Οι άνθρωποι υιοθετούν νέες οικογενειακές πρακτικές, βρίσκουν νέους τρόπους να ζήσουν οικογενειακή ζωή, όχι υιοθετώντας παθητικά παλιές δομές. Κατά συνέπεια, αυξάνεται και το ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού που μεγαλώνει, για κάποιο διάστημα ή μόνιμα, μέσα σε μια διαφορετική από τη συμβατική-πυρηνική οικογενειακή μορφή. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διερευνηθεί αν αποτυπώνονται αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στις οικογένειες στο παιδαγωγικό υλικό του σχολείου και στην παιδική λογοτεχνία στην Ελλάδα.
Η κ. Βασιλική Πλιόγκου, ειδική επιστήμονας στο ΠΤΔΕ, θα απαντήσει στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος και θα υποσημειώσει την αναγκαιότητα προβολής όλων των οικογενειακών σχημάτων στα εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου, «ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες που ζουν σε μια διαφορετική από τη συμβατική-πυρηνική οικογένεια να εντοπίζουν στοιχεία που συνθέτουν και τη δική τους καθημερινότητα χωρίς τον κίνδυνο διακρίσεων».
Η κ. Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΕ, σκιαγραφεί τα οικογενειακά σχήματα που εμφανίζονται στη σύγχρονη κυρίως ελληνική αλλά και στη μεταφρασμένη παιδική λογοτεχνία. Αναφέρει ότι «παρατηρείται μια ευρύτατη γκάμα οικογενειακών δομών που αντικαθρεφτίζουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στη σύγχρονη οικογένεια. Οι αλλαγές αφορούν τόσο τον εσωτερικό μετασχηματισμό της παραδοσιακής πυρηνικής οικογένειας όσο και τη δημιουργία νέων μορφών οικογενειακής συμβίωσης.».
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με τίτλο: «Συνομιλώντας
με συγγραφείς παιδικών βιβλίων για τις οικογένειες». Οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων κ.κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Λίτσα Ψαραύτη, Βασιλική Νευροκοπλή και Έλενα Αρτζανίδου, θα αναφερθούν στο ζήτημα της οικογένειας στο συγγραφικό τους έργο. Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι αν το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνουν το έργο τους (δηλαδή το παιδικό) θέτει περιορισμούς ως προς τη διαχείριση του θέματος της οικογένειας και ποια είναι η ανταπόκριση των παιδιών –αναγνωστών στο ζήτημα.
Τις συζητήσεις θα συντονίσουν οι πανεπιστημιακοί κ. Ευαγγελία Τρέσσου-Φατούρου, καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ και η κ. Σοφία Γαβριηλίδου, λέκτορας στο ΤΕΠΑΕ. Ανοιχτή πρόσκληση με είσοδο ελεύθερη
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010
Ημερίδα " ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ- Συνομιλώντας με συγγραφείς παιδικών βιβλίων"
Ημερίδα με θέμα: «Παιδί και Οικογένειες: Συνομιλώντας με συγγραφείς παιδικών βιβλίων» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Μαΐου και ώρα 18:00, στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» στον 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ. H ημερίδα διοργανώνεται από το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ.
Στόχος της ημερίδας αποτελεί «η ανάδειξη του πλουραλισμού των μορφών οικογενειακής οργάνωσης στη σύγχρονη ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, μέσα από ένα ταξίδι στις οικογένειες στον 21ου αιώνα» όπως αναφέρει κ. Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια στο ΠΤΔΕ και Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο Α.Π.Θ. Δεν μπορούμε, υποστηρίζει, σήμερα πια να μιλάμε γενικευμένα για μια ιδεατή «οικογένεια», αλλά για πολλές διαφορετικές μορφές οικογενειακής ζωής. Επίσης, εκτός από τις αλλαγές που έχουμε στη δομή των οικογενειών, υπάρχουν αλλαγές και στο εσωτερικό τους, δηλαδή στη δυναμική των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου