Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

4o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ)
Xορευτές και χορεύτριες απ' όλη την υφήλιο υποδέχεται και φέτος ο Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου στο πλαίσιο του 4ου Παγκόσμιο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παράδοσης που ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα. Το Φεστιβάλ αυτό καθιστά το Δήμο Πολυγύρου ένα «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Χωριό» όπου ο κάθε επισκέπτης απολαμβάνει ήχους, νότες, κινήσεις και μουσικές σε μία εθνική παγκόσμια συνεύρεση.
Με συμμετοχές από τις ηπείρους του πλανήτη, δίνει μία παγκόσμια πλέον νότα και μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών στα πέρατα της γης. Οι προσκεκλημένες χώρες προβάλλουν τον πολιτισμό τους, χορεύουν, τραγουδούν, παρουσιάζουν δείγματα λαϊκής τέχνης, διαφημίζουν τον τουρισμό τους, προσφέρουν γαστρονομικές γεύσεις από την παραδοσιακή τους κουζίνα, μεταδίδοντας μέσα από όλα αυτά τα στοιχεία την κουλτούρα τους, στον πεζόδρομο Πολυγύρου.
Οι Αγροτικές Ενώσεις, οι Συνεταιρισμοί, οι Τοπικοί Παραγωγοί, εκθέτουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο περιπτέρων, που χορήγησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής.
Από το προϊόν αυτό ξεχωριστή και τιμητική θέση δικαίως καταλαμβάνει, το προϊόν της ελιάς και του λαδιού που αποτελεί σήμα κατατεθέν αλλά και απαραίτητο μοχλό οικονομικής, οικολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης του ευρύτερου Δήμου μας, συνδεδεμένο βέβαια με τη λαογραφία, την παράδοση και την ιστορία του τόπου αυτού. Ακόμη η διανόηση, το πνεύμα και οι εικαστικές τέχνες έχουν ξεχωριστή θέση μέσα από τις εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής, παλιάς φωτογραφίας, κατάρτισης εκπαιδευομένων, ερασιτεχνικής δημιουργίας, δίνοντας το μορφωτικό μήνυμα του Φεστιβάλ. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη βράβευση της Πολυγυρινής διανοούμενης και φιλόλογου Στέλλας Μπαζάκου - Μαραγκουδάκη. Επιπρόσθετα οι κοινωνικές οργανώσεις, "ΠΝΟΗ", "ΑΝΑΤΟΛΗ" με τη συμμετοχή τους δίνουν την ανθρωπιστική διάσταση της διοργάνωσης. Φυσικά οι μικροί επισκέπτες που έχουν όρεξη για παιχνίδι και θέαμα, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για τη νεολαία του τόπου μας με παιδικά παιχνίδια, παραστάσεις καραγκιόζη και karaoke party στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου. Τέλος στις 15 Αυγούστου διοργανώνεται η συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νομαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: