Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΚΕΔΡΟΣ | νέες εκδόσεις - εκδηλώσεις | 2015

Αγαπητοί φίλοι ,
Για ακόμα μία φορά σημαντικά και αγαπημένα παιδικά βιβλία του Κέδρου
στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας
και των βραβείων του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY).
Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους.
Επίσης σας προτείνουμε να ψηφίσετε τα βιβλία μας για τα Βραβεία Βιβλίου Public 2015. H ψηφοφορία ξεκίνησε!
Ακολουθούν τα νέα μας βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν. 
ΖΟΖΕ ΛΟΥΙΣ ΠΕΪΣΟΤΟ
Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο
ΒΙΒΛΙΟ

Μετάφραση: Αθηνά Ψυλλιά

Μια μητέρα εγκαταλείπει το παιδί της σε ένα σιντριβάνι. Του υπόσχεται ότι θα επιστρέψει σε λίγα λεπτά και του δίνει να κρατά ένα βιβλίο. Η μητέρα δεν θα επιστρέψει ποτέ, έχει αποφασίσει να μετοικήσει στη Γαλλία, όπως τόσοι και τόσοι Πορτογάλοι. Το παιδί μεγαλώνει σε μια αγροτική οικογένεια και, όταν γίνεται άντρας, ερωτεύεται μια όμορφη κοπέλα. Κάποια στιγμή χωρίζουν. Οι δυο τους θα μεταναστεύσουν επίσης στη Γαλλία. Συνδετικός κρίκος το βιβλίο, που θα καταφέρει να κρατήσει ενωμένους τους δύο εραστές… Περισσότερα

«Ο Πεϊσότο έχει ένα σπάνιο χάρισμα στη γραφή του, η οποία διαθέτει μεγάλη ρυθμική αρμονία». - The Guardian

 
ΒΙΚΥ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ - 14 ΖΩΕΣ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βίκυ Κλεφτογιάννη
14 ΖΩΕΣ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ


Με την αύρα της Θεσσαλονίκης να υπερχειλίζει ή να υπονοείται, δεκατέσσερις ανθρώπινες - και όχι μόνο - ιστορίες παίρνουν τη θέση τους στις γωνιές της πόλης, αρχές Σεπτέμβρη, με το καλοκαίρι να ανασαίνει ακόμη. Μια αλλιώτικη συναυλία στο Θέατρο Δάσους, ένας φοιτητής που νυστάζει, μια σχέση ενός αιώνα, βιβλία που θα σταματήσουν να δανείζονται, μια παλιά ρεμπέτισσα και τα γιασεμιά της φωνής της, η πολύβουη αγορά στο Καπάνι, ένας αμετανόητος εργένης, καφές στη Λεωφόρο Νίκης με ένα κόκκινο πορτοφόλι, δυο αδελφές ψυχές, το Σέιχ-Σου αναδασωμένο με τη μνήμη του ’97, ένας άστεγος που δειπνεί στον Λευκό Πύργο, επιστροφή απ’ τη Χαλκιδική, ένα παγκάκι με παρέα στην Αριστοτέλους. Κι ένα παιδί με ποδήλατο, που παρατηρεί, προσπερνά, αφουγκράζεται και συνδέει τις ιστορίες. Π
ερισσότερα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ - ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ
Γιάννης Καμπουράκης
ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ


Συνδετικός κρίκος σ’ αυτό το πολυεπίπεδο μυθιστόρημα είναι ένας νεαρός Έλληνας φοιτητής που ζει στο Παρίσι. Όπως το φως μέσα από το πρίσμα αναλύεται σε χρώματα, έτσι και ο βασικός χαρακτήρας αναλύεται στα συστατικά του στοιχεία.
Η καλειδοσκοπική αφήγηση του ήρωα μας μεταφέρει στη Ρωσία του 19ου αιώνα και στην αναζήτηση του μυστικού του μυστηριώδους Ιβάν. Στη συνέχεια, στην ταραγμένη Αθήνα, όπου η περσόνα της Δανάης ενσαρκώνει την ανάγκη για δικαιοσύνη σε μια κοινωνία φόβου και καταπίεσης. Τέλος, στον ηλιόλουστο γαλλικό νότο, όπου η ασυμβίβαστη Κατερίνα ξεκινά μια δύσκολη πορεία ενηλικίωσης, αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού.
Περισσότερα
 
ΖΩΗ ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΕΝ ΞΕΡΩ Ν' ΑΓΑΠΩ
Ζωή Κυροπούλου
ΔΕΝ ΞΕΡΩ Ν’ ΑΓΑΠΩ


Η Στέλλα είναι μια νεαρή γυναίκα που δεν ξέρει ν’ αγαπά. Ευαίσθητη αλλά και με ακατέργαστο χαρακτήρα, μυστηριώδης αλλά και εξομολογητική, δεν ξεπέρασε ποτέ το γεγονός ότι η μητέρα της δεν την αγάπησε. Έζησε στην αλητεία, όμως τελικά κατάφερε να μπει στα μεγάλα σαλόνια. Με το πέρασμα του χρόνου γοητεύτηκε από την εξουσία και τη χρησιμοποίησε σε βάρος των άλλων. Προτίμησε το ψυχρό σεξ από την τρυφερότητα της αγάπης, το ψέμα από την ειλικρίνεια, τον αμοραλισμό από την ανθρωπιά. Την ερωτεύτηκαν πολλοί, όμως εκείνη έχανε το ενδιαφέρον για τον εραστή της μόλις εμφανιζόταν ο επόμενος. Δεν συμπεριφερόταν κατ’ αυτό τον τρόπο από καπρίτσιο. Απλώς δεν ήξερε να αγαπά. Δεν είχε συνηθίσει ούτε να δίνει ούτε να παίρνει.
Η αφήγηση της Στέλλας φαντάζει σκληρή και κυνική. Ίσως επειδή και η ίδια η ηρωίδα είναι φτιαγμένη έτσι.
Περισσότερα
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ - ΤΟ ΞΙΓΚΙ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ
Γιάννης Λειβαδάς
ΤΟ ΞΙΓΚΙ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ


Λημέρι
Πώς ν’ αγαπήσεις ένα ποίημα λοιπόν / με όλες του τις στροφές· / εύκαμπτο και άτεγκτο / όπως μια καρδιά ποιητή / και όμορφο / όπως ποτέ η αλήθεια δεν θα γίνει / και χειροπιαστό όπως οι επτά μου αισθήσεις / αναζητούν να γίνει.
Ο Γιάννης Λειβαδάς γεννήθηκε το 1969. Πέραν της ποίησης ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση και τη δοκιμιογραφία. Παράλληλα αρθρογραφεί ως ανεξάρτητος συνεργάτης λογοτεχνικών περιοδικών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ποιητικές επιθεωρήσεις και λογοτεχνικά περιοδικά, ανά τον κόσμο, σε έξι γλώσσες. Ζει στο Παρίσι. http://livadaspoetry.blogspot.fr
Περισσότερα
 
βιβλία για τους μικρούς μας φίλους
ΕΡΗ ΡΙΤΣΟΥ - Η ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ
Έρη Ρίτσου
Η ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Όταν στον τόπο της πέφτει ξηρασία, η μικρή μαύρη πεταλούδα μεταναστεύει σ’ ένα λιβάδι γεμάτο πολύχρωμες πεταλούδες. Μακριά από τους δικούς της, σ’ ένα νέο περιβάλλον, η μαύρη πεταλούδα προσπαθεί να επιβιώσει. Κάποιοι θα την αντιμετωπίσουν με καχυποψία, ενώ κάποιοι άλλοι θα την αγκαλιάσουν με αγάπη. Κι όταν η ξηρασία χτυπήσει και αυτό το λιβάδι, ίσως η μικρή μαύρη πεταλούδα να είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει τις άλλες πεταλούδες να αντιμετωπίσουν τη συμφορά.
Περισσότερα Για παιδιά από 4 ετών
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ - Ο ΔΙΑΣ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΤΡΕΛΟΠΑΡΕΑ 3
Μαρία Αντωνίου
3. Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ

Σειρά: Ο Δίας, το σόι του και η τρελοπαρέα
Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, τα παιδιά – ποιος άλλος; – θα πρέπει να σώσουν τη Γη από τον παγετό που ήρθε ως αποτέλεσμα της δεύτερης αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, αυτή τη φορά και για τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Με τη δικαιολογία ότι η Μυρτούλα έχει χάσει την ηρεμία της ψυχής της και ότι πρέπει να τη γιατρέψει ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, τα παιδιά βάζουν πλώρη για του Κάτω Κόσμου τα μπουντρούμια. Εκεί μεταμορφώνουν τον Κέρβερο σε Κερβερούλη και κάνουν χάζι τους κατοίκους του Κάτω Κόσμου – ήρωες, γίγαντες, τέρατα της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας, αλλά και άλλα πλάσματα, που η φαντασία της συγγραφέως επιστρατεύει για να σας κάνει να γελάσετε με την ψυχή σας και ταυτόχρονα να γνωρίσετε πράματα και θάματα.
Περισσότερα Για παιδιά από 10 έως 110 ετών
ΝΕΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Δείτε εδώ όλες τις εκδηλώσεις μας, για μικρούς και μεγάλους.
Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

ΒΡΑΒΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ PUBLIC 2015
Βραβεία Βιβλίου Public 2015, η ψηφοφορία ξεκίνησε! Πάρε μέρος, ανάδειξε τα αγαπημένα σου βιβλία για το 2014 και διεκδίκησε ένα από τα 1000 δώρα!
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Ο νικητής του μηνιαίου διαγωνισμού μας
είναι ο κύριος
Αθανάσιος Αποστολόπουλος. Κέρδισε τα ακόλουθα πέντε βιβλία:
ΒΙΒΛΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: