Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
Παρουσίαση βιβλίου για τον Ποντιακό Ελληνισμό στη Θεσσαλονίκη Οι λαϊκές παραδόσεις των Ποντίων της Μικράς Ασίας, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, καθώς και εκείνες των Ποντίων, που μετοίκησαν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έφτασαν στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, εξετάζονται διεξοδικά στο βιβλίο «Πόντος - Θέματα Λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αλήθεια». «Πιστεύω ότι το σημαντικότερο και το αμεσότερο δημιούργημα του κάθε λαού, ιδίως του Ελληνισμού και ιδιαίτερα του Ποντιακού Ελληνισμού είναι η λαογραφία του.
Είναι η σφραγίδα του λαού, αυτό κληροδοτήθηκε.
Οι Πόντιοι το τίμησαν στο σύνολό του, νομίζω ότι και ο Ελληνισμός.
Από κει και ύστερα, αυτή η γνώση του παρελθόντος σηματοδοτεί το μέλλον», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη, το βιβλίο. «Είμαστε Έλληνες», πρόσθεσε ο κ. Κιλτίδης, «με τις παρακαταθήκες των προγόνων μας.
Θα πορευτούμε με τη γενναιότητα, με το πολιτισμικό μας περιεχόμενο, με τα ανθρωπιστικά στοιχεία του οικουμενικού ελληνισμού και θα αποδώσουμε ξανά στην ανθρωπότητα αυτά που ο ελληνισμός δημιουργεί: πολιτισμό και ανθρώπινα γνωρίσματα». Επίσης, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ο καρπός μιας συντονισμένης προσπάθειας 28 ειδικών ερευνητών, επιστημόνων και καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίοι συνεργάστηκαν επί τέσσερα χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός τους στόχος.
Πηγή: Καθημερινή 13-10-2008
Φωτογραφικό υλικό: Εύξεινος Πόντος - Οκτώβριος 2008 ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΙΚΑΓΟ "ΞΕΝΙΤΕΑΣ" Ο Σύλλογος Ποντίων Σικάγο «Ξενιτέας» σας προσκαλεί στην Ετήσια Χοροεσπερίδα του το Σάββατο 1 Νοεμβρίου.6:30 Cocktails 7:30 Dinnerστο Chateau Ritz9100 N. Milwaukee Ave. Niles, IL 847-298-0700
Τα έσοδα θα διατεθούν για τον σκοπό της ίδρυσης "Κέντρου Μελετών της Ιστορίας της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
$65.00 ενήλικοι
$30.00 παιδιά κάτω των 12
Ζωντανό Ποντιακό και Λαϊκό Πρόγραμμα
Χοροί με το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου
Για περισσότερες πληροφορίες και διάθεση εισιτηρίων: Γεώργιος Μαυρόπουλος 6303034361 ή gmavropoulos@hotmail.com
Σύλλογος Ποντίων Σικάγο «Ξενιτέας»Pontian Greek Society of Chicago
P.O. Box 6127
Bloomingdale, IL 60108-6127

Δεν υπάρχουν σχόλια: