Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ένας χρόνος χωρίς την Άννα

Ένας χρόνος χωρίς την Άννα 
Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου τελούμε στο Νεκροταφείο του Βύρωνα στις 11.30 π.μ. ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη της αγαπημένης μας μητέρας, αγωνίστριας της αριστεράς ΑΝΝΑΣ ΣΟΛΩΜΟΥ - ΤΕΡΙΑΚΗ 
Τα παιδιά της: Μάκης και Μάντα Σολωμού  
Λίγα Λόγια για την Άννα Σολωμού - Τεριακή (1929 - 2009) 
Η Άννα Τεριακή - Σολωμού, πολεοδόμος - πολιτικός μηχανικός & βιβλιοθηκονόμος - τεκμηριώτρια, υπήρξε από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στο χώρο μας. Για την σημαντική και καινοτόμο προσφορά της στην καθιέρωση του επαγγέλματος τιμήθηκε και βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων στην οποία είχε διατελέσει Γενική Γραμματέας. 
Ήταν εκείνη που εισήγαγε την τεκμηρίωση στην Ελλάδα ως υπεύθυνη της μονάδας Τεκμηρίωσης και Πληρο φόρησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, από το 1975 μέχρι το τέλος της επαγγελματικής της καριέρας. 
Αν και είχε σπουδάσει πολεοδόμος - πολιτικός μηχανικός στο εξωτερικό με την παραπάνω επαγγελματική δράση προώθησε την συνεργασία των μηχανικών με τους βιβλιοθηκονόμους, πράγμα που αποτέλεσε μια μεγάλη καινοτομία για τα πρώτα βήματα της βιβλιοθηκονομίας στη χώρα μας. 
Στο πλαίσιο της παραπάνω επαγγελματικής της ενασχόλησης διετέλεσε και μέλος της επιτροπής τεκμηρίωσης του ΕΛΟΤ.  
Εκτός αυτού η Άννα υπήρξε μια σημαντική γυναίκα με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση στην Ελλάδα.  
Αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, τα κοινωνικά ιδεώδη της Αριστεράς και την ποιότητα της ζωής, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, της προδικτατορικής ΕΔΑ, του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας. 
Για την κοινωνική της δράση υπέστη αρκετές διώξεις μέχρι και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όπου εξορίστηκε στη Γ υάρο μαζί με το μικρό της γιο Μάκη. Πήρε ενεργά μέρος στο κίνημα για την αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης. 
Την Άννα ως προσωπικότητα τη διέκρινε η νηφαλιότητα, η σεμνότητα και η καλοσύνη. Πάντα είχε ένα καλό λόγο για όλους και η μεγολοψυχία, το ήθος και η αγωνιστικότητα της  ας αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας.  
Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, με την πολύτιμη συνδρομή της Βιβλιοθήκης - Μονάδας Τεκμηρίωσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τιμώντας τη μνήμη της, προχώρησε σε επανέκδοση του βιβλίου «Μια ζωή μέσα από καταιγίδες..... Νίκος - Άννα (1944 - 1996)», το οποίο θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: