Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εικαστική Δημιουργία 2008-09. Εγκαίνια έκθεσης Φωτεινής Μουζενίδου
Ο Πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με τη νομαρχία Θεσσαλονίκης και το κέντρο Μαύρης Θάλασσας παρουσιάζει την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου και ώρα 7μμ στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μ.Μερκούρη την τελετή εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής της Φωτεινής Μουζενίδου. Η Φωτεινή Μουζενίδου είναι μία ελληνίδα ομογενής που συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα σε πολλούς αξιόλογους παλλινοστούντες καλλιτέχνες που ήρθαν στην Ελλάδα την τελευταία δωδεκαετία.
Γεννήθηκε στη Γεωργία.
Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από τα παιδικά της χρόνια και αυτό συνετέλεσε στο να ακολουθήσει την ίδια επαγγελματική πορεία.
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στο εξωτερικό αλλά και σε περιφερειακές εκθέσεις στα πλαίσια υποστήριξης των ομογενών καλλιτεχνών από το κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας.
Οι σπουδές της στην Αγία Πετρούπολη καθόρισαν το προσωπικό της ύφος στη ζωγραφική και το γλωσσοπλαστικό της ιδίωμα.
Κύριο εκφραστικό της μέσο είναι η ζωγραφική σε μουσαμά και σε πορσελάνη αλλά και οι μικρογραφίες(μινιατούρες).
Πηγές έμπνευσής της είναι η φύση, το αστικό τοπίο, μνημεία, εκκλησίες αλλά και η νεκρή φύση.
Αυτό που πρωτίστως την ενδιαφέρει είναι η ρεαλιστική αναπαράσταση της φύσης.
Τα έργα της διακρίνονται από μία ήρεμη απλότητα και γαλήνη ενώ η ίδια διακατέχεται από αγάπη για τις «γραφικές» όψεις της φύσης.
Με εμφανή τα νατουραλιστικά στοιχεία και με ιμπρεσιονιστική διάθεση χειρίζεται με λεπτότητα τις χρωματικές της διαβαθμίσεις και την πινελιά της και μ΄αυτό τον τρόπο κατορθώνει να προσδίδει στις συνθέσεις της διαύγεια και καθαρότητα.
Η Φωτεινή Μουζενίδου μένει πιστή στη δική της όραση, παρατηρεί υπομονετικά τη φύση η οποία σύμφωνα με τον Καντίνσκυ μας ανταμείβει όταν την παρατηρούμε με «εξωτερικά» και «εσωτερικά» μάτια δίνοντας μας έμπνευση.
Έτσι, κάθε έργο της Φωτεινής ,θα μπορούσε να αποτελεί έναν τόπο συνάντησης, έναν τόπο από τον οποίο έχουμε ξαναπεράσει μόνο και μόνο για να παρατηρήσουμε τις ζεστές αποχρώσεις ενός ηλιοβασιλέματος, τον συννεφιασμένο ουρανό ενός φθινοπωρινού τοπίου, τις χιονισμένες στέγες των σπιτιών. Μοναχικοί περίπατοι, συναντήσεις σε ρομαντικά ξέφωτα, ατμοσφαιρικά χειμερινά τοπία, ρομαντικά δειλινά και γοητευτικές μικρές λεπτομέρειες όλα μαζί συνθέτουν ένα πάζελ δροσερών και ανεπιτήδευτων εικόνων ενός κόσμου μυθικού.
Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 18:00-21:00, Σα 11:00-13:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: