Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Γκαλίνα
Ανδρέας Μήτσου
ISBN: 978-960-03-6257-2
Τιμή: 9,54 €
Η Γκαλίνα, μια ηλικιωμένη οικιακή βοηθός, βρίσκεται σε ερωτική σχέση με τη νεαρή κυρία της. Το νεογέννητο παιδί της συντρόφου της έρχεται να μοιραστεί την αγάπη τους.
Η Γκαλίνα το μισεί και επιχειρεί τη φυσική του εξόντωση με τρόπο αδιανόητο.
Απρόβλεπτα εμπλέκεται στην υπόθεση περίεργος αστυνομικός της Ασφάλειας. Αυτός θα σώσει, εν τέλει, το βρέφος από τα νύχια της μοχθηρής γυναίκας και θα αποβεί ο φύλακας άγγελός του.
Για ετούτη την εμπλοκή του θα πληρώσει τίμημα ακριβό. Η εκδίκηση της οικιακής βοηθού θα του καταλύσει τη ζωή.
Την ίδια εκδίκηση θα υποστεί και κάποιος τυχαίος μάρτυρας της υπόθεσης. Παρόμοια τιμωρία επαπειλεί όμως και κάθε άλλον ωτακουστή αυτής της ιστορίας

Δυο γυναίκες, δυο θεές
Ρέα Γαλανάκη
ISBN: 978-960-03-6273-2
Τιμή: 14,84 €
Με αφορμή το γλυπτό του Χαλεπά «Αθηνά βοσκοπούλα», η πρώτη νουβέλα εστιάζεται στα είκοσι οκτώ χρόνια που έζησε ο Χαλεπάς στην Τήνο, μετά το φρενοκομείο της Κέρκυρας και μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα, αναγνωρισμένος για δεύτερη φορά. Στο διάστημα αυτό, που ο θάνατος της μάνας μοίρασε στα δυο, ο Χαλεπάς δούλευε και ως βοσκός. Ποια ήταν η θυελλώδης σχέση με τη μάνα, πώς διασταυρώνονταν πρόσωπα και χρόνοι εντός του, γιατί «νεκραναστήθηκε» σ’ αυτό το διάστημα ο «παρίας γλύπτης», είναι κάποια από τα αινίγματα που θίγονται.
Το ερωτικό πάθος της Αριάδνης για τον ξένο κι εχθρό στη μινωική Κνωσό Θησέα εξιστορείται στη δεύτερη νουβέλα από την ίδια. Η αφήγησή της διαφέρει από τον μύθο που μας παρέδωσε η ελληνική αρχαιότητα. Όχι μόνον επειδή παίρνει τον λόγο μια γυναίκα, αλλά κι επειδή δίπλα στην ερωτευμένη κόρη αναδύεται το κύρος μιας πριγκίπισσας, ιέρειας και θεάς. Ωσάν να έπρεπε να κάνουν τα πράγματα τον μοιραίο, τον τελετουργικό τους κύκλο, ακόμη και σε έναν κόσμο που έφθινε καθώς αναδυόταν ο καινούργιος.
Στο Επίμετρο του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει τη βιωματική της σχέση με τις παραπάνω νουβέλες, που, ως όφειλαν, διαφέρουν αναμεταξύ τους σε πολλά.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

Ο μάστορας
Μπέρναρντ Μάλαμουντ
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
ISBN: 978-960-03-6266-4
Τιμή: 19,08 €
Το πλέον γνωστό και βραβευμένο έργο του Μπέρναρντ Μάλαμουντ, το αδιαφιλονίκητο αριστούργημά του, εκδίδεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Ο Μάστορας είναι ένα μυθιστόρημα που έλκει την καταγωγή του από τη ρωσική παράδοση, ιδιαίτερα από τα γραπτά του Ισαάκ Μπάμπελ. Η ιστορία τοποθετείται στην τσαρική περίοδο και εκτυλίσσεται στο Κίεβο των αρχών του περασμένου αιώνα. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την αγωνία που ταλανίζει έναν άνθρωπο ο οποίος αίφνης αποξενώνεται και γίνεται στόχος ενός αδιανόητου μίσους, με τις κοινωνικές προκαταλήψεις αρκούντως οξυμένες. Ο Γιακόβ Μποκ, ένας Εβραίος πολυτεχνίτης, κατηγορείται για τον βάναυσο θάνατο ενός δωδεκάχρονου αγοριού ρωσικής καταγωγής. Έχοντας εγκαταλείψει το χωριό του και αποκρύπτοντας την εβραϊκή του ταυτότητα, βρίσκεται να δουλεύει –από ένα καπρίτσιο της τύχης– στο πλινθοποιείο ενός μέλους της αντισημιτικής οργάνωσης Μαύρες Εκατονταρχίες. Όταν το αγόρι ανακαλύπτεται νεκρό σε μια σπηλιά, έχοντας χάσει όλο το αίμα του, οι Εβραίοι κατηγορούνται για τελετουργικό φόνο. Ο πρωταγωνιστής συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, όμως αρνείται να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά του. Αποτελεί, ουσιαστικά, τη διαχρονική ενσάρκωση όσων αντιμετωπίζουν την τυφλή δικαιοσύνη και τον αμαθή όχλο.
«Ένας αυθεντικός συγγραφέας πρώτης γραμμής».
ΣΩΛ ΜΠΕΛΟΟΥ
«O Μάστορας είναι το αριστούργημά του».
ΦΙΛΙΠ ΡΟΘ
«Ευφυές, σπινθηροβόλο, οδυνηρό… Η ιστορική πραγματικότητα συνδυασμένη με μυθοπλαστική δεξιότητα, ευγένεια και ομορφιά το καθιστούν ένα βιβλίο εξαιρετικά σημαντικό».
ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΧΑΡΝΤΓΟΥΙΚ
«Αυτό που καθιστά τον Μάστορα σπουδαίο βιβλίο, πάνω και πέρα από την ακτινοβόλα του χρηστότητα, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: το ότι είναι απαραίτητο… Όπως όλα τα μεγάλα μυθιστορήματα, μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να μένουμε άπρακτοι μπροστά στην αμάθεια και την προκατάληψη».
ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΑΦΡΑΝ ΦΟΕΡ
«Γράφει με γνώση, ενσυναίσθηση και χιούμορ, στην καλύτερη παράδοση ενός Τσέχοφ, ενός Τζόις και ενός Χέμινγουεϊ».
New York Times
«Ένα συναρπαστικό, συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο βιβλίο για την ελευθερία, το μίσος και την ηθική. Το παραπλανητικά απλό ύφος και οι θαυμαστά δουλεμένες προτάσεις του αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή. Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σας».
The Guardian

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Γυναίκα από μελάνι
Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα
Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου
ISBN: 978-960-03-6240-4
Τιμή: 16,96 €
Το 1904 δύο νεαροί από τη Λίμα, ο Χοσέ Γκάλβες και ο Κάρλος Ροδρίγες, θέλοντας να αποκτήσουν υπογεγραμμένες ποιητικές συλλογές του αγαπημένου τους ποιητή, του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, αποφάσισαν να του γράψουν παριστάνοντας μια νεαρή θαυμάστριά του, τη Χεορχίνα Ούμπνερ. Το αποτέλεσμα αυτής της καλοστημένης λογοτεχνικής φάρσας ήταν μια μακροχρόνια αλληλογραφία που θα οδηγούσε τελικά τον νομπελίστα ποιητή να ερωτευτεί την κοπέλα-φάντασμα. Βασιζόμενος σε μια πραγματική ιστορία, ο Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα επιχειρεί μια ευφάνταστη ανάπλαση των γεγονότων. Γινόμαστε μάρτυρες του αθώου πείσματος των μαθητευόμενων ποιητών οι οποίοι, έχοντας συνείδηση της μετριότητας των πρώτων πονημάτων τους, αποφασίζουν να δημιουργήσουν την τέλεια μούσα για το είδωλό τους, εκείνη που θα του εμπνεύσει τους καλύτερους στίχους. Μεταφερόμαστε στο Περού των αρχών του περασμένου αιώνα, από τις σοφίτες της επίπλαστης μποέμικης ζωής των αριστοκρατών του ως τα πορνεία των φτωχών ή την προβλήτα όπου έπεσαν νεκροί οι πρώτοι εργάτες-αγωνιστές. Και σιγά σιγά παρακολουθούμε επίσης τη γέννηση μιας ηρωίδας που θα ξυπνήσει τα πάθη και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, μέχρι να γίνει, αυτή η Γυναίκα από μελάνι, η αληθινή πρωταγωνίστρια αυτού του υπέροχου μυθιστορήματος.
«Ο Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα προσεγγίζει πολύ σοβαρά ζητήματα και συγχρόνως μας διδάσκει πώς πρέπει να αφηγούμαστε μια ιστορία που συνδυάζει στοιχεία κωμωδίας, τραγωδίας και ηθογραφίας. Το ύφος του είναι καταπληκτικό, ξέρει πώς να μας πει τα πράγματα με πρωτοτυπία, με ένταση, με ρυθμό».
El Cultural
«Με τη Γυναίκα από μελάνι ο Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα παρουσιάζεται ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους συγγραφείς της χώρας μας... Οι σελίδες του αποπνέουν δύναμη, μια απεριόριστη ικανότητα για επιδέξιους λογοτεχνικούς χειρισμούς...»
Revista de Letras
«Ο Χουάν Γκόμεθ Μπάρθενα παίζει με το κομμάτι της πραγματικότητας που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε μέσω της ιστορίας και το μεταμορφώνει σε λογοτεχνία... Ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο που διατηρεί έναν υπαινικτικό τόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της αφήγησης και αποδεικνύει την αγάπη του συγγραφέα για τη λογοτεχνία».
Otro Lunes
«Όσοι πιστεύουν ότι η πραγματικότητα και η φαντασία δεν μπερδεύονται ποτέ η μία με την άλλη, πρέπει να διαβάσουν τη Γυναίκα από μελάνι, επειδή ακριβώς περιγράφει πώς η φαντασία μπορεί να ταράζει την πραγματικότητα και πώς ένα επινοημένο πρόσωπο μπορεί να βαραίνει στον πραγματικό κόσμο περισσότερο απ’ τους υπαρκτούς ανθρώπους».
Literaturas.com

Ο κήπος του Θεού
Γιαν Σίμπελινκ
Μετάφραση: Ινώ Βαν Ντάικ-Μπαλτά
ISBN: 978-960-03-6244-2
Τιμή: 19,08 €
Ο Γιαν Σίμπελινκ έχει δημιουργήσει πλήθος χαρακτήρων στη διάρκεια της λογοτεχνικής του καριέρας. Ποτέ όμως δεν έφτασε τόσο κοντά στις δικές του ρίζες όσο με τούτο το βιβλίο. «Πάντα φοβόμουν να διηγηθώ ολόκληρη την ιστορία» είχε γράψει ο ίδιος σε μια επιστολή προς τον εκδότη του. Εννοούσε τον σταδιακό πλην αναπότρεπτο κατήφορο ενός άντρα που βρήκε καταφύγιο στον πιο μαύρο καλβινισμό καθώς επίσης τον πόνο και τη στενοχώρια που προκάλεσε στους οικείους του. Εκείνος ο μειλίχιος άντρας, με τα λαβωμένα νιάτα, ήταν ο πατέρας του. Ο Χανς Σίβες, ο κεντρικός ήρωας στο μυθιστόρημα Ο κήπος του Θεού, σε μια αποφασιστική καμπή της ενήλικης ζωής του, βιώνει μια βαθιά μεταφυσική εμπειρία: είναι πεπεισμένος πως –για μια σύντομη, σημαδιακή στιγμή– βρέθηκε σε άμεση επικοινωνία με τον Θεό. Στην προσπάθειά του να δώσει νόημα στην καθημερινότητα ώστε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αιωνιότητα, χάνει τον έλεγχο του εαυτού του και την επαφή με όσους τον αγαπούν, τη γυναίκα του και τους γιους του. Ο Ολλανδός συγγραφέας αφηγείται μια καθηλωτική ιστορία θρησκευτικής μανίας από τη δεκαετία του ’30, αλλά η σκοτεινή διολίσθηση στον εξτρεμισμό είναι διαχρονική.
«Στην ολλανδική γλώσσα δεν διαβάσαμε ποτέ ένα μυθιστόρημα τόσο καθαρό, τόσο καλογραμμένο... Αξίζει όλα τα λογοτεχνικά βραβεία που θα απονεμηθούν φέτος...»
Vrij Nederland
«Ένα πραγματικά επιβλητικό μυθιστόρημα... Όποιος το διαβάσει και είναι άνθρωπος θα νιώσει έναν κόμπο στον λαιμό...»
Elsevier
«Αποτυπώνει συγκλονιστικά την αποπνικτική ατμόσφαιρα του άκαμπτου δογματισμού».
Brabantsdagblad
«Με τον αριστοτεχνικό Κήπο του Θεού ο Γιαν Σίμπελινκ ξεπέρασε τον εαυτό του».
Noordhollands Dagblad
«Ένας μνημειώδης φόρος τιμής από τον συγγραφέα στον πατέρα του»
De Volkskrant

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - NOIR

Νεκρές ώρες
Βασίλης Δανέλλης
ISBN: 978-960-03-6285-5
Τιμή: 9,54 €
Παίζουμε τον Θεό. Είμαστε άγρια ζώα. Το μόνο που έχει σημασία είναι να βγάλουμε τη μέρα. Αυτή είναι η ιστορία μου. Γεμάτη μέρες που χρειάστηκε να δείξω τα νύχια μου. Κι άλλες τόσο αδιάφορες, που θα ήταν σπατάλη χαρτιού.
Ένας εκτελεστής που γερνάει. Ο βίαιος θάνατος δεν τον φοβίζει, η φυσική φθορά όμως είναι άλλη υπόθεση. Πιο τρομακτική. Γύρω του παίζεται μια σκοτεινή παρτίδα σκάκι. Η σκακιέρα είναι μεγάλη κι εκείνος δεν καταλαβαίνει από ελιγμούς και τακτικές. Κινείται μόνο μπροστά, ένα τετράγωνο τη φορά, κι όσο φτάσει. Δεν τον ενδιαφέρει ποιος κερδίζει, σημασία έχει εκείνος να κάνει σωστά τη δουλειά του. Να εκτελεί τους στόχους του.
Ένα υπαρξιακό νουάρ, ένας σκοτεινός εσωτερικός μονόλογος, ένα οδοιπορικό στις νεκρές ώρες της νύχτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: