρήτη-Ρόδος Ελληνοτουρκική Φιλία, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης - Τουρκία (τραγούδια Ειρήνης) Φέτιγιε. Ο κύκλος της ξενιτιάς -Δωδεκάνησα-Κρήτη-Αθήνα . Αχ ξενιτιά-Ρόδος, Αφιέρωμα στον ΝΙKO ΓΚΑΤΣO. Συμμετοχή στα Μουσικά βραβεία ΑΡΙΩΝ . (FM records) Είχε επαφές τον Nick Mason και David Gilmour το 1981 αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από τα διάσημα μέλη των PINK FLOYD. Συναυλίες για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Συμμετοχή σε συναυλίες κατά των ναρκωτικών Τελετή λήξης Ιστιοπλοϊκών αγώνων REGATTA 2005 -Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Τραγούδια του “φεγγαριού της νύχτας και της θάλασσας’’ Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες κωπηλασίας , Ναυτικός Όμιλος Ρόδου κ.α. (Ιούνιος 2005) συμμετείχε ως ερμηνεύτρια στην ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Ellie Shouraqui (Beyond friendship) που γυρίστηκε στην Ρόδο.Το 2002 ανέλαβε την Οργάνωση της 1ης και το 2004 της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Γελοιογραφίας Ρόδου που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και τον Δήμο Ροδίων στο πλευρό του εμπνευστή της γνωστού Ρόδιου Σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη.
Επίσης και το 2006 την 3η Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας Ρόδου. ‘’Ο ανήσυχος άνθρωπος που μας έρχεται από την Ρόδο’’ το σχόλιο σε εφημερίδα του Ηρακλείου, η Ίρις Μαυράκη πάντα αναζητά νέες ιδέες και συνεργασίες διοργανώνοντας μόνη της τις παραγωγές των συναυλιών και μουσικών της παραστάσεων. Διοργάνωσε και συμμετείχε σαν σολίστ σε 2 συναυλίες ως Σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης- DESO υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου IBRAHIM YAZICI, στην Σμύρνη 8 Μαρτίου,Ρόδο 6 Απριλίου 2005, ‘’Έλληνες – Τούρκοι Συνθέτες, Ποιητές’’, Συναυλία (σολίστ) στα πλαίσια των εγκαινίων του Νέου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σμύρνης με την Συμφωνική Ορχήστρα DESO στις 16 Νοεμβρίου 2005. Συναυλία (σολίστ) με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης την Πρωτοχρονιά του 2005 στην Σμύρνη, Υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου ENDER SAKPINAR 3 Συναυλίες (σολίστ) με την Συμφωνική Ορχήστρα του Εσκί Σεχίρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Οικολογικού Κινηματογράφου στην Αλικαρνασσό (Bodrum) στις 5 Ιουνίου 2006, Mugla, Eskisehir. Υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου ENDER SAKPINAR Συναυλία (σολίστ)με την Συμφωνική Ορχήστρα του Εσκί Σεχίρ στην Ρόδο, στις 26 Ιουνίου 2006. Υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου ENDER SAKPINAR Συναυλίες 26 και 27 Απριλίου 2007 [σολίστ] με την Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα της Άγκυρας CSO στην Άγκυρα. Υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου ENDER SAKPINAR 2 Συναυλίες με την Με την Eskisehir Greater Municipality Symphony Orchestra τον Ιούλιο του 2007 στο Μπόντρουμ και στην Σάμο.
Υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου ENDER SAKPINAR Συνεργάστηκε με τους Μαέστρους Ibrahim Yazici, Ender Sakpinar, Hakan Sensoy. Τιμήθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Bodrum και του Μαρμαρίς και τον Οργανισμο Kalimerhaba στο Φεστβάλ Kadin ve Sanat που είναι αφιερωμένο στις Γυναίκες Δημιουργούς. Πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου Καλημέρχαμπα Σμύρνη του Τουρκου Συγγραφέα Τζαν Ερίουμλου. Τιμήθηκε από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό για την σύσφιξη των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων ΛΥΣΣΙΣΤΡΑΤΗ στις 2 Μαρτίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών μαζί με τον Εμμανουήλ Κάρλα Νομάρχη Σάμου, Tulin Oral Ηθοποιό, Ευανθία Ρεμπούτσικα Συνθέτιδα. Στις 29 Φεβρουαριου κυκλοφόρησε το‘Reversing Time’ μια γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από τους Dreamtone & Ιris Mavraki’s NEVERLAND. H Ιρις Μαυράκη και οι Dreamtone ένα νεανικό prog metal group από την Άγκυρα φιλοξενούν στο album τους τους: Philarmonia Istanbul Orchestra, Hansi Kursh,(Blind Guardian) Μike Baker , Gary Werhkamp (Shadow Gallery) Τom Emglund.(Evergrey) Συναυλία (Σολίστ) στις 11 Δεκεμβρίου 2008 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου Ορχήστρα Δωματίου Μαρμαρίς της Τουρκίας Μαέστρος Ender Sakpinar- Soloist Iris Mavraki ''Τραγούδια από την Άκρη του Κόσμου'' Συναυλία (Σολίστ) στις 6 Ιουλίου 2009 στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγιστρου στην Ρόδο με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Προύσας υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου Ender Sakpinar Συναυλία 28 Αυγούστου 2009 στο Ακριτικό Καστελλόριζο 17 Σεπτεμβρίου στο IF Perfomance Hall στην Άγκυρα με το συγκρότημα Dreamtone & Iris Mavraki's NEVERLAND 4 Οκτωβρίου με το συγκρότημα Dreamtone & Iris Mavraki's NEVERLAND στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - PROGPOWER EUROPE 2009 (Baarlo – Netherlands) 11 Δεκεμβρίου 2009 στην Προύσα με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Προύσας ως Σολίστ υπο την Διεύθυνση του Μαέστρου Ender Sakpinar Έχει κυκλοφορήσει Α.1 maxi single το WHY σε στίχους και μουσική του Αντ. Παπασπύρου (SAKARIS RECORDS) Β.1 ένα cd single ΓΕΥΣΗ ΠΕΛΑΓΟΥΣ σε στίχους και μουσική της Ίριδας Μαυράκη (FM RECORDS) c. Dreamtone&Iris Mavraki’s NEVERLAND ‘’Reversing Time ‘’ album (AFM Records Germany) σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ΗΠΑ. έχουν ολοκληρωθεί οι ηχογραφήσεις του 2ου album στο οποίο θα συμμετέχουν πάλι γνωστά ονόματα απο τον χώρο της prog metal σκηνής, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές του 2010 από την ΑFM records καθώς και video clip. www.in-neverland.com www.myspace.com/neverlandofficial wwwmyspace.com/irismavraki

Δεν υπάρχουν σχόλια: