Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

6 + 1 βιβλία που μεταφέρθηκαν στο σινεμά

Με αφορμή τη μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου,ας θυμηθούμε αγαπημένα μπεστ σέλερ που ζωντάνεψαν στη μεγάλη οθόνη
Η 88η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ πλησιάζει: τη Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 θα μάθουμε επιτέλους τους μεγάλους νικητές και τους χαμένους της λαμπερής βραδιάς! Στην τελική ευθεία για τα Όσκαρ, τη σπουδαιότερη ετήσια γιορτή του κινηματογράφου, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θυμούνται την ιδιαίτερη σχέση λογοτεχνίας και έβδομης τέχνης και σας προτείνουν βιβλία που έχουν μεταφερθεί στο σινεμά ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Εάν είσαι κι εσύ από τους φανατικούς που ξενυχτάνε για να δουν live την απονομή, δες παρακάτω έξι μυθιστορήματα που ενέπνευσαν σπουδαίες ταινίες και ένα βιβλίο βασισμένο στην εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών, ξεφύλλισε αποσπάσματα, γνώρισε τους συγγραφείς, θυμήσου τα trailer, για να γίνει πιο γλυκιά η αναμονή της πιο φαντασμαγορικής νύχτας όλου του χρόνου!
1. Κάρολ
Βιβλίο: Patricia Highsmith / Ταινία: Todd Haynes

Ένα μαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων αισθημάτων με επίκεντρο τον έρωτα ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικές γυναίκες και φόντο τη Νέα Υόρκη των αρχών της δεκαετίας του 1950. Η αριστουργηματική κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου με πρωταγωνίστριες τις σταρ του Χόλιγουντ Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα επανέφερε στο προσκήνιο το πρωτοποριακό μυθιστόρημα της Χάισμιθ, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και είναι υποψήφια σε έξι κατηγορίες των φετινών Όσκαρ.
Γιατί να το διαβάσω
Η Πατρίτσια Χάισμιθ έχει καθιερωθεί ως συγγραφέας μυστηρίου και συνεχίζει να εκπλήσσει τους αναγνώστες με την ικανότητά της να δημιουργεί αγωνία, ένταση και αμφίθυμους, πολυεπίπεδους χαρακτήρες. Το μυθιστόρημα Κάρολκατορθώνει να μεταφέρει τις αρετές της δημιουργού του Ταλαντούχου κύριου Ρίπλεϊ στην περιγραφή μιας δυνατής και τρυφερής ερωτικής ιστορίας, που αποτέλεσε μία από τις πιο πολυσυζητημένες φετινές ταινίες.

Secret fact: Λόγω του σκαμπρόζικου, για την εποχή, περιεχομένου του, το μυθιστόρημα πρωτοεκδόθηκε με τον τίτλο «Τhe price of salt» και υπό το ψευδώνυμο Κλερ Μόργκαν, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η Χάισμιθ τον χαρακτηρισμό της συγγραφέα βιβλίων με λεσβιακό περιεχόμενο.
Ξεφύλισσε το βιβλίο. // Δες το trailer.
2. Το κορίτσι που εξαφανίστηκε
Βιβλίο: Gillian Flynn / Ταινία: David Fincher

Ένα συζυγικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην πέμπτη επέτειο του γάμου της. Σκοτεινό, συγκλονιστικό, με γρήγορη και έξυπνη πλοκή, το βιβλίο καθηλώνει από την πρώτη σελίδα, ενώ η κινηματογραφική του μεταφορά ήταν υποψήφια για σημαντικά βραβεία –τέσσερις Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τη Ρόζαμουντ Πάικ– και απέφερε παγκοσμίως κέρδη που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια δολάρια.
Γιατί να το διαβάσω
Πρόκειται για παγκόσμιο μπεστ σέλερ μιας από τις σημαντικότερες συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ διεθνώς! Άλλωστε η Φλιν φαίνεται να αποτελεί σπουδαία πηγή έμπνευσης για την έβδομη τέχνη –στη μεγάλη οθόνη μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία και το βιβλίο της Σκοτεινός τόπος, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας τηςΤο χέρι που κινεί τα νήματα–, γεγονός που την έχει αναγάγει σε αγαπημένη συγγραφέα των απανταχού σινεφίλ!

Secret fact: «To μπαρ» του Νικ Νταν, του πρωταγωνιστή της ιστορίας, είναι τώρα υπαρκτό μαγαζί στο κέντρο του Cape Girardeau στο Μιζούρι, εκεί ακριβώς όπου γυρίστηκαν οι αντίστοιχες σκηνές της ταινίας.
Ξεφύλισσε το βιβλίο. // Δες το trailer.
3. Το δείπνο / Τα δικά μας παιδιά
Βιβλίο: Herman Κοch / Ταινία: Ivano De Matteo

Ακόμα ένα βιβλίο που φαίνεται να ενθουσιάζει τους κινηματογραφικούς παραγωγούς, αφού έχει μεταφερθεί στο σινεμά ήδη δύο φορές –στην Ολλανδία και την Ιταλία– και αναμένεται η τρίτη: πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν τα γυρίσματα της αμερικάνικης εκδοχής του έργου, σε σκηνοθεσία του υποψήφιου για Όσκαρ 2009 Oren Moverman. Εμείς προτείνουμε την ιταλική διασκευή με τίτλο Τα δικά μας παιδιά που έκλεψε τις εντυπώσεις και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Γιατί να το διαβάσω
Το Δείπνο είναι διεθνές εκδοτικό φαινόμενο: έχει κυκλοφορήσει σε 53 χώρες και ξεπερνά σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Ένα βιβλίο που στοιχειώνει και προβληματίζει τον αναγνώστη. Όπως έχει δηλώσει ο Moverman, το μυθιστόρημα «τα βάζει με τις καθιερωμένες αξίες του πολιτισμού μας και τις μεταμορφώνει σε ένα περίτεχνο μενού ανθρώπινων παθών και πρωτόγονων φόβων».

Secret fact: Η εφημερίδα Wall Street Journal συγκρίνει τον ολλανδό Herman Koch με την αμερικανίδα Gillian Flynn χαρακτηρίζοντας το Δείπνο ως «την ευρωπαϊκή απάντηση στο Κορίτσι που εξαφανίστηκε».
Ξεφύλισσε το βιβλίο. // Δες το trailer.
4. Η καρδιά του κτήνους
Βιβλίο: Πέτρος Τατσόπουλος / Ταινία: Ρένος Χαραλαμπίδης

Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα Η καρδιά του κτήνους έγινε ταινία το 2005 και πραγματεύεται την άνοδο και την πτώση ενός αθεράπευτα νάρκισσου, σχολιάζοντας παράλληλα την εθελοτυφλία της νεοελληνικής κοινωνίας. Ο άνεργος, απελπισμένος και απίστευτα ωραιοπαθής πρωταγωνιστής της ιστορίας μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου και περίπου δέκα από την κινηματογραφική του μεταφορά.
Γιατί να το διαβάσω
Ο Πέτρος Τατσόπουλος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της γενιάς του και το μυθιστόρημά του Η καρδιά του κτήνους έχει σημαδέψει τα νεανικά αναγνώσματα της δεκαετίας του ’90. Συνεχείς ανατροπές, καταλυτικό χιούμορ και επιδέξιος λόγος σε ένα έργο που μας θυμίζει πως η δικαιοσύνη απονέμεται συνήθως με σκανδαλώδη μεροληψία και ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Secret fact: Ο Πέτρος Τατσόπουλος έδωσε οδηγία στον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της ταινίας Ρένο Χαραλαμπίδηνα μην ακολουθήσει κατά γράμμα το μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας παρακολούθησε ωστόσο μέρος των γυρισμάτων και εμφανίζεται στην οθόνη για μερικά δευτερόλεπτα.
Ξεφύλισσε το βιβλίο. // Δες το trailer.
5. Ο χιονάνθρωπος
Βιβλίο: Jo Nesbo / Ταινία: Tomas Alfredson

Η κινηματογραφική μεταφορά του Χιονάνθρωπου, της έβδομης και δημοφιλέστερης ίσως περιπέτειας με πρωταγωνιστή τον διάσημο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, θα βρίσκεται στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Οκτώβριο του 2017. Μπορεί η ταινία να αργεί ακόμη –στην πραγματικότητα τα γυρίσματα ξεκίνησαν μόλις έναν μήνα πριν–, όμως η είδηση έχει ξεσηκώσει τους εκατομμύρια φαν του απόλυτου σταρ της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo, ειδικά μετά την ανακοίνωση της επιλογής του Michael Fassbender για τον ρόλο του Χόλε.
Γιατί να το διαβάσω
Είναι το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του διασημότερου συγγραφέα του σκανδιναβικού αστυνομικού, ενός λογοτεχνικού είδους που έχει λάβει διαστάσεις κινήματος· η σωστή ερώτηση, επομένως, είναι γιατί δεν το έχεις διαβάσει ΑΚΟΜΗ.

Secret fact: Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Martin Scorsese είχε αρχικά συζητηθεί για τη θέση του σκηνοθέτη. Τελικά, ο Scorsese θα συμμετέχει στην παραγωγή της ταινίας, μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου Jo Nesbo.
Ξεφύλισσε το βιβλίο
. // Δες τον συγγραφέα να μιλάει για το βιβλίο.
6. Το καταφύγιο της αγάπης
Βιβλίο: Nicholas Sparks / Ταινία: Lasse Hallström

Αν είσαι ρομαντική ψυχή και ενθουσιάζεσαι με τις μεγάλες ιστορίες αγάπης, θα γνωρίζεις σίγουρα τον μπεστελερίσταNicholas Sparks, συγγραφέα του ανεπανάληπτου The Notebook. Το καταφύγιο της αγάπης είναι το όγδοο βιβλίο του που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη: μια νεαρή γυναίκα με μυστηριώδες παρελθόν καταλήγει στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ο δεσμός της με έναν χήρο την αναγκάζει να αντιμετωπίσει το σκοτεινό μυστικό της παρελθόν. Μια συγκινητική ιστορία που μας θυμίζει ότι η αγάπη είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο.
Γιατί να το διαβάσω
Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 89.000.000 αντίτυπα, ο Nicholas Sparks είναι δικαίως ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς του κόσµου, αριστοτέχνης των ιστοριών αγάπης. Το καταφύγιο της αγάπης είναι ένα μοναδικό αισθηματικό μυθιστόρημα που θα σου δώσει την ευκαιρία να καρδιοχτυπήσεις μαζί με τους πρωταγωνιστές.

Secret fact: Ο Sparks επιμελείται όλα τα σενάρια των ταινιών που βασίζονται στα βιβλία του, αλλά έχει δηλώσει πως δεν του αρέσει καθόλου να συμμετέχει στις υπόλοιπες διαδικασίες της κινηματογράφησης.
Δες το trailer.
7. Star Wars, Η Δύναμη ξυπνάει
Βιβλίο: Michael Kogge / Ταινία: J.J. Abrams

Η αντίστροφη διαδικασία αυτή τη φορά: Η Δύναμη ξυπνάει, το έβδομο μέρος της σειράς ταινιών επιστημονικής φαντασίας«Ο πόλεμος των άστρων», γίνεται μυθιστόρημα διασκευασμένο για νεαρούς αναγνώστες. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ο ιππότης Τζεντάι Λουκ Σκαϊγουόκερ και η Συμμαχία των Επαναστατών νίκησαν τη σατανική Αυτοκρατορία, και ο γαλαξίας απολαμβάνει την ειρήνη. Τώρα όμως μια νέα σκοτεινή δύναμη εμφανίζεται και τα γενναία μέλη της Αντίστασης πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στον Κάιλο Ρεν και το μοχθηρό Πρώτο Τάγμα…
Γιατί να το διαβάσω
Για να ξαναζήσεις το σασπένς και τη συγκίνηση της εμπορικότερης ταινίας όλων των εποχών!

Secret fact: Όπως δημοσιεύει το FLIX, σε μια δημοσκόπηση που έγινε σε περισσότερους από 1.000 ερωτηθέντες για τη δημιουργία μιας λίστας με τις ταινίες που οι Αμερικανοί βλέπουν ξανά και ξανά μέσα στα χρόνια, η σειρά ταινιών Star Wars αναδείχθηκε η κορυφαία επιλογή.
Ξεφύλισσε το βιβλίο. // Δες το trailer.
Τα βιβλία θα τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Εάν δεν βρείτε κάποιο από τα παραπάνω ή άλλο βιβλίο μας στο βιβλιοπωλείο της περιοχής σας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση sales3@metaixmio.gr, αναφέροντας το βιβλιοπωλείο και το βιβλίο που δεν υπάρχει.
Μπορείτε επίσης να κάνετε online την παραγγελία σας από το www.metaixmio.gr. Με αγορές άνω των 15,00 €, σας κάνουμε δώρο τα μεταφορικά έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: