Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Καθημερινά Νέα από το Ekklisiaonline.gr


Φθιώτιδος Νικόλαος: Η ελεημοσύνη είναι χρέος βασικό για κάθε χριστιανό (ΦΩΤΟ)

Στο χωριό Αρχάνι της Δυτικής Φθιώτιδος μετέβη σήμερα Σάββατο 27 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ενοριακό ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ωμίλησε και ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της αειμνήστου Βασιλικής Καραμέρη, μητρός του εφημερίου της ενορίας του Πολιούχου Λαμίας Ευαγγελιστού Λουκά, π. Ιωάννη Καραμέρη.
Read More

Ξέρεις τι είναι η εκκλησία και γιατί υπάρχει;

του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος Αρχιμ. Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη
Πολλοί χριστιανοί μας, νομίζουν δυστυχώς, ότι η Εκκλησία μας είναι ένας κοινωνικός και φιλανθρωπικός οργανισμός και ότι σκοπός Της είναι διάφορες «κοινωνικές» η φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς αυτή η άποψη, επικρατεί σε πολλούς κοσμικούς κύκλους, που θέλουν την Εκκλησία και τα Μυστήριά της, (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα κτλ.), να είναι, όχι μέσα σωτηρίας της ψυχής του ανθρώπου, αλλά κοινωνικές και κοσμικές εκδηλώσεις.
Read More

To Τριώδιο αποτελεί μια προετοιμασία αντίστασης στη λογική του κόσμου

Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στην Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αν και η αυριανή παραβολή του Ασώτου Υιού ίσως και να είναι η πιο γνωστή του Ευαγγελίου, αν και πολλοί ίσως να θεωρούνπως συγκεφαλαιώνει όλο το πνεύμα της νέας σχέσης του Θεού με τον άνθρωπο, αν και, από τα πρώτα μας σχολικά χρόνια, μάθαμε να τρέφουμε συμπόνια για τον μικρότερο υιό που συντρίβεται, αλλά και συγκίνηση με τον πατέρα που συγχωρεί, φαίνεται πως ο κοντινότερος ρόλος στη δική μας συμπεριφορά είναι ο μεγαλύτερος υιός. Εκείνος που δικάζει και καταδικάζει τον μικρότερο αδελφό του, εκείνος που αρνείται να χαρεί για την επιστροφή του, εκείνος που προτάσσει την ανθρώπινη δικαιοσύνη του πατρικού ελέους και της συγνώμης.
Read More

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΘ-"Το προσκυνητάρι του Χριστού, πίσω στη θέση του"

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστολογίου Κατάνυξις το προσκυνητάρι του Χριστού είναι πίσω στη θέση του στη Θεολογική του ΑΠΘ... Διαβάστε τι αναφέρει: 
Read More

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Κυπριανού Γλαρούδη (ΦΩΤΟ)

Σήμερα το πρωί  έλαβε χώρα εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαγυνών, το Ετήσιον Μνημόσυνον, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Κυπριανού Γλαρούδη, Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και Γραμματέως των Συνοδικών Δικαστηρίων της  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Read More

Είναι αυτή η αρχαιότερη απεικόνιση της Παναγίας;

Μια εικόνα από τη Συρία μπορεί να είναι η αρχαιότερη απεικόνιση της Παναγίας, σύμφωνα με το άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή της θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Fordham Michael Peppard, στους Ν.Υ. Times. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, τοιχογραφία από βαπτιστήριο στην ανατολική Συρία απεικονίζει τον Ιησού, τον Πέτρο και τον Δαβίδ ενώ στο πλάι διακρίνεται, σε ένα διαφορετικό κομμάτι τοίχου, μια σκυμμένη πάνω από πηγάδι γυναικεία μορφή που κρατάει ένα σχοινί.
Read More

Αληθινή ελευθερία

Κάποτε ένας άπιστος έλεγε στον ιερό Αυγουστίνο:  - Οι εντολές της πίστεως είναι ένα φορτίο που περιορίζει την ανθρώπινη ελευθερία. Αληθινά ελεύθερος είναι μόνο εκείνος πού κάνει ό,τι θέλει ο ίδιος.
Read More

Βοήθησέ με Κύριε...

Την ώρα του πάθους, γιατί σκοτίζεται ο νους μου.
Την ώρα του πειρασμού, γιατί παραλύει η θέλησή μου.
Read More

Κωνσταντινούπολη: «Φανάρι» ή «Λυχνία»; (ΦΩΤΟ)

Του Πρωτοπρεσβυτέρου Βασιλείου Ε. Βολουδάκη Προισταμένου του Ι. Ν.Αγ. Νικολάου Πευκακίων Αθηνών
Με ψυχική συνοχή επιθυμώ να γράψω για άλλη μια φορά περί της σχεδιαζομένης «Πανορθοδόξου Συνόδου», η οποία έχει αποτελέσει την έμμονη ιδέα του «Φαναρίου» εδώ και εκατό, περίπου, χρόνια(!) και ετοιμάζεται, τελικά, να συγκληθή στα …πρόθυρα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου(!), χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον των διοργανωτών της για τα σαλευόμενα θεμέλια της Οικουμένης και τα ψυχικά κατάγματα της ανθρωπότητος, που έχουν προέλθει κυρίως από την Παπική διαστροφή του Χριστιανισμού και την Προτεσταντική μετάλλαξη αυτής της διαστροφής σε Παγκόσμια αθεία, που κυβερνά σήμερα τον κόσμον άπαντα!
Read More

Μια «μυστηριώδη» παλιά εικόνα ανακαλύφθηκε στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ κατά τα έργα ανακαίνισης

Oι εργάτες που ανακαινίζουν την Εκκλησία της Γέννησης στη Βηθλεέμ ανακάλυψαν μια παλιά εικόνα που χρονολογείται ότι είναι πολλών αιώνων μια εικόνα « μεγάλης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας», ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ziad al-Bandak, ο σύμβουλος της παλαιστινικαής προεδρίας επί χριστιανικών υποθέσεων.Ο Al-Bankak δήλωσε στο πρακτορείο τύπου Maan ότι η εικόνα ανακαλύφθηκε πλησίον ενός παράθυρου κάτω από το σοβά εδώ και 2 μήνες και είναι κατασκευασμένη από χαλκό, άργυρο, κοχύλια και πέτρες.
Read More

Ο τρόπος με τον οποίο θα ξαναζήσουμε την υιότητα

π. Θεμστοκλής Μουρτζανός
Η περίοδος του Τριωδίου αποτελεί για τον άνθρωπο την αφορμή να αναζητήσει απαντήσεις σε μία μεγάλη πρόσκληση και, ταυτόχρονα, πρόκληση που του απευθύνει ο Θεός. Να ξαναγίνει ο άνθρωπος υιός, να ξαναβρεί πνευματικά την ιδιότητα του τέκνου απέναντι στο Θεό-Πατέρα και να επιστρέψει στην αρχική του οικογένεια που είναι η Εκκλησία.
Read More

Αφήνει το μοναστήρι και επιστρέφει στην τηλεόραση;

Η Ναταλία Λιονάκη αφήνει το μοναστήρι και ετοιμάζει την δυναμική της επιστροφή στην υποκριτική και όχι μόνο.
Read More

Υποδοχή χειρός Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στο Μεσολόγγι (ΦΩΤΟ)

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκεχθες το απόγευμα στο Μεσολόγγι, η υποδοχή της χειρός του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου.
Το Ιερό Λείψανο μετέφερε από την Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου Χαλκιδικής, ο Μοναχός της Ιεράς Μονής π.Αρσένιος Βλιακόφτης, θεολόγος και διδάκτωρ φιλοσοφίας.Το Ιερό Λείψανο υποδέχθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μεσολογγίου, ο  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και στην συνέχεια τελέσθηκε Δοξολογία. 
Read More

Μόρφου Νεόφυτος: "Η Ελλάδα θα βγει από την Ευρώπη εκούσια και θα κόψει την δική της Δραχμή" (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Μητροπολίτης κ. Μόρφου Νεόφυτος, καλεσμένος της Νατάσας Ιωάννου στην εκπομπή «Έχεις Μέσον» του Mega TV Κύπρου, κάνει αναφορά στα λεγόμενα ενός Άγιου Γέροντα, που βρίσκεται εν ζωή, ο οποίος και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρώπη εκούσια (με την θέλησή της) και πως θα κόψει την δική της δραχμή. Αυτή η εξέλιξη βέβαια δεν θα γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά από άλλους πιο σοβαρούς ανθρώπους.
Read More

Σοφά λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Εκείνος που θέλει να βρει την Αλήθεια, πρέπει να καθαρθεί πρώτα από τα πάθη του. Γιατί όποιος απαλλάσσεται από τα πάθη, απαλλάσσεται και από την πλάνη και γνωρίζει την Αλήθεια. Μην βάζεις την ομόνοια πάνω από την αλήθεια.
Read More

Συνάντηση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου με τους αγρότες Έβρου (ΦΩΤΟ)

Με αντιπροσωπεία των αγροτών του νότιου Έβρου συναντήθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμος εχθές στο Επισκοπείο της μητρόπολης Αλεξανδρούπολης συζητώντας τα προβλήματά τους. Οι αγρότες ζητήσαν απο τον Μητροπολίτη την ευλογία  και την συμπαράσταση του στον αγώνα τους. Ο κ. Άνθιμος εξαρχής συμμερίστηκε τα προβλήματά τους και τοποθετήθηκε απέναντι στον αγώνα τους  με τα λόγια αυτά «Υποθέτω ότι αν ο αγροτικός κόσμος γυρίσει πίσω χωρίς να δικαιωθεί, σε κάποιο βαθμό, στα σημαντικότερα σημεία τα οποία βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι με αυτόν τον τραγικό τρόπο, αν δεν δικαιωθούν, τότε φοβάμαι ότι ο λαός μας δεν θα έχει καμία ικμάδα αντιδράσεως ή εκφράσεως όλης αυτής της αγωνίας την οποία βιώνουμε και ως έθνος και ως Ε.Ε.».
Read More

Οι φιλότιμοι έχουν λεπτή συνείδηση και βοηθιούνται από τον Θεό

– Γέροντα, όποιος έχει φιλότιμο το καταλαβαίνει ο ίδιος; – Εσύ έχεις; Αυτό φαίνεται, ευλογημένη! Λίγο-πολύ καταλαβαίνει κανείς τον εαυτό του, πληροφορείται γιατί έχει εσωτερική ανάπαυση και ειρήνη. Αλλά και όποιος έχει φιλότιμο δεν καυχάται, δεν λέει: «εγώ έχω φιλότιμο», γιατί πάντα σκέφτεται:«Πρέπει να κινούμαι με περισσότερο φιλότιμο».
Read More

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος για την αποτέφρωση των νεκρών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το τηλεοπτικό κανάλι ΙΟΝΙΑΝ channel σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, καταθέτει την άποψή του για την αποτέφρωση νεκρών. Σε ερώτηση του Δημοσιογράφου αν υποχρεώνει το κράτος την Εκκλησία να διαβαστεί από κληρικό ανεξάρτητα αν επιλέξει να αποτεφρωθεί ο κ. Χρυσόστομος απάντησε πως " Δεν μπορεί κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα να επιβάλλει τους κανόνες που έχει η Εκκλησία απαράβατους 2000 χρόνια ".
Read More

Η φιλαργυρία

Λέγει ο Απ. Παύλος: «ρίζα γαρ πάντων των κακών εστιν η φιλαργυρία, ης τινες ορεγόμενοι απεπλανήθησαν από της πίστεως και εαυτούς περιέπειραν οδύναις πολλαίς». (Α´ Τιμ. στ´10). Δηλαδή ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία. Μερικοί κυριευθέντες από την όρεξη και την σφοδρά επιθυμία, που γεννά αυτή από το χρήμα, απεπλανήθησαν από την πίστη και έμπηξαν στον εαυτόν τους σαν άλλα καρφιά πολλούς πόνους και αγωνίες. 
Read More

Αντιπροσωπευτική συνοδικότης με μόνη ψήφο των Προκαθημένων

του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Το Άρθρο 3 του Κανονισμού λειτουργίας της Μεγάλης Συνόδου που καθορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση της Συνόδου σε συνδυασμό και με τα λοιπά άρθρα εισάγει ένα νέο τρόπο λήψης αποφάσεων που θα μπορούσε να ονομαστεί αντιπροσωπευτική συνοδικότητα. Η Μεγάλη Σύνοδος δεν συγκροτείται από όλα τα μέλη της Ιεραρχίας της καθεμιάς από τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά από μικρές μόνοαντιπροσωπείες της κάθε Εκκλησίας.
Read More

Δεν υπάρχουν σχόλια: