Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

«ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ
-

Ήταν το 1947, όταν η Στέλλα Χασκιλ (Γιεχασκελ), τραγούδησε ένα τραγούδι το οποίο έμελε να ακούγεται ακόμα και σήμερα, αλλάζοντας μάλιστα κάποια πράγματα στην έκφραση των «ερωτευμένων»!

«Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι

Το σκοτάδι είναι βαθύ

Κι όμως ένα παλικάρι

Δε μπορεί να κοιμηθεί»!

Και έγινε το «μπαμ», εκείνη την εποχή που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, το ρεμπέτικο και το Λαϊκό τραγούδι ήταν σε δυο διαφορετικές «όχθες» (ο διαχωρισμός και η κόντρα μεταξύ των «χασικλιδικων» και των άλλων, των απλών τραγουδιών, καθώς και ο πόλεμος εναντίον των λαϊκών τραγουδιών από τους εκπροσώπους – δημιουργούς του «ελαφρού»), με αυτό το τραγούδι του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΔΑΡΑ, ενός ακόμα της Τρικαλινής Σχολής!

Και όσοι ακούσαν αυτό το τραγούδι, ανατρίχιασαν, γιατί όσο «απλό» κι αν είναι, τόσο «Τρομαχτικά σε αγγίζει»!

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, και τώρα!

Ας θυμηθούμε μερικά στοιχεία για τον μεγάλο αυτό δημιουργό, πριν πάμε στην δισκογραφική μας πρόταση.

Ο Απόστολος Καλδαρας γεννήθηκε τον Απρίλη του 1922 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας.

Η μουσική και το τραγούδι για τον Απόστολο Καλδαρα ήταν τρόπος ζωης από μικρή ηλικία.

Όλοι όσοι τον γνώριζαν από τα νεανικά του χρόνια, μιλάνε για ένα παιδί με μια κιθάρα, να τραγουδάει με την παρέα του ελαφρά τραγούδια της εποχής, η κάποιες δικές του μελωδίες που μιλούσαν για την «ταλαίπωρη μαθητική ζωή».

Πρέπει να πούμε ότι τα πρώτα του ακούσματα ήταν Δημοτικά τραγούδια που τραγουδούσε η μητέρα του με την πολύ καλή φωνή της.

Ήταν καλός στα γράμματα, και στις ξένες γλώσσες, και θέλησε να σπουδάσει γιατρός, μα του έλειπαν κάποια «σακιά στάρι» για να πληρώσει τα φροντιστήρια, κι έτσι ακολούθησε τη Γεωπονική, όχι για πολύ όμως.

Σε Κανά δυο χρόνια την άφησε. Παράλληλα με τις σπουδές δούλευε.

Είχε μάθει από έναν θειο του κιθάρα και μετά μπουζούκι.

Αυτή όπως έλεγε ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωης του.

Οι δυσκολίες που συνάντησε στο δισκογραφικό του ξεκίνημα ήταν πολλές και μεγάλες, αλλά χάρη στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ που τον σύστησε στον ΜΙΝΩ ΜΑΤΣΑ διευθυντή τότε της ODEON, έκανε το ξεκίνημα στην δισκογραφία.

Αυτά τα πολύ λίγα, έτσι για να θυμηθούμε ποιος ήταν ο Απόστολος Καλδαρας, και τώρα πάμε στην δισκογραφική πρόταση αυτής της εβδομάδας.

Ένα CD με εικοσιτεσσερα καταπληκτικά τραγούδια του Καλδαρα, με τίτλο «ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ», είναι η πρόταση της στήλης!

Δεν είναι οι μεγάλες φωνές που ερμηνεύουν τα καταπληκτικά τραγούδια του Καλδαρα, δεν είναι αυτά, τα τραγούδια, είναι το «κομμάτι της ιστορίας» που αποτελεί.

Ένα κομμάτι του «μουσικού παζλ» της χώρας μας, μια ακόμα ΕΛΛΗΝΙΚΗ υπογραφή!

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ, ΑΛΕΞΙΟΥ, ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, ΓΑΒΑΛΑΣ, ΚΟΥΡΤΗ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΥΔΙΑ, και άλλες μεγάλες φωνές, τραγουδούν 24 διαμάντια, για να περάσουμε υπέροχες στιγμές!

Αποκτήστε αυτό το CD και καλή ακρόαση.!

Δεν υπάρχουν σχόλια: