Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΚΕΔΡΟΣ | νέες εκδόσεις - εκδηλώσεις | 2015

Σας ενημερώνουμε για τα νέα βιβλία που κυκλοφόρησαν.
Επίσης, για όσους δεν πρόλαβαν να δουν την έκθεση ΑΪΒΑΛΙ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
στο Μουσείο Μπενάκη, σας πληροφορούμε πως συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή, 19 Απριλίου.
Τέλος, σας δίνουμε τη δυνατότητα να κερδίσετε μία διπλή πρόσκληση
για την παράσταση Ω, ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ! στο θέατρο Προσκήνιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξ. ΝΙΔΕΡ - Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Κωνσταντίνος Ξ. Νίδερ
Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
(Ιανουάριος-Μάιος 1919)

Επιμέλεια-Σχολιασμός: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής

Το κείμενο του στρατηγού Νίδερ, μοναδικό ντοκουμέντο στην ελληνική βιβλιογραφία, προσφέρει πλήρη εικόνα της εκστρατείας στην Ουκρανία - η οποία διήρκεσε μόλις έξι μήνες - και υπογραμμίζει την προχειρότητα της προετοιμασίας της. Περιγράφει με αμεροληψία τα γεγονότα, τις σχέσεις, τις αποφάσεις, τις δράσεις των πολιτικών και στρατιωτικών πρωταγωνιστών και τις εξελίξεις μιας εκστρατείας που υπήρξε το προοίμιο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με αποτέλεσμα την πολιτική, οικονομική και κοινωνική απαξία της χώρας.
Περισσότερα
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΟΝΕΣΚΟ - ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Ευγένιος Ιονέσκο
ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

 

Το 1952 ο Ιονέσκο ολοκληρώνει τη συγγραφή ενός θεατρικού έργου, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα και θα του χαρίσει τη μεγάλη αναγνώριση. Σύμφωνα με την ιστορία του, πολλοί κριτικοί θεωρούν ότι είναι ένα έργο που απεικονίζει κατά κάποιο τρόπο τη ζωή του λογοτέχνη, δηλαδή ότι είναι αυτοβιογραφικό. Το έργο ονομάζεται Θύματα του καθήκοντος και θα ανέβει στο Θέατρο της Λατινικής Γειτονιάς το 1953, ενώ θα εκδοθεί το 1954. Στο έργο βλέπουμε την πορεία του Σουμπέρ, από το γάμο του μέχρι την στιγμή του θανάτου του. Το έργο είναι συμβολικό και στην πραγματικότητα δείχνει τη ζωή του Ιονέσκο.
Περισσότερα
ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΡΔΕΒΑΣ - ΧΑΡΑΓΜΑΤΙΕΣ
Ανδρέας Ζερδεβάς
ΧΑΡΑΓΜΑΤΙΕΣ


Εξόφλησα
Σου έστειλα και το τελευταίο χρέος μου, / κόσμε· / σ’ εξόφλησα. / Με δόσεις μεν, μα τα κατάφερα. / Τα πήρες όλα σου και με το παραπάνω. / Άσε με ήσυχο πια, κόσμε. / Δε μου ’μεινε παρά μονάχα η θέα/ του χθεσινού ανθρώπου / προς τον σημερινό συνάνθρωπο· / εξοφλημένο στοιχείο μοναξιάς αυτός, / που ακολουθεί πάντα το χθεσινό, / ως συνέπεια χάριτος / μιας θηλαστικής εκκρεμότητας, / και λέει αντέχει ακόμη το κορμί / να σκουπίζει τακτικά / με δάχτυλα κι αγκώνες/ ό,τι του περίσσεψε. / Μα σ’ εξόφλησα, κορμί! / H τελευταία δόση μου, / χώμα σου. / Όπως, στιγμές, κι εσάς εξόφλησα. / Πάνω σε σκέψεις τρεχαντήρια, / ακούστηκαν δειλοί ορισμοί, / προσανατολισμοί ακούστηκαν, / ψιθύριζαν πάνω σε τοπία / άσκοπων υδρορροών.
Περισσότερα
 
βιβλία για τους μικρούς μας φίλους
ΛΕΛΑ ΣΤΡΟΥΤΣΗ - Η {ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ} ΜΑΥΡΗ ΘΡΟΥΜΠΑ
Κείμενο και εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Η {ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ} ΜΑΥΡΗ ΘΡΟΥΜΠΑ
Σειρά: ΕΝΑΣ ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΑΒΙΟ ΠΑΖΛ


Ποιo είναι το Μεγάλο Κόλπο του Τουρλού Αχταρμά; Ποιoς είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Δόνα Μόνα; Τι κάνει την Ντονατέλα Ντορεμί να βράζει από θυμό; Θα σώσει τη φήμη του Κουκουτσιού ο καπετάν Νικολής Καντηλίτσας; Είναι ο Μά-κι Γκα-ντε-μά-κι στ’ αλήθεια άτυχος; Πόσες ελιές Καλαμών μπορεί να φάει ο Ολιβιέ Καλαμόν; Τι σχέση έχει η Μαύρη Θρούμπα με τους μετεωρίτες; Πού κρύβει ο Μοχάμπε Μαμακίτα τις ελιές; Ποιoς μπορεί να προβλέψει το πεπρωμένο; Μπορεί η λογική να εξηγήσει τα πάντα; Ποιος «έφαγε» τη Μαύρη Θρούμπα;
Περισσότερα
Ο μονόφθαλμος μαθηματικός Οκτάβιο Παζλ καλείται να λύσει το γρίφο της εξαφάνισης της μίας και μοναδικής Μαύρης Θρούμπας. Σύμμαχοί του, η λογική και το μαθηματικό του δαιμόνιο. Θα τα καταφέρει;
Για παιδιά από 10 ετών

 
7 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ;
7 συγγραφείς
ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ; (μυθιστόρημα)
Πρόλογος: ΣΤΕΦΑΝ ΕΣΕΛ
Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά


Το βιβλίο Πώς φτάσαμε ως εδώ; μιλάει για όσα μπορεί να συμβούν, αν δεν έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα. Γι’ αυτό θεωρώ πως είναι σημαντικό, γι’ αυτό και σας προτρέπω να το διαβάσετε.
Απόσπασμα από τον πρόλογο του Στεφάν Εσέλ (συγγραφέας μεταξύ άλλων, των βιβλίων Αγανακτήστε! και Αγωνιστείτε!).
Οι συγγραφείς Σαντρίν Μπο, Σεβρίν Βιντάλ, Αν-Γκαέλ Μπαλπ, Κλεμαντίν Μποβέ, Ανλίζ Ερτιέ, Ανιές Λαρός και Φανί Ρομπέν συγκεντρώθηκαν και έγραψαν όλες μαζί ένα βιβλίο, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εφτά οικογένειες, όταν αναλαμβάνει την εξουσία ένα απολυταρχικό κόμμα.
Περισσότερα
Για παιδιά από 11 ετών
 
ΛΕΝΑ ΜΕΡΙΚΑ - ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΓΑΠΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ!
Λένα Μερίκα
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΓΑΠΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ!


Το θρυλικό ντετεκτιβικό δίδυμο Μίλτος - Θεοδώρα ξαναχτυπά!
Μα ποιος έχει βάλει στόχο τους συνταξιούχους της ΔΕΗ; Πού χάθηκε ξαφνικά ο κύριος Θύμιος από το σπα όπου παραθέριζε; Τον κατάπιαν τα ιαματικά νερά; Και πώς μπορεί να δηλώνει μέσω Ίντερνετ μπουχτισμένος από την πολλή αγάπη, αγνοώντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες των δικών του να τον εντοπίσουν; Ποιος ο ρόλος του μυστηριώδους Σομαλού πιτσιρίκου κάπτεν Μπίλι; Τα λαγωνικά Mίλτος και Θεοδώρα δε μασάνε. Ενάντια σε αδίστακτους Ρώσους ολιγάρχες και ντόπιους γερο-ναζί, που το παίζουν (ναι, καλά!) καφενόβιοι της διπλανής πόρτας, εξαπολύουν την αισθησιακή πράκτορα Αναστάζια Μπουλ... Περισσότερα
Για παιδιά από 12 ετών
 
Ω, ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ! - ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Κερδίστε μία διπλή πρόσκληση για να δείτε την εμβληματική σάτιρα του Κώστα Μουρσελά.
 
Soloúp: ΑΪΒΑΛΙ, ένα ταξίδι στο χρόνο

Δείτε εδώ όλες τις εκδηλώσεις μας, για μικρούς και μεγάλους.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Ο νικητής του μηνιαίου διαγωνισμού μας είναι ο κος
Βασίλειος Νεστορίδης.
Κέρδισε τα ακόλουθα π
έντε βιβλία:
ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: