Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

ΑΝΤΙ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΑΦΙΕΡΩΜΑ.



Σήμερα θα κάνω ένα αφιέρωμα σε μια μεγάλη μορφή, η οποία πριν λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας.

Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΠΑΒΑΡΟΤΙ.

Με χιλιάδες συναυλίες και παρουσιάσεις, ο Παβαρότι κέρδισε τη φήμη με μια μοναδική του εμφάνιση στο Κόβεν Γκάρντεν το 1963.

Η τελευταία ζωντανή εμφάνιση του Παβαρότι μπροστά σε κοινό ήταν το 2006, όταν συμμετείχε στην έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο.

Θεωρείτο ως ένας από τους σπουδαιότερους τενόρους της εποχής του, ο οποίος με τον πληθωρικό χαρακτήρα του και τα φωνητικά του προσόντα έφερε την όπερα κοντά στο ευρύτερο κοινό.

Γνωστός και ως ο “βασιλιάς των ψηλών ντο” ­έχει αναμφίβολα σφραγίσει ανεξίτηλα την τέχνη που υπηρέτησε για περισσότερα από 40 χρόνια.

Ο Παβαρότι γεννήθηκε στη Μόντενα στις 12 Οκτωβρίου 1935.

Ο μικρός Λουτσιάνο τραγούδησε για πρώτη φορά σε μία χορωδία, μαζί με τον πατέρα του Φερνάντο που ήταν λάτρης της όπερας και ερασιτέχνης τραγουδιστής ο ίδιος.

Η απόφαση του να ασχοληθεί με τη μουσική επαγγελματικά ήρθε έπειτα από μία διεθνή διάκριση της χορωδίας Χορωδίας Ροσίνι της Μόντενα.

Το επαγγελματικό ντεμπούτο του Παβαρότι ήταν στις 29 Απριλίου 1961 σε ένα από τους σπουδαίους ρόλους για τενόρο, εκείνο του Ροντόλφο στην όπερα του Πουτσίνι La Boheme.

Την ίδια χρονιά κέρδισε στο διεθνή μουσικό διαγωνισμό “Achille Peri”.

Σύντομα ο χαρισματικός καλλιτέχνης έγινε διάσημος στην Ιταλία.

Ακολούθησαν εμφανίσεις του στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές σκηνές, στο Αμστερνταμ, τη Βιέννη, τη Ζυρίχη και το Λονδίνο.

Η αναγνώρισή του έγινε πανευρωπαϊκή.

Το 1965 ο Παβαρότι έκανε το πρώτο άνοιγμά του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου έκανε μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες εμφανίσεις του.

Tιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με πέντε βραβεία Γκράμι.

Ο Παβαρότι βοήθησε να ενδιαφερθεί το ευρύ κοινό για την όπερα και εμφανίστηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες θεατές.

Το 1992 έγινε για πρώτη φορά η καθιερωμένη ετήσια συναυλία Pavarotti and Friends, στη λογική της σύμπραξης του περίφημου τενόρου με διάσημους ερμηνευτές της ποπ και ροκ σκηνής, όπως ο Sting και ο Bono των U2, στοχεύοντας στη συγκέντρωση χρημάτων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Παβαρότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή του στους “Τρεις Τενόρους”, από κοινού με τους Χοσέ Καρέρας και Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Ας δούμε τώρα και τις «αντιδράσεις» για το θάνατο του μεγάλου τενόρου.

(πηγή e-go.gr)

Με το θάνατο του Λουτσιάνο Παβαρότι σιώπησε μια "μεγάλη φωνή της μουσικής και της Ιταλίας", δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι για τον ιταλό τενόρο, ο οποίος πέθανε στη γενέτειρά του τη Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία.
"Μια πολύ μεγάλη φωνή της μουσικής και της Ιταλίας χάνεται με τον μετρ Λουτσιάνο Παβαρότι", γράφει ο Πρόντι σε συλλυπητήριο μήνυμά του στην οικογένεια του τενόρου.

Ο Παβαρότι "μετέφερε σε ολόκληρο τον κόσμο την πιο αυθεντική καλλιτεχνική εικόνα της χώρας μας, γεννώντας συναισθήματα και αποκαλύπτοντας πάθη", προσθέτει ο ιταλός πρωθυπουργός.
"Ο Λουτσιάνο Παβαρότι ήταν ένας γίγαντας του 20ου αιώνα.

Σήμερα αφήνει πίσω του ένα ανεκπλήρωτο κενό για όλους τους φλογερούς οπαδούς της μεγάλης ιταλικής μουσικής", δήλωσε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Φραντσέσκο Ρουτέλι.

"Ο Παβαρότι ήταν ο πρεσβευτής της μουσικής μας, του πολιτισμού μας και των παραδόσεών μας", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του μεγάλου τενόρου, η Όπερα της Βιένης ύψωσε το πρωί της Πέμπτης μια μαύρη σημαία, ενώ ο διευθυντής της Όπερας Γιόαν Χόλεντερ εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια "της πιο ωραίας φωνής τενόρου της εποχής μας και ενός ανθρώπου που είχε την ικανότητα με την τέχνη του να αγγίζει με έναν ασυνήθιστο τρόπο τους ανθρώπους και να προσφέρει πάρα πολλά στο κοινό του".
"Υπήρχαν τενόροι και υπήρχε ο Παβαρότι", δήλωσε ο ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι αποτίοντας φόρο τιμής στον διάσημο τενόρο...

"Λάτρευε τη μουσική, θεωρώντας την απόλυτη γιορτή.

Το μεγαλύτερο προσόν του ήταν ότι αντιλήφθηκε την οικουμενικότητα της μουσικής, από την καντσονέτα στην όπερα, περνώντας από την οπερέτα", είπε χαρακτηριστικά ο Τζεφιρέλι, που έχει σκηνοθετήσει πολλές όπερες.

"Χάρη στον Παβαρότι η όπερα άγγιξε τις νέες γενιές", πρόσθεσε ο διάσημος ιταλός σκηνοθέτης που είχε συνεργαστεί πολλές φορές με τον Παβαρότι.
"Έχασα έναν καλό φίλο", δήλωσε η ιταλίδα σοπράνο Μιρέλα Φρένι, που τραγούδησε μαζί του την όπερα Μποέμ του Πουτσίνι. "Χάσαμε ένα μεγάλο τενόρο, ένα μεγάλο τραγουδιστή, αλλά εγώ προσωπικά έχασα έναν καλό φίλο", τόνισε η ίδια, που κατάγεται από τη Μόντενα, όπως και ο Παβαρότι.

Η Φρένι πρόσθεσε ότι επισκέφτηκε τον Παβαρότι στο νοσοκομείο στις 13 Αυγούστου. ¨

Ήταν μια σκληρή και θλιβερή στιγμή", είπε χαρακτηριστικά.
"Πάντα θαύμαζα τη θεϊκή φωνή του και λάτρευα το χιούμορ του", δήλωσε ο τενόρος Πλάσιντο Ντομίνγκο, που συνεργάστηκε στενά με τον Παβαρότι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
"Η ποιότητα της φωνής του ήταν τόσο διαφορετική.

Καταλάβαινες αμέσως πως ήταν ο Λουτσιάνο", είπε από την πλευρά της η βρετανίδα μεσόφωνος Τζόαν Σάδερλαντ, που βοήθησε τον Παβαρότι στα πρώτα του βήματα.
"Έναν από τους καλύτερους τραγουδιστές της εποχής μας", χαρακτηρίζει τον Παβαρότι σε ανακοίνωσή της η Όπερα του Λονδίνου.

"Ήταν ένας από τους σπάνιους καλλιτέχνες που άγγιξαν τη ζωή των ανθρώπων παντού.

Με τις εμφανίσεις, τα κονσέρτα και τις ηχογραφήσεις του αποκάλυψε την ιδιαίτερη δύναμη της όπερας σε ανθρώπους που ίσως δεν θα είχαν ποτέ πρόσβαση σε αυτή και το κλασικό τραγούδι", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

"Αυτή είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω του", καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί απέτισε φόρο τιμής στον Λουτσιάνο Παβαρότι που πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε ηλικία 71 ετών, χαρακτηρίζοντάς τον ως "την καλύτερη ενσάρκωση του μεγάλου λαϊκού τενόρου μετά τον Ενρίκο Καρούζο".
"Τα καλλιτεχνικά του προσόντα όπως ο ζήλος του και το χάρισμά του γοήτευσαν ολόκληρο τον κόσμο", υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε ανακοίνωσή του επιθυμώντας "να αποδοθεί (στον εκλιπόντα) μια τελευταία τιμή από τη γαλλική προεδρία".
Ο Σαρκοζί αποχαιρέτησε τον διάσημο ιταλό τενόρο αναφερόμενος "στους μεγάλους ρόλους του Παβαρότι σε έργα του Βέρντι, στις περιοδείες του σε ανοικτούς χώρους και σε στάδια μαζί με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο και τον Χοσέ Καρέρας και σε ερμηνείες του στις οποίες τον είχαν συνοδεύσει οι Ελτον Τζον, Στινγκ, Μπόνο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: