Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

2η Πανελλήνια Συνάντηση Εθελοντών Πυροσβεστών

ΑΠΟ FIRE.GRΠραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου η 2η πανελλήνια συνάντηση των εθελοντών πυροσβεστών Πυροσβεστικού Σώματος στην αίθουσα συσκέψεων του αρχηγείου.
Η διοργάνωση ήταν από την Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής όπως και την 1η φορά η οποία ήταν άκρως επιτυχής.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν ως επίτιμοι προσκεκλημένοι οι παρακάτω : Από το Πυροσβεστικό Σώμα: Δκτής Περιφερειακής Διοίκησης Υποστράτηγος Απόστολος Γεροκώστας
Κλαδάρχης Δ.Υ Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Βουνάσης
Δκτής 1ου Π.Σ. Αντιπύραρχος Ανδρέας Σερεντέλος
Προϊστάμενος τμήματος εθελοντισμού Επιπυραγός κ. Π. Σωτηράκος
Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Φίλλιπος Παντελεάκος
Ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Διαμαντής Νικόλαος
Από την ΓΓΠΠ εκπρόσωπος η κ. Κυριακού
Από το Υπουργείο Εσωτερικών o Γ.Γ κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος
Από το ίδρυμα Σπύρου Λάτση κ. Δημήτριος Αφεντούλης
Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βριλής Χρήστος υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας
Από το Συνασπισμό ο κ. Πλουμής Παναγιώτης
Από το ΛΑΟΣ ο βουλευτής κ. Aδωνης Γεωργιάδης
O κ. Διαμαντής Νικόλαος Υποστράτηγος Π.Σ. ε.α, τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για την υποστήριξη του, στις προσπάθειες των Εθελοντών Πυροσβεστών όσο και στην διαδικασία χορήγησης στολών.
Με αναμνηστική πλακέτα τιμήθηκε το ίδρυμα Λάτση για την προσφορά του όπως και ο Περιφερειάρχης κ. Aπόστολος Γεροκώστας ο οποίος παρέμεινε σχεδόν μέχρι το τέλος της συνάντησης αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το θεσμό.
Η συνάντηση άνοιξε με την ομιλία του Προέδρου της Ε.Ε.Π.Α κ. Ζέρβα Δ. και συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των κ. Ανδρεουλάκου, κ. Βουνάση, και των υπολοίπων αξιότιμων προσκεκλημένων.
Από τις τάξεις των εθελοντών πυροσβεστών παρευρέθησαν αντιπρόσωποι από Ικαρία, Πάτρα, Μυτιλήνη, Σάμο, Κόρινθο , Κορωπί, Αίγιο, έλαμψαν δια της απουσίας τους, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Λαμία , η Λάρισα κλπ...
Η αίθουσα συσκέψεων του Αρχηγείου παρόλα αυτά είχε γεμίσει σχεδόν και μετά από συγκεκριμένες ομιλίες προσκεκλημένων... o κόσμος άρχισε να δυσανασχετεί ακούγοντας πράγματα ανυπόστατα και ειλικρινώς ευτυχώς που μεσολάβησε η ομιλία του κ. Παντελεάκου από την Ε.Α.Π.Σ και του κ. Aδωνη Γεωργιάδη και ηρέμησαν λίγο τα πνεύματα.
Δυστυχώς αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι οι επίσημοι παράγοντες ελάχιστα γνωρίζουν για το θεσμό του Εθελοντή πυροσβέστη και προχείρως την τελευταία στιγμή αποφασίζουν να στείλουν κάποιο αντιπρόσωπο για να βγάλουν την υποχρέωση.
Αυτή την φορά όμως εκτέθηκαν τόσο πολύ όχι μόνο στα δικά μας μάτια, αλλά και όλων των υπολοίπων προσκεκλημένων που ήταν γνώστες του θέματος της συζήτησης.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες και να φέρω σε άσχημη θέση πρόσωπα που κατά τα άλλα είναι απολύτως σεβαστά ... αλλά στις τάξεις μας ούτε εθελοντικό κίνημα υπάρχει ούτε έχουμε ανάγκη να μας διαβάζουν μπαγιάτικες ομιλίες του αρχηγού του Π.Σ παπαγαλία... τουλάχιστον αυτό ήταν ντροπή και υποτιμητικό για εμάς, πράγμα που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον πρόεδρο της Ε.Ε.Π.Α κ. Ζέρβα Δημήτρη. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων προσπάθησαν να μπουν στο πνεύμα της συζήτησης αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν εμφανίζοντας απογοητευτική εικόνα καθώς η δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς ή απλά δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν ερχόμενοι στην συνάντηση αυτή. Μικρός και ουσιαστικός ήταν ο λόγος του κ. Γεωργιάδη από το ΛΑΟΣ όπου δεσμεύτηκε να κάνει επερώτηση στην Βουλή για τις στολές και την καθυστέρηση παράδοσης τους.
Η συζήτηση συνεχίστηκε αναφορικά με την σύσταση της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Πυροσβεστικού Σώματος και την διεξαγωγή εκλογών που θα γίνουν λίαν συντόμως μέσα στις αρχές του 2009. Αναφέρθηκαν το καταστατικό της Π.Ε.Ε.Π.Π.Σ, η συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα , η έδρα της Π.Ε.Ε.Π.Π.Σ καθώς και η διαδικασία συνελεύσεων και τακτικών συνεδριάσεων αυτής.
Επόμενο θέμα ήταν η συζήτηση του νόμου του Εθ. Πυροσβέστη όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Ε.Ε.Π.Α για αναθεώρηση του νόμου και τροποποίηση αυτού, συζητήθηκαν τα άρθρα ένα προς ένα με προτάσεις από τους παρευρισκόμενους εθελοντές πυροσβέστες, και κατόπιν ακολούθησε η συζήτηση για το προεδρικό διάταγμα και τις τροποποιήσεις αυτού. Τα πρακτικά της συνάντησης υπάρχουν στα αρχεία της Ε.Ε.Π.Α και πιστεύω σύντομα θα δημοσιευτούν εφόσον υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος σύνταξης τους από την Ε.Ε.Π.Α.
Η συζήτηση έκλεισε στις 15:30 περίπου μετά από περίπου τέσσερις ώρες αφήνοντας ανάμικτα συναισθήματα , απογοήτευσης αλλά και αισιοδοξίας από συγκεκριμένες ομιλίες στελεχών του Π.Σ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: