Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ




Δελτίο τύπου από Σ.Ε.ΠΥ.Ν.Η.

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου αναχώρησε από το Ηράκλειο 14 μελής αποστολή, για την Nova Gorica της Σλοβενίας για να παραστεί στο τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "RED CODE" που είναι μέρος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg IIIB και εστιάζεται στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φυσικών και Τεχνητών Καταστροφών και στην Πολιτική Προστασία.
Στην αποστολή αυτή συμμετείχαν δύο εκπρόσωποι του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Ηρακλείου , ο εθελοντής Αρχ/στης Σανταμούρης Δημήτρης που είναι και ο Πρόεδρος του Συλλόγου και η εθελόντρια Αρχ/στρια Μήτσα Έλλη - Βαρβάρα, μαζί με εκπροσώπους από την Νομαρχία Ηρακλείου , τον Δήμο Ηρακλείου , τον Δήμο Καστελλίου , του Ε.Ε.Σ τμήματος Σαμαρειτών και του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου.
Κατά την διάρκεια των εργασιών αυτού του εκπαιδευτικού τριημέρου, το οποίο παρακολούθησαν αντιπροσωπίες από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήθηκαν δράσεις όπως:
1) Άσκηση με θέμα "μαζικό ατύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο",
2) Άσκηση με θέμα "δασική φωτιά",
3) Παρουσίαση του συντονιστικού κέντρου και του κέντρου τηλεπικοινωνιών της Σλοβένικης Πολιτικής Προστασίας ,
4) Παρουσίαση εθελοντικών οργανώσεων και τομείς δράσης τους ,
5) Παρουσίαση των επαγγελματικών ομάδων διάσωσης που δραστηριοποιούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ( Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ , Στρατός κ.λ.π.)
6) Παρουσίαση , επίδειξη και χρήση του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι ομάδες διάσωσης ,
7) Παρουσίαση διαφόρων οχημάτων , αεροπλάνων και γενικότερα μέσων που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της Πολιτικής Προστασίας ,
8) Εκθέσεις, πάσης φύσεως εξοπλισμού ατομικής προστασίας και διασωστικών μέσων ( στολές εργασίας, πυροσβεστικά οχήματα, συστήματα τηλεπικοινωνιών κ.λ.π.)
9) Ξενάγηση σε καταυλισμούς και χώρους εστίασης πληγέντων από κάποιο καταστροφικό φαινόμενο.
Σημαντικότερα σημεία που έκαναν αίσθηση σε μία χώρα όπως η Σλοβενία :
1. 80.000 Εθελοντές Πυροσβέστες.2. 40.000 Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας.3. Διάθεση του 3% του ετήσιου προϋπολογισμού του κάθε Δήμου ή κοινότητας στους εθελοντές.4. Ειδικό κέντρο εκπαίδευσης εθελοντών στην πόλη της Λουμπλιάνας , με εκπαιδευτές που ορίζει το ίδιο το κράτος. ( πιστοποιημένη εκπαίδευση)5. Νομοθεσία που αφήνει το Εθελοντή να λείψει από την εργασία του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και άμεση καταβολή του ημερομισθίου του από το κράτος.
Πραγματικά όλες οι εμπειρίες, τα αισθήματα και τα ερεθίσματα που πήραν οι Εθελοντές μας που ξεκίνησαν από το Ηράκλειο, ας γίνουν ο οδηγός, όλων μας προς ένα καλύτερο αύριο, καθώς η σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και γενικότερα του Εθελοντισμού, θα πρέπει να αποτελεί πλέον προτεραιότητα για όλους μας, καθώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Ηρακλείου για την τιμή και την ευκαιρία αυτή που μας έδωσε , καθώς οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν ήταν πολύ σημαντικές για την συνέχιση του έργου μας, ως ενεργοί πολίτες και ειδικότερα ως Εθελοντές Πυροσβέστες.
Όπως καταλαβαίνετε φίλοι αναγνώστες, οι Εθελοντές Πυροσβέστες σε κάθε ευκαιρία φροντίζουν να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες, και να τις μεταφέρουν σε όλους εμάς.
Ένα ακόμα δείγμα ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑΣ της χώρας μας κοντά σε όλα τα άλλα, είναι και ο τρόπος που λειτουργεί ο Θεσμός των Εθελοντών Πυροσβεστών, αλλά και των εθελοντών γενικότερα.
Είμαστε ακόμα πενήντα χρόνια πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Όλοι εμείς, οι εθελοντές του πυροσβεστικού σώματος, μετά από την πρώτη Πανελλήνια συνάντηση μας στην Αθήνα, περιμένουμε τώρα τόσο από την ηγεσία μας στο Σώμα, όσο και από την Πολιτική Ηγεσία, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους ώστε επιτέλους να λειτουργήσει και στη χώρα μας σωστά ο Εθελοντισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: