Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ (ΒΡΩΜΙΚΗΣ) ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ


Περίμενα καιρό πριν γράψω αυτό το άρθρο μήπως και γίνει κάτι προς το καλύτερο και αλλάξει η εικόνα της «βρωμιάς» που παρουσιάζει ο Δήμος.
Θα μου πείτε τζάμπα περίμενες όπως περιμέναμε όλοι.
Τελικά, ο δήμος Νέας Προποντίδας, σπάει ΟΛΑ τα ρεκόρ ση βρωμιά και τη δυσωδία.
Είναι ο ΜΟΝΟΣ δήμος στη χώρα, που το 85% του καλύπτεται από άσφαλτο, και όταν περνά ένα αυτοκίνητο η όταν φυσαει, σηκώνεται σύννεφο σκόνης ικανό να περιορίσει στο ελάχιστο ακόμα και την ορατότητα.
Θα μου πουν πολλοί, ότι σαν δήμος έχει και άλλα πιο σοβαρά προβλήματα.
Θα συμφωνήσω μαζί σας μόνο που το πρόβλημα «καθαριότητα», είναι πρώτο στη σειρά μιας και έχει να κάνει με την δημόσια υγεία.
Τι να πρωτοπεί κανείς, για ΠΟΙΑ περιοχή των Μουδανιών να πρωτομιλήσει, για ΠΟΙΟ δημοτικό διαμέρισμα.
Η κατάσταση παντού είναι ίδια και σε πολλά σημεία χειρότερη.
ΟΧΙ, δεν θα βάλω φωτογραφίες, θα αφήσω τη φαντασία των αναγνωστών να δουλέψει, όσων δεν είναι και, δεν μένουν στην περιοχή, γιατί οι ντόπιοι τα ζουν και τα βλέπουν καθημερινά.
Ζουν, και βλέπουν τους δρόμους που έχουν να σκουπιστούν ΧΡΟΝΙΑ ολόκληρα, ζουν και μυρίζουν τις «ευωδιές» των κάδων σκουπιδιών (και τώρα που θα έρθει και το καλοκαίρι ο Θεός να μας φυλαει) που έχουν να πλυθούν επίσης κάτι χρόνια, ζουν και βλέπουν πολλά…
Και μια και μίλησα για ασκούπιστους δρόμους, να πω κάποιες «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες σαν τη σκόνη που μας γαργαλά καθημερινά, χειμώνα καλοκαίρι τα πνευμονια μικρών και μεγάλων, τη σκόνη που μας μπουκώνει κανονικά και δε μπορούμε να πάρουμε ανάσα, τη σκόνη που στιβιαζεται σε σπίτια , επιχειρήσεις και σχολεία.
Πάμε στην Λεωφόρο (ο Θεός να την κάνει) ελευθερίας, τον πιο επικίνδυνο δρόμο των Μουδανιών στον οποίο οι ταχύτητες μηχανών και αυτοκινήτων χειμώνα καλοκαίρι θυμίζουν αγώνες δρόμου, και γράφω «θυμίζουν», γιατί κατά καιρούς γίνονται και τέτοια, γίνονται «κόντρες» μηχανών και αυτοκινήτων και κάποια στιγμή, θα θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.
Ο δρόμος αυτός λοιπόν, εκτός ότι έχει το μαύρο του το χάλι στον ασφαλτοτάπητα κυρίως από τη μεριά των ξενοδοχείων, προσφέρεται στο να φυτέψουν οι περίοικοι στο οδόστρωμα και γκαζόν, να βάλουν μπαξέ, η ακόμα να φυτέψουν και δέντρα….
Πάλι από τη μεριά των ξενοδοχείων έχει μια ωραία «στρώση» από χώμα που προσφέρεται για όλα αυτά, τα της κηπουρικής.
Και η ειρωνεία είναι, πως οι περίοικοι προσπαθούν οι ίδιοι να τον σκουπίσουν, αλλά δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα μιας και τα χώματα που μαζεύτηκαν είναι κάμποσων χρόνων.
Το μηχανικό σκουπάκι που έχει ο δήμος και πέρασε από το συγκεκριμένο σημείο μια πριν τρισιμηση χρόνια και μια φέτος, το μόνο που έκανε ήταν να λασπώσει το χώμα.
Το χώμα που είναι δικό τους και δικό μας, μόνο που το δικό μας το αναπνέουμε.
Και είναι για γέλια, γιατί εκεί που υπάρχει το πρόβλημα το μεγάλο είναι και τηλεοπτικός σταθμός ο οποίος δέχεται στα μηχανήματα του την ίδια σκόνη με όλους τους περιοίκους, αλλά και στον σταθμό αυτό, έρχονται ΟΛΟΙ οι τοπικοί άρχοντες για να πουν, να παρουσιάσουν «τα έργα και τα οράματα τους»…
Και πατούν στο χώμα, τα βλέπουν τα χάλια τους, αλλά μόλις τελειώσουν τις συνεντεύξεις φεύγουν λες και τους κυνηγά ο διάολος.
Επειδή είμαστε πολλοί που αναπνέουμε το χώμα και έχουν κλείσει τα πνευμονια μας, από εδώ και πέρα θα κάνουμε επιτροπή «υποδοχής» για όλους εκείνους που θα εμφανιστούν στα κανάλια, και όπως με την αναισθησία τους μας υποχρεώνουν να αναπνέουμε όλο αυτό το χώμα, θα τους φιλέψουμε μερικές βαθιές αναπνοές, για να δουν τι τραβάμε.
Ξέρω φίλοι μου, ο δήμος έχει ένα σωρό προβλήματα σοβαρά, το έγραψα και πιο πάνω, αλλά η καθαριότητα είναι το πρώτο και το ξέρετε όλοι πολύ καλά γιατί στον ίδιο τόπο ζούμε, την ίδια βρωμιά «τρώμε».
Κλείνοντας να μην το ξεχάσω, δεν έφτανε φαίνεται όλο το άλλο χώμα που είναι γεμάτος ο δήμος, αποφάσισαν  οι υπεύθυνοι να το αυξήσουν.
Με ποιο τρόπο;
Πολύ απλά, όπου υπήρχε λακκούβα, αντί για πίσσα, ρίχνουν χώμα.
Φοβερά εμπνευσμένη κίνηση, παγκόσμια πατέντα και πρωτιά ΚΑΙ σε αυτό.
Και αυτοί οι άνθρωποι, οι περισσότεροι, περιμένουν να τους ξαναψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές.

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: