Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη συνέντευξη τύπου, 17.02.2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2010 Χθες το απόγευμα στο Βύρωνα, η Αστυνομία κατάφερε να συλλάβει δύο ιδιαίτερα επικίνδυνους και βίαιους κακοποιούς.
Δόθηκε κυριολεκτικά μια κρίσιμη μάχη, που δυστυχώς είχε βαρύ τίμημα: έχασε τη ζωή του ένας συνάνθρωπός μας.
Ένας φτωχός νέος μετανάστης που έτυχε να βρεθεί στο λάθος σημείο.
Ο θάνατός του, αποτελεί για μας ένα οδυνηρό γεγονός και μας προβληματίζει όλους. Εκφράζω τη θλίψη μου, την οδύνη μου και τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του άτυχου αυτού νέου. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της απέναντί τους.
Το γεγονός του θανάτου του ανθρώπου αυτού μας λυπεί ιδιαίτερα, καθώς η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτη αξία και πρέπει να είναι απόλυτη αξία για τις υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους.
Όχι μόνο των φιλήσυχων πολιτών, αλλά ακόμη και των κακοποιών που καταδιώκονται ή αναζητούνται από την Αστυνομία.
Για το λόγο αυτό, ήδη για το περιστατικό διεξάγεται προανάκριση από την πλευρά της δικαιοσύνης, η οποία θα ρίξει άπλετο φως στις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη. Κυρίες και κύριοι, Για πολλά χρόνια στη χώρα μας, στη μάχη μεταξύ ασφάλειας και εγκλήματος, το έγκλημα κέρδιζε κατά κράτος. Κάθε λογής κακοποιοί και δράστες λειτουργούσαν ανενόχλητοι, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα στην θλιβερή αυτή κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε, σε μια πρωτοφανή κρίση ανασφάλειας, που αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας για το 2009 που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Όταν φτάνουμε στο σημείο τα καλάσνικοφ και τα πάσης φύσεως όπλα να κυκλοφορούν ελεύθερα, σπίτια κακοποιών να έχουν περισσότερα όπλα από στρατιωτικές μονάδες, χειροβομβίδες να σκάνε σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε κάτι εφιαλτικά πρωτόγνωρο. Μια κρίση πρωτόγνωρη, με τα οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα από τη μία, και την κυριαρχία της αδράνειας και την απουσία πολιτικής για την ασφάλεια της χώρας και της κοινωνίας, από την άλλη. Δυστυχώς κάθε μέρα γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας έξαρσης του εγκλήματος: το έγκλημα αυξάνεται, πολλαπλασιάζεται, αλλάζει μορφή, γίνεται πιο σύνθετο, πιο βίαιο, πιο σκληρό και διευρύνεται σε περισσότερα πεδία. Εμείς επιλέξαμε να δούμε το πρόβλημα κατάματα.
Μπήκαμε δυναμικά στην κρίση. Ήρθαμε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα . Ήρθαμε για να αλλάξουμε αντιλήψεις και πρακτικές.
Ήρθαμε για να επαναφέρουμε την ασφάλεια στη ζωή του Έλληνα πολίτη.
Και είμαστε εδώ για να εμπεδώνουμε καθημερινά ότι η ασφάλεια αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Σε αυτήν την προσπάθεια, χρειάζονται σύμμαχοι. Χρειάζεται πίστη, φρόνημα, σχέδιο και οργάνωση. Δυστυχώς, όταν πρωτοήρθαμε σε αυτό το Υπουργείο, απουσίαζαν και τα τέσσερα. Δίνουμε καθημερινό αγώνα να αλλάξουμε αυτήν την πραγματικότητα.
Σε αυτόν τον αγώνα, πρωταγωνιστής είναι οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά έναν διαρκώς αυξανόμενο όγκο ανομίας και εγκληματικότητας. Και εδώ θέλω να τονίσω με έμφαση ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει δυνατότητες, έχει ανθρώπους ικανούς, έχει προσωπικό με αντανακλαστικά και θέληση.
Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και έλλειμμα.
Έλλειμμα οργάνωσης, έλλειμμα υποδομών, το οποίο επιχειρούμε με μεθοδικότητα και συνεχή προσπάθεια να θεραπεύσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη με επιμονή, σκληρή δουλειά, επαγγελματισμό, με σχέδιο, προς κάθε κατεύθυνση. Και δυστυχώς δίνουμε πολλαπλές μάχες.
Τα μέτωπα είναι πολλά: Ø Το οργανωμένο έγκλημα. Ø Το εμπόριο ναρκωτικών. Ø Η τρομοκρατία, τα φασιστοειδή και οι χούλιγκανς που με την πρώτη ευκαιρία καίνε και ρημάζουν ξένες περιουσίες, οι φιλοναζιστές εξτρεμιστές που εμφανίστηκαν τελευταία. Αρκεί να σας πω, για να καταλάβετε το μέγεθος του εγκληματικού φαινομένου, ότι στο σπίτι των δύο κακοποιών που πιάστηκαν στη χθεσινή επιχείρηση βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο: 4 καλάσνικοφ, 1 κοντόκανη καραμπίνα, 30 χειροβομβίδες, μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης και πυροκροτητές. Μιλάμε για μια μεγάλη ποσότητα που προδίδει ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση όπλων. Πρόκειται για ανεξάντλητους πόρους στα χέρια των κακοποιών.
Γι’ αυτό ήδη έχω αρχίσει μια πρώτη συζήτηση με το συναρμόδιο συνάδελφό μου Δικαιοσύνης κ.Καστανίδη για την ανάγκη επανεξέτασης του νομικού πλαισίου που διέπει την οπλοκατοχή στη χώρα, μετατρέποντας το αδίκημα από πλημμέλημα σε κακούργημα. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι είμαστε στη μέση μιας μάχης, μιας μάχης που πρέπει να κερδίσουμε. Σας διαβεβαιώνω ότι θα την κερδίσουμε.
Με τη νέα αντεγκληματική πολιτική που σχεδιάσαμε και εν μέρει έχει αρχίσει ήδη η υλοποίησή της, αισιοδοξούμε ότι θα πετύχουμε το στόχο μας, ωστόσο χρειάζεται αρραγές κοινωνικό μέτωπο κατά της ανομίας, χρειάζεται συστράτευση και ομοψυχία. Το ξέρω και το ακούω πολλές φορές, από πολίτες που έχω διαρκή επικοινωνία μαζί τους ότι οι πολίτες σήμερα φοβούνται, νοιώθουν ανασφάλεια.
Και είναι λογικό. Είμαστε σε μια δύσκολη στιγμή.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι μεγάλη και να σας πω ότι κάθε μέρα η ΕΛΑΣ θα γίνεται λίγο καλύτερη και αποτελεσματικότερη στην υπεράσπιση του αγαθού της ασφάλειας των πολιτών. Θέλω να σας ενημερώσω ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι θεσμικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση και βελτίωση απόδοσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουμε ήδη καταθέσει τη νέα αντεγκληματική πολιτική. Δουλεύουμε καθημερινά πάνω σε αυτή για την εφαρμογή της.
Αλλάζουμε βήμα-βήμα, με ριζικό τρόπο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και το μοντέλο αστυνόμευσης των αστικών κέντρων ξεκινώντας από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις και εν συνεχεία την ύπαιθρο.. Δεν θα έχουμε αστυνομία φοβική και αδρανή.
Αλλά μια αστυνομία που συγκρούεται καθημερινά με το έγκλημα και κερδίζει. Σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια οργανώνουμε και υλοποιούμε τις εξής δράσεις: Δημιουργούμε στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης με 2.000 αστυνομικούς και 1.000 μοτοσικλέτες.
Μονάδες εκπαιδευμένες και αξιόμαχες, που θα περνούν σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα καθημερινά από το σπίτι του κάθε πολίτη. Στελεχώνουμε πλήρως στην Αττική όλα τα τμήματα δίωξης του εγκλήματος. 101 υπηρεσίες, 5 Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, 96 Τμήματα Ασφαλείας, τα οποία θα λειτουργούν πλήρως στελεχωμένα με βάση το σχεδιασμό τον οποίο έχει κάνει η Ασφάλεια Αττικής και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Διαχειριζόμαστε με έναν νέο τρόπο και φιλοσοφία το ανθρώπινο δυναμικό.
Όλοι στους δρόμους και στις μάχιμες υπηρεσίες και λιγότεροι στα γραφεία, στα γήπεδα, στα πάρεργα και όπου αλλού είναι ανάγκη να είναι λιγότεροι, αρκεί να είναι παρόντες στις γειτονιές και στις πόλεις της χώρας.
Ήδη στο κέντρο της Αθήνας τον τελευταίο μήνα και παρά τις πολλές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις των εργαζομένων η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλότερα. Δεν κόβεται η κυκλοφορία, δεν γίνονται φραγμοί με κλούβες ή με ανθρώπινο δυναμικό δηλαδή με δυνάμεις των ΜΑΤ, δεν γίνεται σπατάλη δυνάμεων όπως γινόταν στο παρελθόν. Βελτιώνουμε την εκπαίδευση των αστυνομικών με έμφαση κυρίως στη διαρκή κατάρτιση τους. Στις επιχειρήσεις που διεξάγει καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία κάποιο άνθρωποι με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρετούν το καθήκον τους.
Υπάρχουν καθημερινά απώλειες, τραυματισμοί, θάνατοι. Ο ένας εκ των δύο αστυνομικών που τραυματίστηκαν χθες θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 μήνες για την αποκατάσταση της υγείας του.
Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες που δίνουν καθημερινά μάχες στους δρόμους, τη μάχη της ασφάλειας. Είναι μια μάχη που δίνεται καθημερινά στο δρόμο, στις γειτονιές, και όχι στα γραφεία.
Και αυτό νομίζω το αντιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω το εξής. Η βούληση μας να αλλάξουμε τα πράγματα, να δημιουργήσουμε μια αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, φιλική στον πολίτη είναι αμείωτη. Χρειάζεται χρόνος.
Δεν θα αλλάξουν τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι αστυνομικοί δίνουν καθημερινά μάχες, στις οποίες κινδυνεύουν ζωές.
Πρέπει γι’ αυτό να φροντίσουμε ώστε να έχουν όλα τα εφόδια για να είναι σωστοί επαγγελματίες: πειθαρχία, κατάρτιση, εξοπλισμό, ηθική στήριξη, επιβράβευση για όσους κάνουν καλά τη δουλειά τους. Καθημερινά κερδίζουμε περισσότερους συμμάχους στη μάχη αυτή που δίνουμε. Πιστεύω στους συμμάχους μας, όπως αυτοί πιστεύουν σε εμάς. Είναι μια σημαντική κοινωνική αποστολή που έχουμε μπροστά μας: να διαφυλάξουμε την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συνοχή σε μια κρίσιμη, για το έθνος και τη χώρα, περίοδο, όπου η οικονομία δεσπόζει, αλλά υπάρχουν παράπλευρες κρίσεις, κυρίως στο κοινωνικό πεδίο.
Μία από αυτές είναι και το έγκλημα. Δουλεύουμε για τον πολίτη, για την ασφάλειά του, για την ασφάλεια της χώρας, για την ασφάλεια όλων μας.
Και σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε όλους στο πλευρό μας. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: