Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Καθίζηση αγοράς ακινήτων, πτώση τιμών

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΕπιδεινώνεται και στην Ελλάδα η κατάσταση- μετά τις ΗΠΑ, Ισπανία, Ιρλανδία και Βρετανία ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
Η χρηματοπιστωτική κρίση φέρνει βουτιά στην αγορά ακινήτων, η οποία εκδηλώνεται με πτώση τιμών και πρωτοφανή καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Η κρίση στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται στα 150.000 αδιάθετα διαμερίσματα, στη μείωση κατά 40% των εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων, κατά 20% στις αγοραπωλησίες αλλά και στην πτώση τιμών της τάξεως του 10%, η οποία προς το παρόν εμφανίζεται με τη μορφή δωρεάν παροχών (θέσεις πάρκινγκ, αποθήκες) από τους κατασκευαστές προς τους αγοραστές ακινήτων.
Μάλιστα, αν η σημερινή κατάσταση με τις τράπεζες που έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού διατηρηθεί- σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών οίκωνγια ακόμη έξι μήνες και αυξηθεί περαιτέρω το κόστος του χρήματος όπως ήδη γίνεται με τις αυξήσεις των επιτοκίων, θεωρείται πιθανό πως οι τιμές θα πέσουν κι άλλο το επόμενο διάστημα.
Τα πρώτα δείγματα από το ξεφούσκωμα της αγορά ακινήτων αποτελούν πραγματικότητα και στη χώρα μας ακολουθώντας τη μεγάλη βουτιά που καταγράφεται εδώ και μήνες σε ΗΠΑ, Ισπανία, Ιρλανδία και Βρετανία.
Άλλωστε, το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων σε αυτές τις χώρες πυροδότησε την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί τριγμούς και στην Ελλάδα.
Στον βαθμό που επιδεινωθεί η κατάσταση στην ελληνική κτηματαγορά, οι συνέπειες εκτιμάται ότι θα είναι σοβαρότατες και θα πλήξουν την οικονομία και την απασχόληση. Άλλωστε, ήδη τεχνικές εταιρείες και εργαζόμενοι υφίστανται την πίεση και τα στοιχεία μιλούν για μείωση της απασχόλησης κατά 50.000 άτομα την τελευταία διετία στους κλάδους των κατασκευών και των οικοδομικών υλικών.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: