Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ.Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ.
ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Είχαμε την χαρακτηριστική περίπτωση μιας νέας γυναίκας, δραστήριας και εργαζόμενης και κοινωνικά καταξιωμένης η οποία μετά από ένα τραυματικό γεγονός (απώλεια συντρόφου) και μια περίοδο έντονης κατάθλιψης 3 εβδομάδων παρουσίασε ξαφνικά έντονη δυσκολία βαδίσματος που όπως έδειξε η περαιτέρω διαφοροδιάγνωση ήταν αποτέλεσμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Με μια συνδυασμένη αντικαταθλιπτική αγωγή και αντιφλεγμονώδη αγωγή συνήλθε αρκετά η ασθενής αλλά όποτε την έπιανε η στεναχώρια της παρουσίαζε και αδυναμία στην βάδιση.
Το αναφέρουμε σαν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολλών προσώπων της σκλήρυνσης κατά πλάκας που παρουσιάζουν στην εμφάνιση της.
Βέβαια και η έντονη κατάθλιψη στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να «ξυπνήσει» σκυλιά που κοιμούνται.
Και εδώ το μυστικό είναι άμεση θεραπευτική αγωγή όλων των παθογενών παραμέτρων ανακόπτοντας με κάθε τρόπο την παθογενή εξέλιξη τους. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΜΥΕΛΙΤΙΣ Η ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΩ.
Η εγκάρσια μυελίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από έντονο στρες ή λοίμωξη και συνοδεύεται από ακράτεια ή επίσχεση ούρων και αδυναμία βάδισης.
Πέρα από αδύναμα τα κάτω άκρα είναι και μουδιασμένα.
Στην οξεία φάση διαγνωστικά μπορούν να χρησιμοποιούν τα σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά τα οποία πέραν του ότι διαγιγνώσκουν το πρόβλημα δείχνουν και σε πιο ύψος του νωτιαίου μυελού είναι η ανωμαλία.Τα σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά πιστοποιούν και την βελτίωση εφόσον πετύχει η θεραπεία.
Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση χωρίς καμία καθυστέρηση και να διαρκεί μέχρι να υποχωρήσουν τελείως τα συμπτώματα.
Μόνο τότε είμαστε σίγουροι ότι έχει επέλθει πλήρως η ανάρρωση.
Η εγκάρσια μυελίτιδα θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή γιατί αν δεν αποθεραπευτεί πλήρως σε επανεμφάνισή της τα καινούρια συμπτώματα δρουν αθροιστικά και το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο και παραμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: