Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΝΕΩΝ, 2-9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Νεολαίας, καλεί τα Τοπικά Συμβούλια Νέων της χώρας και τους φορείς νεολαίας για την υποβολή προτάσεων υλοποίησης δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων http://youthweek.eu/. Τα αιτήματα θα υποβάλλονται μέχρι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου και ώρα 15:00 προς: την Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων Ε.Ε. Νέα Γενιά σε Δράση και Eurodesk/Ινστιτούτο Νεολαίας, Αχαρνών 417, 11143 Αθήνα, με συστημένη ταχυδρομική αποστολή ή επί τόπου προσέλευση. Στον φάκελο του αιτήματος πρέπει να υπάρχει η ένδειξη «Αίτημα ενίσχυσης δράσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων» Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων θα πραγματοποιηθεί στις 31 χώρες του Προγράμματος της Ε.Ε. Νέα Γενιά σε Δράση, από 2 έως 9 Νοεμβρίου 2008, παράλληλα με τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στους νέους ευρωπαίους πολίτες και ως στόχο έχουν : Την ενίσχυση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον των ευρωπαϊκών πολιτικών για την νεολαία Την αξιολόγηση της εφαρμογής των Προγραμμάτων της Ε.Ε. για τους νέους κατά την τελευταία 20ετία Την συμβολή στο Ευρωπαϊκό Έτος για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο www.interculturaldialogue2008.eu/333.html?L=8 Ενδεικτικές δράσεις τις οποίες μπορούν να υλοποιήσουν τα Τοπικά Συμβούλια Νέων και οι φορείς νεολαίας είναι: Δράσεις για την ενημέρωση και την συζήτηση σχετικά με το πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη νεολαία Εκδηλώσεις για την μεγαλύτερη διάχυση του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση, ή/και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη νεολαία Δράσεις για την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου Περισσότερες λεπτομέρειες και παραδείγματα σχετικά με πιθανές δράσεις υπάρχουν στον σχετικό δικτυακό τόπο: www.interculturaldialogue2008.eu/333.html?L=8 Κριτήρια για την αξιολόγηση και την επιχορήγηση των δράσεων είναι: Σε περίπτωση που η πρόταση υποβάλλεται από Τοπικό Συμβούλιο Νέων, ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στο Μητρώο Νέων και ο πληθυσμός του Δήμου ή της Κοινότητας Η πληθυσμιακή συγκέντρωση νέων στην περιοχή υλοποίησης της δράσης Το μέγεθος του νεανικού κοινού στο οποίο απευθύνεται η δράση Η έμφαση που δίνεται μέσα από τις δράσεις στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες η πρωτοτυπία και καινοτομία των δράσεων Η εξασφαλισμένη συγχρηματοδότηση της δράσης Σημειώνεται ότι σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις το ύψος της χρηματοδότησης από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των 10.000 € ανά πρόταση.
Ο χρόνος υλοποίησης όλων των δράσεων πρέπει να είναι αυστηρά ταυτόσημος με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων, 2-9/11/08. Ακολουθεί αναλυτική αναφορά για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τις θεματικές ενότητες, τον τρόπο περιγραφής του αιτήματος και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. 1. Προϋποθέσεις Συμμετοχής Η πρόσκληση απευθύνεται σε: Τοπικά Συμβούλια Νέων ( Έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος μέσω του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή σε σύμπραξη με άλλο φορέα της επιλογής τους). Συλλόγους και Σωματεία (πολιτιστικούς, τοπικούς, φοιτητικούς, σπουδαστικούς, εθελοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, ΜΚΟ, με προτεραιότητα σε εκείνους τους φορείς που λειτουργούν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησής τους και η πλειονότητα των μελών τους είναι νέοι).
Φορείς με λιγότερο χρόνο λειτουργίας προτρέπονται να συμμετάσχουν στην πρόσκληση, με αιτήματα που διαμορφώνονται μέσα από συμπράξεις. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στην πρόσκληση είναι η μη ύπαρξη οικονομικών εκκρεμοτήτων από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις προς τη ΓΓΝΓ ή το Ινστιτούτο Νεολαίας. Επισημαίνεται ότι δεν επιχορηγούνται: Συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια, εκτός αν πρόκειται για οργανώσεις και επιμελητήρια, των οποίων τα μέλη είναι νέοι, όπως προκύπτει από τα υποβαλλόμενα στοιχεία τους. Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις νέων συνδεδεμένες με αυτά. Αθλητικά Σωματεία. Εταιρείες του εμπορικού δικαίου, κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα κλπ. Δεν επιχορηγούνται προτάσεις που αφορούν αποκλειστικά σε: Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες. Αμοιβές φυσικών προσώπων. Εκδόσεις ή αγορές βιβλίων. Εκδρομές, ταξίδια. Έρευνες, μελέτες. Ο κάθε φορέας δεν μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία προτάσεις. 2. Θεματικές ενότητες Οι θεματικές ενότητες των δράσεων είναι: i. Ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα και το μέλλον αυτής ii. Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη νεολαία και η κατεύθυνση που αυτές πρέπει να έχουν στο μέλλον iii. Το πρόγραμμα της Ε.Ε. Νέα Γενιά σε Δράση καθώς και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη νεολαία iv. Προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου v. Ενίσχυση του εθελοντισμού των νέων vi. Συμμετοχή σε διακρατικές Ανταλλαγές- Κινητικότητα των Νέων vii. Συμμετοχή στα κοινά 3. Τρόπος περιγραφής του αιτήματος- Περιεχόμενο Σε κάθε προς υποβολή αίτημα πρέπει να περιλαμβάνονται και να παρουσιάζονται τα ακόλουθα: Η εν γένει παρουσία και υπόσταση του φορέα και το προηγούμενο έργο του, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος υποβάλλει στο φάκελο παρουσίασής του. Αναλυτική και λεπτομερής περιγραφή της δράσης, σκοπός και επί μέρους στόχοι, αναλυτικός προϋπολογισμός, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, συντελεστές, καθώς και τυχόν συνεργασίες για την υλοποίησή της. Η εμβέλειά της, ως προς τον αριθμό των νέων που μπορούν να λάβουν μέρος ή να ωφεληθούν από αυτήν, σε συνδυασμό με τον πληθυσμό της περιοχής που ο φορέας αναφέρεται. Η ποιότητά της, ως προς τα στοιχεία που την καθιστούν σαφή, πλήρη, καινοτόμο και πρωτότυπη. Η αποδεδειγμένα εξασφάλιση συγχρηματοδότησης. Σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος από την Υπηρεσία μας, ο φορέας ειδοποιείται εγγράφως για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει, καθώς και για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η χρηματοδότησή του και να καταστεί η συνεργασία μας όσο το δυνατόν περισσότερο εποικοδομητική, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη προς τους νέους και την κοινωνία γενικότερα. Για περαιτέρω διευκρινίσεις ή πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Χριστιάνα Παπαγεωργάκη (210-2599354),

Δεν υπάρχουν σχόλια: