Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Πρώτο Μουσείο Υπολογιστών ( Κύπρου) - έναρξη δημιουργίας

Αγαπητοί φίλοι,
Η εργασία (πρότζεκτ) των μαθητών μας του Δημοτικού Αγίου Σπυρίδωνα Λευκωσίας για τη δημιουργία του πρώτου μουσείου υπολογιστών στο νησί έχει ξεκινήσει! Τα εκθέματά μας έχουν ξεπεράσει τα 50 και περιλαμβάνουν υπολογιστές από τη δεκαετία του 70 ως σήμερα και αρκετά περιφερειακά, βιβλία, περιοδικά, λογισμικά κτλ. 

Έχουμε δημιουργήσει μια Ad-Hoc επιτροπή από μαθητές, οι οποίοι και ανέλαβαν (με τεράστιο ενθουσιασμό!) το συντονισμό της όλης προσπάθειας (από τον ελεύθερό τους χρόνο). Για τη δημιουργία του μουσείου θα ακολουθηθεί μια διατμηματική και διαθεματική προσέγγιση ώστε όλα τα παιδιά του σχολείου και σε διάφορα μαθήματα να έχουν εμπλοκή με τρόπο θετικό για τη μάθησή τους.
Στα πλαίσια (και) του ερευνητικού προγράμματος Open Discovery Space, αποφασίσαμε να στείλουμε πρόσκληση συνεργασίας σε σχολεία άλλων χωρών ώστε –με τη δική τους βοήθεια- να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για την εισαγωγή των υπολογιστών στα σχολεία της κάθε χώρας ξεχωριστά (αυτό αναμένεται να γίνει το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου).
Ευελπιστούμε πως τέλος Μαρτίου θα έχουμε τα εγκαίνια. Θα καλέσουμε τον Υπουργό Παιδείας για τα εγκαίνια της αίθουσας, καθώς και το Δήμαρχο Στροβόλου, ο οποίος έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία να είναι παρόν σε εκδηλώσεις του σχολείου (και άλλων της περιοχής).

Η δημιουργία του μουσείου δεν προϋποθέτει κανένα κόστος για το κράτος, ούτε στερεί διδακτικό χρόνο από τους μαθητές. Αν παρουσιαστούν έξοδα (π.χ. Επιδιόρθωση κάποιου υπολογιστή), αυτά θα τα αναλάβει ο Σύνδεσμος Γονέων.
Μετά τα εγκαίνια, και αφού εξασφαλίσουμε σχετική άδεια από το ΥΠΠ, προγραμματίζουμε να καλέσουμε και άλλα σχολεία να επισκεφθούν το μουσείο μας και να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής που θα δημιουργηθεί από εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου μας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς που έχουν ως αντικείμενο το συγκεκριμένο θέμα.
Οι εισηγήσεις σας για τη δημιουργία του μουσείου είναι πολύτιμες. Αν επιθυμείτε να δανείσετε εξοπλισμό (παλαιούς υπολογιστές) στο Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου μας, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθειά μας, είστε ευπρόσδεκτοι να το πράξετε – και θα προσφέρετε και τεράστια βοήθεια στο όλο έργο.
Φιλικά,
Αλέξανδρος Κοφτερός
Δάσκαλος
Υποψήφιος Διδάκτορας Πληροφορικής,
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου