Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Σκουριές: Πολεοδομία υπό πίεση, εταιρεία υπ΄ ατμόν

Η σχέση της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold με τον κρατικό μηχανισμό ήταν από την αρχή μια σχέση αγάπης και μίσους. Για μια εταιρεία που διαφημίζεται ως – και επιδιώκει με κάθε τρόπο να είναι – χαμηλού κόστους, η σχέση της με το Κράτος είναι ζωτικής σημασίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές. Η αίτηση της εταιρείας για αδειοδότηση του, δεν μπορούσε να εγκριθεί από κανέναν ευσυνείδητο δημόσιο υπάλληλο, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της ελληνικής νομοθεσίας και του πολεοδομικού κανονισμού. Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία η εταιρεία θα έπρεπε να κάνει τις απαραίτητες μετατροπές και τροποποιήσεις, ώστε να είναι νόμιμη. Στην Ελλάδα των μνημονίων, αντί να συμμορφωθεί η ιδιωτική εταιρεία με τους νόμους, η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία τροποποιεί τους πολεοδομικούς νόμους (4280) προς διευκόλυνση και εξυπηρέτηση του “επενδυτή”.
Ακόμη και έτσι όμως, η νομοθεσία προβλέπει μια διαδικασία ελέγχου από τις, τραγικά υποστελεχωμένες, πολεοδομικές υπηρεσίες. Η μελέτη ανέγερσης ενός εργοστασίου εμπλουτισμού, δεν είναι προκαταβολικά και de facto πλήρης και ορθή, μόνο και μόνο επειδή κατατέθηκε από τον αγαπημένο επενδυτή της Κυβέρνησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν και δικαιούνται να την μελετήσουν διεξοδικά πριν προβούν στην έγκρισή της.
Κάπου εδώ, οι σχέσεις εταιρείας και κρατικού μηχανισμού διαταράσσονται. Τις τελευταίες ώρες η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να επιτύχει επιτάχυνση των διαδικασιών, ασκώντας πιέσεις προς εκείνους τους δημόσιους λειτουργούς που τείνουν να αποδέχονται περισσότερο το δόγμα “τήρησης της νομιμότητας” πάρα αυτό των “επενδύσεων με κάθε κόστος”.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός συγκεντρώθηκαν χτες στην Πολεοδομία Αρναίας προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα για την καθυστέρηση έκδοσης της άδειας. Συγκέντρωση στην Πολεοδομία πραγματοποιούν και σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, προφανώς για να συνεχιστεί η επίσημη ενημέρωσή τους. Ή μήπως για άλλους λόγους;
Και γιατί η εταιρεία βιάζεται τόσο για την έκδοση άδειας κατασκευής του εργοστασίου όταν οι πρόδρομες κατασκευές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί;
Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Coordinating Committee of Associations of Stageira-Akanthos against gold mining
WEBSITE / ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ > https://soshalkidiki.wordpress.com/
FACEBOOK > https://www.facebook.com/Soshalkidiki
TWITTER > https://twitter.com/soshalkidiki
EMAIL > sintfor@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: