Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Νέες κυκλοφορίες |

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Η μετακόμιση
Φωτεινή Τσαλίκογλου
ISBN: 978-960-03-6137-7
Τιμή: 12,72
Όταν μεγαλώσω, δεν ξέρω τι θα θέλω να κάνω, μπορεί να μου αρέσει να γίνω συγγραφέας και να γράφω ιστορίες. Μπορεί να θέλω να γίνω γιατρός. Μπορεί να είμαι τυχερή… Να βρω το φάρμακο που θα διώχνει μακριά τις σφαίρες, την πείνα, τα άγρια μάτια.
Να κατασκευάζεις μια ιστορία ή πολλές διαφορετικές κι ασύμβατες μεταξύ τους ιστορίες για τον εαυτό σου και τον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινό από αυτές τις επινοημένες ιστορίες ζωής.
Η Ευρυδίκη Ματθαίου γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1937. Η μετακόμιση είναι η αληθινή ιστορία της ζωής της, όπως κατάφερε να την αναπλάσει στη μνήμη της μια νύχτα του 2019: μετά τον πόλεμο χάνει τη μικρή αδελφή της από αδέσποτη σφαίρα, δεκατεσσάρων χρόνων μέσα σε ένα περίπτερο κάνει έρωτα για πρώτη φορά, η μαμά ακούει Τένεσι Ουίλιαμς στο ραδιόφωνο, ένας εξόριστος άντρας είναι ερωτευμένος με τον πατέρα της, αργότερα ένα ξένο μωρό στην Κωνσταντινούπολη γίνεται δικό της μαζί με ένα κλεμμένο οικογενειακό άλμπουμ, μια γάτα, η Καρλότα, αδιαφορεί για τα νεκρά παιδιά στις θάλασσες του Αιγαίου.
Γερνάω, θυμάμαι, λαχταρώ, επινοώ, επισκευάζω τα κενά μνήμης, ανακαλύπτω. Γεννιέμαι ξανά.
Η Ευρυδίκη λίγο πριν από το τέλος πραγματοποιεί το παιδικό της όνειρο.

Μετά φόβου
Ελένη Πριοβόλου
ISBN: 978-960-03-6135-3
Τιμή: 19,08
Δύο κορίτσια –φίλες επιστήθιες, σχεδόν αδελφές– μεγαλώνουν στην ελληνική ύπαιθρο, σε περιβάλλον ασφυκτικό, που τις εκπαιδεύει στο κυρίαρχο μοντέλο ηθικής, εμφυσώντας τους το φόβο και την ενοχή. Η Αρίστη, φύσει ανήσυχη, ανακαλύπτει τις πηγές του φόβου μέσα από την έρευνα και τη μάθηση. Αναζητεί αλήθειες γύρω από τη θέση της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, την ελευθερία της σκέψης, την πολιτική και τον έρωτα. Η Διαλεχτή μένει στα «αβαθή» και «σίγουρα» νερά· αθάρρευτη και αδρανής, κάνει κάθε φορά μικρά και δειλά βήματα στη ζωή. Η σχέση των δύο κοριτσιών δοκιμάζεται όταν ανάμεσά τους μπαίνει ο Διονύσης Αρχοντής, άντρας ορμητικός, το αρχέτυπο του Βάκχου. Έκτοτε, οι δύο φίλες πορεύονται με δύο εαυτούς: τον φανερό και τον κρυφό.
Οι ζωές τους περνούν από συμπληγάδες, από την εποχή του Εθνικού Διχασμού μέχρι την αρχή του Εμφυλίου, καθώς τα γεγονότα συγκλονίζουν την Ελλάδα, που πασχίζει να βγει από τις παλιές φεουδαρχικές της δομές και να αστικοποιηθεί.
Ένα βιβλίο για την αναζήτηση της ελευθερίας, για το φόβο και την υποταγή, για τα όνειρα και τις αυταπάτες.
Από τη συγγραφέα του μυθιστορήματος Όπως ήθελα να ζήσω (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2010).
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αυτό που σου ανήκει
Γκαρθ Γκρίνγουελ
Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο
ISBN: 978-960-03-6127-8
Τιμή: 12,72 €
Μια φθινοπωρινή μέρα ένας Αμερικανός καθηγητής μπαίνει στις δημόσιες τουαλέτες του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού στη Σόφια. Εκεί γνωρίζει τον Μίτκο, έναν γοητευτικό νεαρό που εκδίδεται επί χρήμασι, και πληρώνει κι αυτός το αντίτιμο για να κάνει σεξ μαζί του. Τους επόμενους δυο μήνες επιστρέφει ξανά και ξανά στον Μίτκο, σπρωγμένος από λαγνεία, μοναξιά κι από τη σαγήνη του κινδύνου. Δεν αργεί έτσι να εμπλακεί σε μια σχέση αλληλεξάρτησης, στην οποία η τρυφερότητα μπορεί εύκολα να δώσει τη θέση της στη βία. Παλεύοντας να συμφιλιώσει το ερωτικό του πάθος με τις ανησυχίες που το συνοδεύουν, ο ήρωας ανακαλεί το δικό του μεγάλωμα στον αμερικανικό Νότο, όπου το να είσαι ομοφυλόφιλος σε μετέτρεπε αυτομάτως σε παρία. Εντοπίζει όμως συγκλονιστικές ομοιότητες ανάμεσα στο παρελθόν του και την ξένη χώρα όπου έχει βρεθεί, την οποία ανακαλύπτει καθώς μαθαίνει περισσότερα για τον Μίτκο. Το Αυτό που σου ανήκει είναι το εντυπωσιακό ντεμπούτο ενός ξεχωριστού συγγραφέα που χαιρέτησε σύσσωμη η αμερικανική κριτική. Ένα μυθιστόρημα λυρικής έντασης και ανενδοίαστου ερωτισμού για τη σεξουαλική επιθυμία και τις συνέπειές της.
«Η αμερικανική λογοτεχνία γίνεται πλουσιότερη κατά ένα ακόμη σπουδαίο έργο… Ο Μίτκο είναι ένας αλησμόνητος ήρωας, προορισμένος να γίνει κλασικός. Δεσπόζει στο επίκεντρο αυτού του βιβλίου, κυκλωμένος από τις μαγικές φλόγες του πόθου».
ΕΝΤΜΟΥΝΤ ΟΥΑΪΤ
«Στο υπέροχο μυθιστορηματικό του ντεμπούτο ο Γκαρθ Γκρίνγουελ αφηγείται την προσπάθεια ενός ομοφυλόφιλου άντρα να καταλάβει τις μύχιες επιταγές της καρδιάς του… Είναι ένα βιβλίο που θα απολαύσουν όλοι οι λάτρεις της σοβαρής λογοτεχνίας, παρά το κεντρικό του θέμα, ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό».
ΝΤΟΥΑΪΤ ΓΚΑΡΝΕΡ, The New York Times
«Ο Γκαρθ Γκρίνγουελ σκέφτεται και γράφει όπως η Βιρτζίνια Γουλφ ή ο Β. Γκ. Ζέμπαλντ… Το μυθιστόρημά του εντυπωσιάζει για πολλούς λόγους – ένας απ’ αυτούς είναι η διαύγεια και η αυτογνωσία με την οποία φέρει σε πέρας ο χαρισματικός αυτός συγγραφέας τις προθέσεις του».
ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΝΤ, The New Yorker
«Ένα δυνατό μυθιστόρημα που περιγράφει με ακρίβεια και ευαισθησία αφενός την κατάσταση της πότε ηθελημένης και πότε αθέλητης μοναξιάς και αφετέρου τις αναπόδραστες ορέξεις της σάρκας. Ο Γκαρθ Γκρίνγουελ δημιουργεί μια αφηγηματική φωνή σύνθετη και αινιγματική – κι αυτό είναι που κάνει
το έργο του τόσο αξιομνημόνευτο».
Τhe Irish Times


Ο Πουλημένος
Πωλ Μπέιτι
Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
ISBN: 978-960-03-6107-0
Τιμή: 19,08
Μια δηκτική, βαθιά πολιτική σάτιρα για την ταυτότητα της σύγχρονης Αμερικής, ένα μυθιστόρημα που περιγράφει την εκκεντρική ανατροφή ενός Αφροαμερικανού και μια δίκη άνευ προηγουμένου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αφηγητής, γεννημένος στο «αγροτικό γκέτο» του Ντίκενς στο Λος Άντζελες, αποδέχεται μοιρολατρικά το περιθώριο. Τον μεγαλώνει ο πατέρας του, ένας ιδιόρρυθμος επιστήμονας, ο οποίος τον χρησιμοποιεί ως πειραματόζωο στις αιρετικές ψυχολογικές μελέτες του για τον ρατσισμό. Ο γιος πιστεύει ότι η πρωτοποριακή εργασία του πατέρα –και ένα βιβλίο που θα προκαλέσει αίσθηση, όταν κυκλοφορήσει– θα επιλύσει τα οικονομικά τους προβλήματα. Όταν όμως αστυνομικοί σκοτώνουν τον πατέρα του, ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί ότι το μόνο που έχει στα χέρια του είναι ο λογαριασμός μιας κηδείας. Παρακινημένος από την ματαίωση και την παρακμή του τόπου του, αναλαμβάνει μια εξωφρενική πρωτοβουλία: την επαναφορά της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισμού, πράγμα που θα τον οδηγήσει ως κατηγορούμενο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο Πουλημένος του Πωλ Μπέιτι σηματοδοτεί το δημιουργικό αποκορύφωμα ενός ιδιοφυούς συγγραφέα. Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Booker 2016. Το 2015 απέσπασε το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ.
«Ο Πουλημένος είναι ένα μυθιστόρημα για την εποχή μας. Μια σύγχρονη σάτιρα, ακούραστη και ευφάνταστη, το χιούμορ της οποίας μεταμφιέζει τη ριζοσπαστική σοβαρότητα του συγγραφέα της. Ο Πωλ Μπέιτι εξουδετερώνει με τρόπο αχαλίνωτο τις “ιερές αγελάδες” και βάζει στο στόχαστρό του τα φυλετικά και πολιτικά ταμπού με οξύνοια, ζωντάνια και αμεσότητα».
ΑΜΑΝΤΑ ΦΟΡΜΑΝ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Booker 2016
«Οι εκατό πρώτες σελίδες του Πουλημένου είναι οι πιο καυστικές και ζόρικες σε αμερικανικό μυθιστόρημα τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον... Τα αστεία σε χτυπάνε κατευθείαν στο στομάχι... Οι αυτοσχεδιασμοί είναι ασταμάτητοι σε αυτό το σατιρικό, βαθυστόχαστο μυθιστόρημα που συνιστά σταθμό».
The New York Times
«Μια απίστευτη σάτιρα για τη φυλετική ταυτότητα στην Αμερική... Ο Πουλημένος συνδυάζει τη ζωηρή κωμωδία και τη δριμεία κοινωνική κριτική, αλλά το πλέον εντυπωσιακό προτέρημα του βιβλίου είναι η ολοζώντανη ανθρωπιά των χαρακτήρων του».
The New Yorker
«Ένα αστείο και τολμηρό βιβλίο που ανατρέπει τις επιζήμιες συμβάσεις της κουλτούρας... Είναι αυτή η συνειδητή ανατροπή... που κάνει αυτό το θαρραλέο και σκληρό μυθιστόρημα τόσο απολαυστικό».
The Guardian
«Ο Πουλημένος ανήκει στα σημαντικότερα και πλέον δύσκολα αμερικανικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί στον 21ο αιώνα... Είναι ένα επώδυνο βιβλίο που οι αναγνώστες δύσκολα θα ξεχάσουν».
Los Angeles Times
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - NOIR

Έσχατες μέρες
Μπράιαν Έβενσον
Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
ISBN: 978-960-03-6098-1
Τιμή: 14,84 €
Μια φρικιαστική ιστορία μυστηρίου τοποθετημένη στο κλειστοφοβικό σύμπαν του θρησκευτικού φανατισμού. Στις Έσχατες μέρες πρωταγωνιστεί ο Κλάιν που πέφτει θύμα απαγωγής από μια σκοτεινή σέκτα η οποία πιστεύει ότι ο ακρωτηριασμός σε φέρνει πιο κοντά στον Θεό. Ο Κλάιν εξαναγκάζεται να διαλευκάνει τη δολοφονία του αρχηγού της. Όσο περισσότερο εμπλέκεται στην υπόθεση τόσο συναισθάνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο υπέθετε αρχικά. Άραγε θα φτάσει εγκαίρως στην αλήθεια, ώστε να πάρει το σκήπτρο του προφήτη και να σώσει τον εαυτό του ή μήπως θα καταστρέψει τα πάντα σ’ ένα ξέσπασμα βιβλικής οργής; Κινούμενος σ’ έναν λαβύρινθο από ψέματα, απειλές και παραπληροφόρηση, ο Κλάιν συνειδητοποιεί ότι η επιβίωσή του εξαρτάται από την ίδια του τη βούληση. Ο Μπράιαν Έβενσον είναι ο συγγραφέας της μακάβριας ομορφιάς και της δυσοίωνης έντασης, της ανατριχιαστικής υποβολής και των καθηλωτικών οραμάτων⋅ ένας αυθεντικός αφηγητής που ανακαλεί τον Έντγκαρ Άλαν Πόου και τον Κάφκα, τον Ντόναλντ Μπαρθέλμι αλλά και τον Τζιμ Τόμσον.
«Δεν υπάρχει συγγραφέας στην Αμερική πιο διαπεραστικός, πιο ευφάνταστος, με τέτοια αποκαλυψιακή δύναμη, όπως ο Μπράιαν Έβενσον».
ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΝΤΕΡΣ
«Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα ακραιφνώς λογοτεχνικό πεδίο, έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη […] για την πίστη, την εξουσία, την ίδια την πραγματικότητα. Είναι το ύφος του, παραπλανητικά απλό, που συντηρεί τη ζωντάνια του κειμένου και την υποβολή του αναγνώστη, όσο τα αινίγματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα, όλο και πιο βίαια. Αυτό είναι το μοναδικό ταλέντο του Έβενσον, που ανακαλεί τον Πόου: γράφει με οξύνοια και δύναμη, ακόμα κι όταν οι χαρακτήρες του αποφασίζουν να ακρωτηριαστούν».
Time Out New York
«Οι Έσχατες μέρες είναι το μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι αγαπούν το αληθινό νουάρ, τις ιστορίες μυστηρίου και τις ιστορίες τρόμου, αν θέλουν να πάρουν μια ιδέα για το πού μπορούν να φθάσουν αυτά τα είδη… Ο Μπράιαν Έβενσον ανήκει σε μια κατηγορία συγγραφέων που κάθε γενιά οφείλει να ανακαλύπτει ξανά και ξανά».
Vol. 1 Brooklyn
«Ο κλινικός τόνος με τον οποίο ο Έβενσον είναι ικανός να διαστρέφει τα πράγματα, αυτή η αρχιτεκτονική της παραδοξότητας και της αγριότητας, κάνει ακόμη και τις πλέον ύπουλες και αποκρουστικές καταστάσεις να εμφανίζονται πειστικές, να έχουν έναν χαρακτήρα σχεδόν μαθηματικό και αναπόδραστο».
Vice
ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Η Παραμυθού της Σελήνης
Νικόλας Ανδρικόπουλος,
Βάγια Παπαποστόλου
ISBN: 978-960-03-6142-1
Τιμή: 12,72 €
Τι μοιάζει άραγε πιο μαγικό στα μάτια των μικρών παιδιών;
Ένα όμορφο παραμύθι γραμμένο στο χαρτί
ή μήπως οι παραμυθένιες στιγμές της ίδιας της ζωής
και η χαρά να τις ανακαλύπτεις;
Όλα ξεκινούν όταν το δακρυσμένο σύννεφο παίρνει μαζί του
τα πουλιά των παραμυθιών και αφήνει για άλλη μια φορά
τα μικρά παιδιά του χωριού λυπημένα, χωρίς παραμύθια.
Τότε μια όμορφη, παράξενη γυναίκα
θα φτάσει πετώντας στο χωριό.
Τι θέλει να προσφέρει στα παιδιά και με ποιο αντάλλαγμα;
Τι μυστικά κρύβουν οι πολύχρωμες βαλίτσες της
και οι κεντημένοι νάνοι, οι δράκοι, οι μάγισσες και οι γοργόνες
στο μαγικό της φουστάνι;
Η παραμυθού της Σελήνης κινείται κυριολεκτικά και μεταφορικά
ανάμεσα στο χρυσοκίτρινο του ήλιου και το ασημόλευκο
του φεγγαριού. Το παραμύθι αυτό προσεγγίζει τρυφερά
την αξία της προσπάθειας και της σωστής επιλογής,
όπως και τη χαρά της προσφοράς και της ανταλλαγής.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ | ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Πουλημένος
Πωλ Μπέιτι
Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
ISBN: 978-960-03-6108-7
Τιμή: 9,90 €

Μια δηκτική, βαθιά πολιτική σάτιρα για την ταυτότητα της σύγχρονης Αμερικής, ένα μυθιστόρημα που περιγράφει την εκκεντρική ανατροφή ενός Αφροαμερικανού και μια δίκη άνευ προηγουμένου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αφηγητής, γεννημένος στο «αγροτικό γκέτο» του Ντίκενς στο Λος Άντζελες, αποδέχεται μοιρολατρικά το περιθώριο. Τον μεγαλώνει ο πατέρας του, ένας ιδιόρρυθμος επιστήμονας, ο οποίος τον χρησιμοποιεί ως πειραματόζωο στις αιρετικές ψυχολογικές μελέτες του για τον ρατσισμό. Ο γιος πιστεύει ότι η πρωτοποριακή εργασία του πατέρα –και ένα βιβλίο που θα προκαλέσει αίσθηση, όταν κυκλοφορήσει– θα επιλύσει τα οικονομικά τους προβλήματα. Όταν όμως αστυνομικοί σκοτώνουν τον πατέρα του, ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί ότι το μόνο που έχει στα χέρια του είναι ο λογαριασμός μιας κηδείας. Παρακινημένος από την ματαίωση και την παρακμή του τόπου του, αναλαμβάνει μια εξωφρενική πρωτοβουλία: την επαναφορά της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισμού, πράγμα που θα τον οδηγήσει ως κατηγορούμενο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο Πουλημένος του Πωλ Μπέιτι σηματοδοτεί το δημιουργικό αποκορύφωμα ενός ιδιοφυούς συγγραφέα. Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Booker 2016. Το 2015 απέσπασε το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ.
«Ο Πουλημένος είναι ένα μυθιστόρημα για την εποχή μας. Μια σύγχρονη σάτιρα, ακούραστη και ευφάνταστη, το χιούμορ της οποίας μεταμφιέζει τη ριζοσπαστική σοβαρότητα του συγγραφέα της. Ο Πωλ Μπέιτι εξουδετερώνει με τρόπο αχαλίνωτο τις “ιερές αγελάδες” και βάζει στο στόχαστρό του τα φυλετικά και πολιτικά ταμπού με οξύνοια, ζωντάνια και αμεσότητα».
ΑΜΑΝΤΑ ΦΟΡΜΑΝ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Booker 2016
«Οι εκατό πρώτες σελίδες του Πουλημένου είναι οι πιο καυστικές και ζόρικες σε αμερικανικό μυθιστόρημα τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον... Τα αστεία σε χτυπάνε κατευθείαν στο στομάχι... Οι αυτοσχεδιασμοί είναι ασταμάτητοι σε αυτό το σατιρικό, βαθυστόχαστο μυθιστόρημα που συνιστά σταθμό».
The New York Times
«Μια απίστευτη σάτιρα για τη φυλετική ταυτότητα στην Αμερική... Ο Πουλημένος συνδυάζει τη ζωηρή κωμωδία και τη δριμεία κοινωνική κριτική, αλλά το πλέον εντυπωσιακό προτέρημα του βιβλίου είναι η ολοζώντανη ανθρωπιά των χαρακτήρων του».
The New Yorker
«Ένα αστείο και τολμηρό βιβλίο που ανατρέπει τις επιζήμιες συμβάσεις της κουλτούρας... Είναι αυτή η συνειδητή ανατροπή... που κάνει αυτό το θαρραλέο και σκληρό μυθιστόρημα τόσο απολαυστικό».
The Guardian
«Ο Πουλημένος ανήκει στα σημαντικότερα και πλέον δύσκολα αμερικανικά μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί στον 21ο αιώνα... Είναι ένα επώδυνο βιβλίο που οι αναγνώστες δύσκολα θα ξεχάσουν».
Los Angeles Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: