Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ)
Δεκαπέντε λεπτά χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά για να καταστρέψουν το σύνολο σχεδόν της παραγωγής στο δήμο της Ορμύλιας.
Καλλιέργειες καταστράφηκαν, θερμοκήπια ισοπεδώθηκαν και πολλά οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές.
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς φέτος η παραγωγή ελιάς θα είναι ελάχιστη στην περιοχή. “Τέτοιο χαλάζι έχουμε να δούμε πάνω από 50 χρόνια.
Ήταν τόσο δυνατό που κατέστρεψε ολοσχερώς τις ελιές.
Όλος ο καρπός έπεσε στο χώμα και έχουμε καταστροφή στο 100% της παραγωγής” ανέφεραν στο “halkidikinews.gr” οι ελαιοκαλλιεργητές.
Ο δήμαρχος Ορμύλιας Ελευθέριος Σταμούδης το απόγευμα της Κυριακής μετά την καταστροφή περιόδευσε σε κτήματα που υπέστησαν ζημιές.
“Η φετινή παραγωγή της Ορμύλιας καταστράφηκε ολοσχερώς.
Θα ενεργοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες άμεσα, ώστε να γίνουν οι καταγραφές από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν αποζημιώσεις” είπε ο κ.Σταμούδης.
Την περιοχή επισκέφθηκε και ο αντινομάρχης, αρμόδιος για θέματα αγροτικού τομέα, Δημήτρης Τζηρίτης.
“Και πάλι οι αγρότες μας έρχονται αντιμέτωποι με τη θεομηνία.
Η πολιτεία είναι εδώ για να τους συνδράμει, γι΄αυτό ξεκινούν άμεσα οι καταγραφές από εκτιμητές του ΕΛΓΑ και γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α.Χ.
Οι καλλιεργητές της Ορμύλιας μπορούν να προσέρχονται στο δήμο και να δηλώνουν τις ζημιές που υπέστησαν σε καλλιέργειες” επεσήμανε ο κ.Τζηρίτης. Καταστροφές υπέστησαν οι παραγωγές καρπουζιών, αχλαδιών, δαμάσκηνων και πολλά οποροκυπευτικά.
Ο Νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε:_
«Δηλώνουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στους πληγέντες αγρότες.
Υποστηρίζουμε και προσβλέπουμε σε δίκαιες, πλήρεις αντικειμενικές και γρήγορες αποζημιώσεις.
Η γενικότερη πρακτική του ΕΛΓΑ, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μας δίνουν το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν πλήρως και γρήγορα». Από πτώση κεραυνών προκλήθηκαν πυρκαγιές σε περιοχές της Σιθωνίας.
Οι φωτιές ξέσπασαν στον Αρμενιστή -κοντά στο κάμπινγκ- και στο Ν. Μαρμαρά, χάρη, όμως, στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ομάδων εθελοντών τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο.
Μετ' εμποδίων διεξαγόταν την Κυριακή η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης (Εγνατία Οδός), στο ύψος της λίμνης Βόλβης, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε από νωρίς το απόγευμα περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν στο συγκεκριμένο σημείο κατολισθήσεις και να καλυφθεί το οδόστρωμα από λασπόνερα και φερτά υλικά. Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: