Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ    
ΣΚΠ ΚΑΙ ΒΟΤΟΧ             
ΤΟ ΒΟΤΟΧ (ΑΛΛΑΝΤΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΠ.
Τα τελευταία χρόνια όμως είναι περισσότερο δημοφιλές σε ότι αφορά τις καλλωπιστικές επεμβάσεις εναντίον των ρυτίδων.           
Για όποιον λόγο και αν το χρησιμοποιούν οι ασθενείς με ΣΚΠ, θα πρέπει να προσέχουν 2 πράγματα. Πρώτον να δέχονται αυτήν την επέμβαση μόνο από έμπειρο γιατρό και δεύτερον να γνωρίζουν ότι οι παρενέργειες του Botox είναι ισχυρές τόσο για το αίμα όσο και για τους παρακείμενους μύες.           
Το Botox, άσχετα και αν πρωταρχικά η στόχευση ήταν για περιπτώσεις σπαστικότητας, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια «υπερκατανάλωση» με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επικινδυνότητά του.          
Καλό είναι στην θεραπεία της ΣΚΠ να αποφεύγεται, εκτός σε ακραίες περιπτώσεις όπου η αντιμετώπιση της σπαστικότητας θα ήταν μόνο χειρουργική.              
ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΑΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΩΓΟΥ ΝΕΥΡΟΥ             
ΣΤΗΝ ΣΚΠ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.               
Ένας από αυτούς είναι η παράλυση του απαγωγού νεύρου με αντίστοιχη παράλυση των άκρων. Ο συνδυασμός αυτός εμφανίζεται τακτικά στις απότομες ώσεις της ΣΚΠ και δείχνει την ύπαρξη μιας εστίας (πιθανόν μικροφλεγμονής) στον προμήκη μυελό.           
Επειδή πρόκειται για έναν ανατομικό χώρο πολύ μικρού εύρους η οποιαδήποτε φλεγμονώδης επεξεργασία προσβάλλει τις ανατομικές δομές της περιοχής γεγονός που συμβαίνει τακτικά στη ΣΚΠ.          
Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι στις περισσότερες φορές κυρίως στις αρχές της νόσου τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν και να εμφανιστούν αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: