Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
 ΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΘΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ Η ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ.Εν προκειμένου ενδιαφέρον έχει η υποψία θυρεοειδίτιδας η οποία λόγω του λοιμογόνου νοσολογικού χαρακτήρα εμφανίζεται συχνά με την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Βέβαια η υποψία θυρεοειδίτιδας έχει λοιμογόνο αιτία. Χαρακτηρίζεται από ένα οίδημα γύρω στον αδένα, συμβαδίζει με πονοκεφάλους, πυρετούς, αδιαθεσία, κόπωση όπως και αίσθημα παλμών, απώλεια βάρους, γενικευμένη αδυναμία και δυσαισθησίες.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωριστούν καμία φορά από αυτά της σκλήρυνσης κατά πλάκας και λόγω του ότι σπάνια η υποψία θυρεοειδίτιδας μπορεί να διαφοροδιαγνωστεί έγκαιρα από την σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουμε πολύ τακτικά την θεραπευτική αγωγή της σκλήρυνσης κατά πλάκας με χορήγηση κορτικοστερεοειδών ή αντιφλεγμονοδών με τα οποία υποχωρούν και τα συμπτώματα της υποψίας της θυρεοειδίτιδας. Πρέπει όμως πάντοτε και γενικά στις περιπτώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας να έχουμε κατά νου και την υποψία θυρεοειδίτιδας γιατί πολλές φορές αυτή αποτελεί την αφορμή μιας ώσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: