Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

“Ό,τι φτιαγμένο από καρδιάς 
πάντα βρίσκει το δρόμο του...”
Παραμύθια και θεατρικά παιχνίδια για παιδιά και γονείς
Τις Κυριακές 8, 15, 22 και 29 Μαρτίου, ώρα 11:30 π.μ.
Για παιδιά από 5 και πάνω
Κυριακάτικα πρωινά ζωντανεμένης αφήγησης λαϊκών παραμυθιών από τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδος,  
αλλά και άλλων λαών και τόπων του κόσμου, όπου μας λένε πως βαδίζοντας στο μονοπάτι της καρδιάς 
όλα είναι δυνατά, ακόμα κι εκείνα που ανέφικτα φαντάζουν.
Πώς μια βασιλοπούλα δημιουργεί τον άντρα των ονείρων της από ζάχαρη, μύγδαλα και σιμιγδάλι; 
Πώς η όμορφη Ελένη βρίσκει τον τρόπο να κάνει ανθρώπους ξανά τ΄αδέρφια της που είναι μεταμορφωμένα σε πουλιά; 
Πώς ένα δέντρο δίχως ανταλλάγματα ξέρει να αγαπά και να προσφέρει για να δώσει χαρά δίχως την προσδοκία ανταπόδωσης;
Αυτά και άλλα παραμύθια μαγικά μας περιμένουν για να τ΄ακούσουμε.
Ανάψτε το φαναράκι σας κι ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί εκεί που τα παραμύθια μιλούν σαν τα πουλιά... 
Η αφήγηση των παραμυθιών συνοδεύεται από ήχους ιδιόφωνων από διάφορα μέρη του κόσμου που ηχητικά τοπία δημιουργούν και παραμυθιακές ατμόσφαιρες υποβάλλουν. 
Έπειτα από την αφήγηση παραμυθιών, θα ακολουθήσει εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού με τη Μελίνα Σκούφου, 
ιδρύτρια της Συμμορίας του Ήλιου, όπου γονείς και παιδιά θα συνεργαστούν με κύριο στόχο να συν-δημιουργήσουν, 
με αφορμή το ταξίδι των παραμυθιών.
Κύρια μέθοδος που εφαρμόζεται και υποστηρίζεται είναι ο αυτοσχεδιασμός, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφραστούν δημιουργικά, να απελευθερώσουν τη φαντασία τους, να πουν τις ιδέες τους. Ανταποκρίνεται παράλληλα στις ανάγκες του παιχνιδιού, της χαράς, της απελευθέρωσης του σώματος, της διαμόρφωσης και έκφρασης της προσωπικής άποψης και κυριότερα στη δημιουργική επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.
Σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση παραμυθιών: Ζωή Νικητάκη 
Θεατρικό παιχνίδι και σχεδιασμός του: Μελίνα Σκούφου
Ημερομηνίες: 8,15, 22, 29 Μαρτίου 2015, ώρα 11:30
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ
Στον όμορφο χώρο τεχνών Συμμορία του Ήλιου
Διεύθυνση: Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6974828873 (λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η κράτηση είναι απαραίτητη)
Λίγα λόγια για τη Ζωή Νικητάκη…
…αφηγείται παραμύθια για παιδιά και για μεγάλους που ακόμα ονειρεύονται, γράφει παραμύθια ενίοτε μα και τα εικονογραφεί. Ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό της και έχει διδάξει επί δυο δεκαετίες παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ως φιλόλογος και από το 2006 έως το 2014 ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. Τα ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά, όπως και η γιαγιά της, που τον παραμυθοαέρα εμφύσησε στο νου και στην καρδιά της.
Aφηγείται παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου, παραμύθια δικά της μα και ποιητικές ιστορίες. Αγαπά τα μαγικά παραμύθια και τις ιστορίες σοφίας που την αλήθεια απάνω στα φτερά τους κουβαλούν απ΄την αυγή του χρόνου. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών με ποικίλες θεματικές σε μουσεία, σχολεία, γκαλερί, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε θέατρα, στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στο Αθηναϊκό Ωδείο, στο Σχολείο Παιχνιδιού, σε Φεστιβάλ για παιδιά, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου, στο θέατρο Φούρνος, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ακρίτας, στη Στοά του Βιβλίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εν Πλω, κλπ. Έχει λάβει μέρος σε ημερίδες και συνέδρια με διαλέξεις για το παραμύθι και τη θεραπευτική λειτουργία του. Έχει υλοποιήσει σεμινάρια σχετικά με το παραμύθι για φοιτητές παιδαγωγικής και προσχολικής αγωγής.
Εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία των παραμυθιών και θεωρεί ότι η αφήγηση είναι μια πράξη για μετάδοση δύναμης, μια διαδικασία μύησης για το ταξίδι της ψυχής και την ανέλιξη της συνειδητότητας.
Το 2000 κυκλοφόρησε για τα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου από την Actionaid και το Υπουργείο Παιδείας το βιβλίο “Τα παραμύθια ταξιδεύουν”, με παραμύθια του κόσμου που επέλεξε και εικονογράφησε, στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού προγράμματος “Παιδιά του κόσμου – Πολίτες του κόσμου”.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τρίμορφο το βιβλίο “Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου” που ανθολόγησε, διασκεύασε και εικονογράφησε.
Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με την Αctionaid Ελλάς και το Υπουργείο Παιδείας, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, κλπ. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Ινδία. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λουτρού των Αέρηδων με έργα από την εικονογράφηση του βιβλίου της “Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου”.
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κονιδάρη το βιβλίο “Παραμύθια για της καρδιάς μας την Αλήθεια” με κείμενα και εικονογράφηση από την ίδια. Ετοιμάζεται η έκδοση ενός ακόμα βιβλίου που έχει γράψει και εικονογραφήσει:
“Το παραμύθι της Ροδιάς”, εκδόσεις Παρρησία.
................................................................................................................
Λίγα λόγια για τη Μελίνα Σκούφου...
Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1982. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κατεύθυνση Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας. Μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, ακροβατικών, τελετουργικού (ολιστικού) θεάτρου, σεμινάρια Σωματικού Θεάτρου, δραματοθεραπείας κ.ά. Eνασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και ρέικι.• Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο («Αίας», σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008, -«Wolfgang», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008), με το Αμφι-Θέατρο («Λέσχη της Αυτοκτονίας», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, 2009), και άλλες θεατρικές παραγωγές σε Αθήνα, Κύπρο και Γερμανία.• Ως performer σε παραστάσεις και δρώμενα σε Ναύπλιο και Αθήνα.• 2010-2013 Συντονισμός ομάδων θεάτρου, στα 3 οικοτροφεία και στο Κέντρο Ημέρας «Ίρις», κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά ασθενών.• Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού, γράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα για παιδιά. «Αν τα λουλούδια είχαν στόμα» εμπνευσμένο από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιώργου Μηλιώτη το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2012, «Περί Μαγείας», το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2013.• Τον Νοέμβριο του 2011 παρουσίασε την πρώτη προσωπική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα», στο ArtGarage, στα Εξάρχεια, όπου και σκηνοθέτησε δρώμενο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης, με την ηθοποιό Αγγελική Δημοπούλου.• Τον Ιούλιο του 2012 παρουσίασε τη δεύτερη προσωπική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα-από το Χρώμα στο Φως», στον εκθεσιακό χώρο του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο.• Τον Ιούλιο του 2012 ίδρυσε τον καλλιτεχνικό χώρο η «Συμμορία του Ήλιου», όπου διδάσκει σεμινάρια προς παιδιά και ενήλικες.• Τον Φεβρουάριο του 2013 έλαβε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών Τιμητική Διάκριση για επιτυχημένη σταδιοδρομία μετά την απόκτηση του πτυχίου.• Τον Μάιο του 2014 σκηνοθέτησε την παράσταση «Εβίβα!» στα πλαίσια του 4ου φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών στο θέατρο τρένο στο Ρουφ.• Έγραψε (με την πολύτιμη συμβολή των μαθητών του τμήματος) και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Χάσαμε τη μπάλα», το οποίο παρουσιάστηκε στη Συμμορία του Ήλιου τον Ιούνιο του 2014 / παιδικό τμήμα θεάτρου.• Συμμετείχε ως performer και είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια και διδασκαλία της θεατρικής performance «2013ΑΘΛΟΙ», η οποία ήταν αποτέλεσμα ετήσιου σεμιναρίου που δίδαξε στη Συμμορία του Ήλιου και παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2014.• Τον Οκτώβρη του 2014 η παράσταση «Εβίβα!» μετά την επιτυχία της παρουσιάζεται ξανά στο θεατρικό βαγόνι του θεάτρου Τρένο στο Ρουφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: