Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 
FestivalNews #502
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Νικολά Οτεμάν (Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου), Άντρου Ντέιβις (Κάθριν Χέπμπορν-Η απίθανη Κέιτ) και Ρομπέν Ντιμέ (Ήχοι της ψυχής).
Αρχικά το λόγο πήρε ο Άντρου Ντέιβις, o οποίος μαζί με την Ρίκε Μπρέντελ υπογράφει σκηνοθετικά το ντοκιμαντέρ Κάθριν Χέπμπορν-Η απίθανη Κέιτ. Όπως εξήγησε ο δημιουργός, αφορμή για την ταινία ήταν ένα αφιέρωμα που κλήθηκε να κάνει στον τηλεοπτικό σταθμό ARTE για την επέτειο των δέκα ετών από το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού. «Με τη βοήθεια του ανιψιού της Χέπμπορν, Μάντι, ανακαλύψαμε πόσο σημαντικό ρόλο είχε η οικογένειά της. Οι εμπειρίες της παιδικής της ηλικίας σημάδεψαν όλη της τη ζωή. Η μητέρα της ήταν ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην αντισύλληψη. Η Χέπμπορν μεγάλωσε πηγαίνοντας σε διαδηλώσεις. Επιπλέον από παιδί, οι γονείς της έλεγαν ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά δεν θα φτάσει πουθενά αν δεν προσπαθήσει σκληρά. Η επιτυχία της ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς», τόνισε ο Ντέιβις και πρόσθεσε αναφορικά με τη μακρά πορεία της στο χώρο, ότι «η δημιουργική δουλειά είναι το μυστικό για να συνεχίζει κανείς, σε οποιαδήποτε σταδιοδρομία». Θα άρεσε το ντοκιμαντέρ στην Χέπμπορν; «Κάποια στιγμή, ο ανιψιός της μου εκμυστηρεύτηκε ότι το ντοκιμαντέρ θα άρεσε στην Κάθριν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είχε γραφτεί ή γυριστεί για τη ζωή της καθώς δεν της άρεσαν οι βιογραφίες».
 
 
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με καφέ και εστιατόρια της πόλης, παρέχει στους προσκεκλημένους της διοργάνωσης, στους κατόχους της CineΚάρταF και σε κατόχους εισιτηρίων ημέρας ειδικές προσφορές σε μενού, καφέ και ποτά.
  FESTIVAL SHOP
Προμηθευτείτε τις εκδόσεις και τα αναμνηστικά του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από τα πωλητήρια του Φεστιβάλ. Στις τιμές των εκδόσεων, οι κάτοχοι της Κάρτας Μέλους CineΚάρταF GOLD έχουν έκπτωση 50%, ενώ οι κάτοχοι της Kάρτας Mέλους CineΚάρταF, έχουν έκπτωση 30%.
Πλατεία Αριστοτέλους (10:00-24:00).
Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (12:30-20:30)
 
 
 
 
Η Γυναίκα σε Πρώτο Πλάνο
Στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα και σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάστηκε στις 8 Μαρτίου. Τα δικαιώματα των γυναικών έρχονται σε πρώτο πλάνο, σε μια συζήτηση με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, του Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδα Αντωνακόπουλου και των σκηνοθετών Ναντίν Σαλίμπ, Βάλερυ Κοντάκος και Κίμωνα Τσακίρη, οι οποίοι συμμετέχουν στην 17η διοργάνωση με ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν τον ρόλο της γυναίκας και τον αγώνα της τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
 
Ημερίδα «Εδώ Έξω» 
Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα παρουσιάζει την ημερίδα Εδώ Έξω, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Ολύμπιον. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Εδώ Έξω, σε σκηνοθεσία Θωμά Κιάου, το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πρωτοβουλία ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
 
Πάρτυ προσωπικού & εθελοντών
​Πέμπτη 19/3, 22:30
Οδός Αιγύπτου (Λαδάδικα)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: