Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
«Θαλασσάκι μου: Υποβρύχιο σχολείο»
Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και γονείς με αφορμή το βιβλίο Το μυστικό της φώκιας της Ελένης Σβορώνου
Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, στις 7 μ.μ.
Με αφορμή την τελευταία περιπέτεια του ντετέκτιβ Βεντουζίνι στήνουμε ένα εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, το Αιγαίο και τις Κυκλάδες. Μέσα από την προσπάθεια επίλυσης της μυστηριώδους εξαφάνισης της φίλης τού Βεντουζίνι, της φώκιας, θα διερευνήσουμε πώς συνδέονται όλα, από το φυτοπλαγκτόν ως τον καρχαρία και τον άνθρωπο, με τρόπο καθόλου προφανή.
Μαζί μας θα είναι η Μαρία Λιβανού, από το πρόγραμμα «Κυκλάδες Life» του WWF Ελλάς, και η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, WWF Ελλάς, οι οποίες θα μας δώσουν βασικά κλειδιά για να φτάσουμε στη λύση!
Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός βιβλίου της σειράς «Ντετέκτιβ Βεντουζίνι» (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ). Στη σειρά κυκλοφορούν τα βιβλία: Ένα τόσο δα λεκεδάκι, Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα, Το μυστικό της φώκιας.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης δύο ημέρες πριν από το εργαστήριο. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ζωγραφική, πες μου τα μυστικά σου της Μαρί Σελιέ
Σάββατο 9 Μαΐου 2015, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 5 ετών
«Σε αυτόν εδώ τον κόσμο βλέπεις,
θ’ αποκτήσεις το φεγγάρι
και το γαλανό του ουρανού,
θα αγγίξεις τους αγγέλους και τους σταρ,
θα γελάσεις μέχρι δακρύων,
θα χορέψεις στους ρυθμούς της θύελλας,
...σε αυτόν εδώ τον κόσμο...
Στον κόσμο που βρίσκεται στην άκρη του πινέλου»
Είναι πρωί όταν ο Βαν Γκογκ μας ξυπνά μ’ εκείνον τον ήλιο πάνω από το καπέλο του Θεριστή. Οι κιτρινο-πορτοκαλί αχτίδες του ήλιου μάς παρασύρουν για να πετάξουμε στον χρόνο σαν Γλάροι του Ντε Σταλ και για να αφεθούμε έπειτα στα Παιδικά Παιχνίδια του Μπρέγκελ: μακριά γαϊδούρα, ξύλινα αλογάκια, μπαλόνια...
Ώρες μετά μας παίρνει η νύχτα... Σηκώνοντας το βλέμμα μας ψηλά αντικρίζουμε το φεγγάρι του Κλέε και τα ζωηρά χρώματα πάνω από τη Σημαιοστολισμένη Πόλη. Κάνουμε μια ευχή σ’ ένα αστέρι: «να μην ξεχάσουμε ποτέ τη Χαρά της Ζωής», όπως στον πίνακα του Ρομπέρ Ντελονέ.
Ένα εικαστικό παιχνίδι – ταξίδι σε διάσημους πίνακες από την ιστορία της τέχνης. Τα παιδιά με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της θεατροπαιδαγωγού Δήμητρας Νικολοπούλου θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο γνωστά έργα καταξιωμένων ζωγράφων και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα μέσα από πρωτότυπες εικαστικές δραστηριότητες.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1). Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) έχει χορηγήσει τη σχετική άδεια στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τα σεμινάρια εκπαιδευτικού και επαγγελματικού χαρακτήρα που διοργανώνονται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ και απευθύνονται σε ενηλίκους.
1. Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: Μυθιστόρημα / Διήγημα (διάρκεια: 24 ώρες / 8 συναντήσεις) με τον Κωνσταντίνο Τζαμιώτη
Έναρξη εργαστηρίου: 5/5/2015, στις 5 μ.μ.
Όλοι μπορούν να σκεφτούν μερικές καλές ιδέες. Οι συγγραφείς ξέρουν και να τις γράφουν.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές που απαιτεί η συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου. Με άξονα τα κείμενα των συμμετεχόντων αναλύεται βήμα βήμα η πορεία από την αρχική σύλληψη ως την πλήρη ανάπτυξή της.
2. Κατάρτιση Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων (διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες / 15 συναντήσεις) με την Άννα Ιορδανίδου
Έναρξη σεμιναρίου: 7/5/2015, στις 4 μ.μ.
Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πρακτικές εφαρμογές διόρθωσης κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων.
Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο, τους διδάσκοντες, τις μέρες και τις ώρες των μαθημάτων, το κόστος των διδάκτρων, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο εγγραφής σας. Στις ενημερωτικές συναντήσεις οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σύντομη παρουσίαση για το περιεχόμενο κάθε σεμιναρίου - εργαστηρίου από τον/την εισηγητή/τριά του, ο οποίος/η οποία στη συνέχεια μπορεί να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις. Τέλος, θα βρείτε σε ποιο σεμινάριο μπορείτε από φέτος να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ



CINEMA THERAPY
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
με τις ψυχολόγους Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων
Μάιος-Ιούνιος 2015, 7 με 9 το βράδυ.
Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς;
Με σινεφίλ διάθεση συνεχίζεται το βιωματικό εργαστήριο στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ. Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουμε τα… ξίφη μας και τα διασταυρώνουμε σε δημιουργικούς καβγάδες κινηματογραφικής φύσης. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.
Τον Μάιο: Συντροφικότητα: Τι μας χωρίζει και τι μας ενώνει; Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, 7-9 μ.μ.
Συχνά ακούμε ζευγάρια να αναρωτιούνται «Μα αφού αγαπιόμαστε, γιατί τσακωνόμαστε;», ενώ ταυτόχρονα προβληματίζονται σχετικά με το πώς να αντιληφθούν εγκαίρως και να προλάβουν τη φθορά στη σχέση. Με αφορμή μια θυελλώδη κινηματογραφική σχέση, θα ψάξουμε μαζί για πιθανές απαντήσεις και θα αναρωτηθούμε πώς μας έχουν επηρεάσει τα οικογενειακά μας βιώματα και οι προσδοκίες της κοινωνίας.
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
Διαβάστε περισσότερα, δείτε τις υπόλοιπες θεματικές και δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580, στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αφιέρωμα στη «βρόμικη λογοτεχνία»
Τρίτη 12 Μαΐου 2015, στις 8 μ.μ.
Για τον μεγαλειώδη Χένρι Μίλερ, τον θρυλικό Τσαρλς Μπουκόβσκι και τον πληθωρικό Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες θα μιλήσουν ο συγγραφέας Διονύσης Μαρίνος και ο δημοσιογράφος Νίκος Κουρμουλής.

ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Για γονείς με ανησυχίες και για όσους μεγαλώνουν παιδιά και εφήβους
Κύκλος διαδραστικών εργαστηρίων που βοηθούν τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τρόπο που συμβαδίζει με τη σημερινή εποχή, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σταθερότητα και μεταδίδοντας διαχρονικές αξίες που θα τα στηρίξουν σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, 7-9 μ.μ.
«Βασικές «ψυχο-σωματικές» λειτουργίες: Φαγητό, ύπνος, τουαλέτα...
Οι πρώτες λειτουργίες του παιδιού που καλείται να χειριστεί ένας γονιός σίγουρα εμφανίζουν αρκετές δυσκολίες. Πέρα από το ότι οργανικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές, έχουν και το ψυχικό τους αντίκτυπο. Αλήθεια, τι μπορεί να σημαίνει όταν ένα παιδί δεν τρώει ή δεν κοιμάται; Ένα παιδί που δεν τρώει παρά μόνο με την τηλεόραση ανοιχτή ή που δεν κοιμάται παρά μόνο στο κρεβάτι των γονιών του; Τι μπορούμε να σκεφτούμε για αυτές τις «συνήθειες» και πώς μπορούμε να τις αλλάξουμε;
Εισηγήτρια: Δρ Λήδα Αναγνωστάκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης αξίας 10 ευρώ πριν από κάθε εργαστήριο.
Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες.
Με την ολοκλήρωση κάθε συνάντησης παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε. Θα βρείτε ΕΔΩ και τις υπόλοιπες θεματικές καθώς και τις ημερομηνίες των συναντήσεων.
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η μαμά μου η μάγισσα της Λίνας Σωτηροπούλου
Σάββατο 16 Μαΐου 2015, στις 12:30 το μεσημέρι
Για παιδιά από 5 ετών
ΠΑΙΔΙΑ, ΠΡΟΣΟΧΗ!
Έχετε σοβαρές υποψίες ότι η μαμά σας έχει μαγικές ικανότητες; Πιστεύετε ότι μπορούν να ξεσκεπάσουν όλα τα κόλπα που σκαρφίζεστε για να μη διαβάζετε; Υπάρχει τελικά τρόπος για να γλιτώσετε το διάβασμα; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
Ένα μικρό χαρτί όπου θα έχετε γράψει τι θα θέλατε από μια μαμά με μαγικές ικανότητες να σας εμφανίσει από το μαγικό της καπέλο! Σκοπός μας είναι να δυσκολέψουμε τις μαμάδες… Για να δούμε, θα τα καταφέρουμε;
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τον τίτλο της εκδήλωσης και τα στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο και ηλικία) και του κηδεμόνα του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).



ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ
Οι γυναίκες στην παραλία της Tove Alsterdal
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα για τη λαθρομετανάστευση από τη σουηδέζα Τove Alsterdal, μια ανερχόμενη συγγραφέα που υπερβαίνει τα όρια του είδους.
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των ημερών είναι η έξαρση του φαινομένου τόσο της παράνομης μετανάστευσης, λόγω των μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών μεταβολών που γίνονται ανά τον κόσμο, όσο και της δράσης των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων (smuggling links) που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις για ίδιον όφελος.
Η σουηδέζα συγγραφέας Τove Alsterdal θίγει αυτό το λεπτό και σύνθετο θέμα της λαθρομετανάστευσης με καταπληκτική μαεστρία και απόλυτη ισορροπία στο αστυνομικό μυθιστόρημά της Οι γυναίκες στην παραλία που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και θα το βρείτε στα ράφια του Πολυχώρου μας.
Πρόκειται για ένα καθηλωτικό, εξαιρετικά δομημένο θρίλερ με θέμα τη σύγχρονη δουλεία. Η Alsterdal έχει κάνει διεξοδική έρευνα και, παρά τη μυθοπλασία, δίνει μια σκληρή αλλά αληθινή εικόνα της ζοφερής πλευράς της Ευρώπης. Στην ουσία μέσω του δικού της ήρωα, που είναι γνωστός δημοσιογράφος και διεξάγει έρευνα για το θέμα, ισχυρίζεται πως η μεταφορά μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη είναι πολιτικά υποκινούμενη και αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλείας.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
WWW.METAIXMIO.GR/POLYCHOROS
Βρείτε μας στο facebook
ΩΡΑΡΙΟ:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο: 09:00-15:00
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: