Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Νέες κυκλοφορίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Μέσα και ο Έξω
Κωστής Γκιμοσούλης
ISBN: 978-960-03-6086-8
Τιμή: 10,00 €
Τους χωρίζει ένα παράθυρο. Απ’ τη μια μεριά ο Μέσα, απ’ την άλλη ο Έξω. Και τα λένε. Για τον έρωτα, για το θάνατο, την τέχνη, τη ζωή, την πολιτική, κι άλλα πιο μικρά μα εξίσου ενδιαφέροντα. Ο Έξω είναι ο μεγάλος (στην ηλικία) αλλά πιο «τρελός». Ο Μέσα είμαστε όλοι εμείς.
Είκοσι τέσσερις συναντήσεις, όσα και τα γράμματα της αλφαβήτου. Κάθε γράμμα και μια λέξη. Κάθε λέξη και μια αφορμή. Κάθε συνάντηση μας πάει παραπέρα. Μέχρι το απρόβλεπτο τέλος. Μοιάζει με θεατρικό. Με μυθιστόρημα. Με είκοσι τέσσερα μικρά γέλια που γίνονται ένα μεγάλο.

Όλα μπορούν να συμβούν μ' ένα άγγιγμα
Μαρία Κουγιουμτζή
ISBN: 978-960-03-6078-3
Τιμή: 13,00 €
Βάλτοι μες στην ομίχλη, σπίτια τιμωρίας ορθωμένα στο χιόνι, δωμάτια κλειδωμένα, μυστικά, κοριτσάκια που γαληνεύουν τσακισμένους άντρες, νεαρά αγόρια που μοιάζουν στη νεκρή τους μητέρα και οικειοποιούνται την εμφάνισή της, γυναίκες άστεγες που υποκύπτουν ή εξουσιάζουν τους ευεργέτες τους, άντρες παράφορα ερωτευμένοι, διαφθορείς, δυναμικές γιαγιάδες, ήρωες που παλεύουν με το βαρύ τους αίμα, με το ένστικτο της ζωής και του θανάτου, με τον θηριώδη έρωτα για τον άλλον.
Στο βιβλίο της Μαρίας Κουγιουμτζή οι άνθρωποι ανταμώνουν ή χωρίζονται, με ανάλαφρα ή βίαια αγγίγματα. Αγγίγματα όλων των ειδών, ερωτικά, σεξουαλικά, κοινωνικά, πολιτικά, μυστήρια. Σχέσεις τρυφερές, άγριες, παθιασμένες, σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου. Ανάγκες ανθρώπινες και ανάγκες απάνθρωπες. Ένα κοίταγμα που μέσα από την αγριάδα του απλώνει το χέρι και χαϊδεύει τους αδύναμους και τους γονατισμένους, αλλά και αυτούς που ίπτανται στον αέρα, τους ασυμβίβαστους, τους φτερωτούς με τα κρυμμένα φτερά.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΚΛΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ο παραστρατημένος εφημέριος
Τόμας Χάρντυ
Μετάφραση: Γιάννης Κωστόπουλος
ISBN: 978-960-03-6010-3
Τιμή: 9,90 €
Υπάρχει μια παράξενη ενορία που οι κάτοικοί της αξίζει να μαστιγωθούν. Ένας νεαρός μεθοδιστής ιερέας καταφθάνει ανυποψίαστος στο αμαρτωλό χωριό με την προσδοκία να ασκήσει απρόσκοπτα το λειτούργημά του. Όμως το πάθος του για μια γοητευτική χήρα που επιδίδεται σε σκοτεινές δραστηριότητες τον οδηγεί σε μια σφοδρή σύγκρουση με τις αρχές του και Ο παραστρατημένος εφημέριος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα και στην καθαρή συνείδηση.
Μια ευφάνταστη γυναίκα μπορεί να εμπλακεί συναισθηματικά μ’ έναν άνθρωπο που δεν έχει συναντήσει ποτέ της. Η ευαίσθητη και παραμελημένη σύζυγος ενός κατασκευαστή όπλων νιώθει ότι ο νεαρός ποιητής που θαυμάζει αγγίζει την καρδιά και την ψυχή της περισσότερο απ’ ό,τι ο πατέρας των παιδιών της. Και προσπαθεί επίμονα να προσεγγίσει το μελαγχολικό άντρα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι η βασανισμένη γαλατού που όλοι αποκαλούν «μάγισσα» ευθύνεται για Το σακατεμένο χέρι της νιόπαντρης συζύγου του μεγαλοκτηματία της περιοχής. Ότι το «κακό μάτι» της αχρήστεψε το μέλος της νεαρής γυναίκας. Η αγχόνη θα δώσει λύση σε αυτή την υπόθεση που μοιάζει με ιστορία φαντασμάτων.
Μια δασκάλα που απεχθάνεται τη δουλειά της θα αναγκαστεί για λίγο, εγκλωβισμένη σε Μια μικρή παρένθεση, να συγκατοικήσει ταυτόχρονα και με τους δύο συζύγους της: έναν νεκρό και έναν ζωντανό.
Ο Τόμας Χάρντυ έδωσε μια επική διάσταση στο ρεαλισμό της βικτοριανής εποχής, τον εμπλούτισε με μεγάλα πάθη και ανείπωτες τραγωδίες. Ο τόμος περιλαμβάνει τέσσερις ιστορίες με αλησμόνητους χαρακτήρες, απολύτως ενδεικτικές του απαράμιλλου ύφους του.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - NOIR

Μάσκες και σερπαντίνες
Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου
ISBN: 978-960-03-6094-3
Τιμή: 9,00 €
Τότε άκουσε το σφύριγμα και γύρισε. Αναμμένα κάρβουνα τα γυαλιστερά μάτια του αρπακτικού πουλιού κόλλησαν στα δικά της. Πάγωσε. Τα γαμψά νύχια τής ξέσκισαν το μπράτσο. Τρελαμένη από την αγωνία, έκανε ένα βήμα στο κενό.
Μέρες αποκριάτικες, με μασκαράδες, μάσκες και σερπαντίνες. Mια Αθήνα που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και συγκρούσεις ενώ κτήρια παραδίνονται στις φλόγες. Ένα δυστύχημα στην πλατεία Κολωνακίου, περασμένα μεσάνυχτα. Αυτόπτες μάρτυρες δύο φίλες, η Κλειώ Σακκά και η Λίλιαν Κρωφτ, συνταξιούχοι καθηγήτριες της Αγγλικής Φιλολογίας, που γράφουν cult ταξιδιωτικούς οδηγούς και παίζουν μπιρίμπα τις Κυριακές. Καθώς είναι και οι δύο περίεργες και «χώνονται» σε ξένες υποθέσεις, είναι φυσικό να ασχοληθούν με το απροσδόκητο συμβάν. Οι εμμονές, οι προκαταλήψεις τους, αλλά και η αγάπη τους για τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα τις εμπλέκουν όλο και βαθύτερα σε μια πολύπλοκη υπόθεση που δεν τις αφορά. Επίμονες, συχνά ενοχλητικές, αναστατώνουν φίλους και συγγενείς, γνωστούς και αγνώστους, μέχρι να μάθουν τι πραγματικά συνέβη τη μοιραία εκείνη νύχτα, που κρύος αέρας σάρωνε τους σκοτεινούς δρόμους κι έφερνε πότε πότε απόηχους μουσικής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Απόρρητος Φάκελος 26029/Α΄. Νίκος Ζαχαριάδης
Νικόλας Ζηργάνος,
Γιώργος Πετρόπουλος,
Νίκος Χατζηδημητράκος
ISBN: 978-960-03-6046-2
Τιμή: 15,00 €
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα τα έγγραφα του ποινικού φακέλου του ιστορικού ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος Νίκου Ζαχαριάδη, όπως αυτός βρίσκεται σήμερα στα αρχεία των ελληνικών αστυνομικών αρχών. Συνοδεύονται από αναλυτική ιστορική εισαγωγή και επιμέλεια, ώστε στο σύνολό τους και καθένα ξεχωριστά, τοποθετημένα σωστά στον ιστορικό τόπο και χρόνο, να είναι προσιτά σε κάθε αναγνώστη και να προσφέρουν ιστορική γνώση. Ο φάκελος αυτός έφτασε στην Εφημερίδα των Συντακτών —ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα— τον Δεκέμβριο του 2015 και τον παρουσιάσαμε σε τέσσερα δημοσιεύματα από τις 21 έως και τις 24 Δεκεμβρίου 2015. Γνωρίζαμε όμως από την αρχή πως η παρουσίαση αυτή δεν αρκούσε και πως το υλικό του φακέλου στο σύνολό του, με την κατάλληλη ιστορική επιμέλεια, έπρεπε να φτάσει στο αναγνωστικό κοινό — στον απλό αναγνώστη, αλλά και στον ιστορικό, στον επιστήμονα. Η συνεργασία μας με τις Εκδόσεις Καστανιώτη έκανε την επιθυμία μας πραγματικότητα με αυτή την πολύ προσεγμένη έκδοση.
Άποψη της Εφημερίδας των Συντακτών ήταν και παραμένει ότι πρέπει να γνωρίσουμε βαθύτερα την ιστορία του τόπου μας όπως πραγματικά ήταν, μέσα από ντοκουμέντα και αδιαμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία. Απέναντι στο ιστορικό παρελθόν δεν τοποθετούμαστε ούτε ως εισαγγελείς, ούτε ως δικαστές, ούτε ως συνήγοροι υπεράσπισης, ούτε ως πολιτική αγωγή, παρά μόνο με τη θέληση να αναδείξουμε την αλήθεια, να μάθουμε και να κατανοήσουμε. Για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας τον τελευταίο λόγο έχουν πάντοτε οι αναγνώστες.
ΕΦΣΥΝ

Σκέψεις για τον 21ο αιώνα
Θάνος Βερέμης
ISBN: 978-960-03-6096-7
Τιμή: 16,00 €
Υπάρχουν δύο άξονες στο βιβλίο αυτό. Ο ένας είναι συγχρονικός με τις πολιτικές εξελίξεις, τις παλινδρομήσεις στην εκπαίδευση και στον τρόπο με τον οποίο ο λαός προσλαμβάνει τα ιδεολογήματα των πολιτικών. Ο άλλος άξονας απεμπλέκεται από τις μεταλλάξεις και τη ρευστότητα του πολιτικού βίου και ασχολείται με σταθερά πολιτισμικά σημεία αναφοράς στον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων. Ο συγγραφέας αναφέρεται σε μεγάλους ξένους δημιουργούς και διανοητές, αλλά και στους ημέτερους αρχαίους και νέους. Χωρίς αυτούς ο πολιτικός μας βίος θα ήταν αφόρητος.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Οι νόμοι της ηλιθιότητας και οι νόμοι του συμφέροντος
Θεόδωρος Π. Λιανός
Νέα, συμπληρωμένη έκδοση
ISBN: 978-960-03-6111-7
Τιμή: 8,00 €
Το μικρό αυτό βιβλίο αναλύει και σχολιάζει το εξής ερώτημα: υπάρχουν ηλίθιοι ή βλάκες στον κόσμο; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία; Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν και ότι για την εξέλιξη των κοινωνιών δεν έχει σημασία η εξυπνάδα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αλλά τα ατομικά και συλλογικά συμφέροντα. Όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να δράσουν μέσα σε ένα πλαίσιο νομικών και ηθικών κανόνων, η κοινωνία αναπτύσσεται. Όταν οι άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι ή είναι ελεύθεροι χωρίς νόμους και κανόνες, η κοινωνία οδηγείται στην παρακμή. Αντί των νόμων της ηλιθιότητας, για την κατανόηση της κοινωνικής εξέλιξης, το βιβλίο αυτό προτείνει τους νόμους του συμφέροντος. Γι’ αυτό εξετάζει παράλληλα δύο κείμενα που πραγματεύονται αυτό το θέμα, το βιβλίο του Carlo P. Cipolla Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας και το παλαιότερο κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση Η τεραστία σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω, που παρατίθεται αυτούσιο στο τέλος του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: