Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Η Σοφία της Ελλάδος» Αφιέρωμα στην τραγουδίστρια της νίκης του 1940.

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου · 8:00 μ.μ. - 10:00 μ.μ.       
ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΜΥΚΟΝΟΣ   
Μια συναυλία με τα ωραιότερα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, για την επέτειο του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου.  
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους Έλληνες στρατιώτες.  
"Είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι ο Έλληνας στρατιώτης υπήρξε ανώτερος από κάθε προσδοκία, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σε κάθε στιγμή και σε κάθε τόπο.  
Ο Έλληνας στρατιώτης επέδειξε μαχητικότητα, επιθετικότητα, υψηλή φυσική και ηθική αντοχή και έτρεψε... σε φυγή πολυπληθείς μεραρχίες μας". Τζιουζέππε Μασιόλι (ανθυπολοχαγός του Ιταλικού Στρατού).  
Παίρνουν μέρος οι καλλιτέχνες:  
Βάγια Κωφού (μέτζο-σοπράνο), θανάσης Ευαγγέλου (τενόρος), Δημήτρης Σιγαλός (τενόρος) Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (βιολοντσέλλο), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Χάρης Κωνσταντόπουλος (τενόρο σαξοφωνο-κλαρινέτο)  
Στο πιάνο ο Μαέστρος Ανδρέας Τσεκούρας  
Κείμενα-παρουσίαση: Κωστής Παπαιωάννου  
Τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο ήταν στα χείλη κάθε Έλληνα στρατιώτη δίνοντάς του θάρρος για να ανταπεξέλθει στις κακουχίες και τους κινδύνους του πολέμου.   
Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάφορα κείμενα από πολεμικά ανακοινωθέντα, μαρτυρίες, ποιήματα κλπ,ενώ θα τιμηθούν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα και θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στους πρώτους νεκρούς που χάθηκαν τις πρώτες ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940: Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων, ο πρώτος Έλληνας νεκρός, απλός στρατιώτης. Αλέξανδρος Διάκος, από τα ιταλοκρατούμενα ακόμη Δωδεκάνησα.  
Ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός. Ελευθέριος Ντάσκας από τον Πλάτανο Τρικάλων, ακολουθεί τον Διάκο λίγες στιγμές αργότερα.  
Είναι ο πρώτος από τους εφέδρους αξιωματικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: