Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

'Ερχονται τα νέα, ταχύτερα ευρυζωνικά δίκτυα

ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Οι εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, λογισμικού και Η/Υ ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό, την προώθηση των ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων για τους φορητούς υπολογιστές. Η συμμαχία αυτή έχει ως στόχο την κατασκευή ασύρματων μονάδων ενσωματωμένων στους φορητούς υπολογιστές, ώστε να χρησιμοποιούν τις μελλοντικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας. Οι φορητοί υπολογιστές που διαθέτουν ένα τέτοιο τσιπάκι, θα είναι έτοιμοι για τα ασύρματα δίκτυα τρίτης και τέταρτης γενιάς και θα κυκλοφορήσουν τα Χριστούγεννα σε 91 χώρες. «Mobile Broadband» Οι φορητοί υπολογιστές που θα διαθέτουν το λογότυπο «Mobile Broadband», θα έχουν ενσωματωμένο το εν λόγω τσιπάκι επιτρέποντας στο χρήση να σερφάρει στο Ίντερνετ με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες. Ωστόσο, ουσιαστικά οι κάτοχοι ενός τέτοιου φορητού υπολογιστή θα είναι εν αναμονή των ασύρματων δικτύων ασύρματης γενιάς που θα απογειώσουν τις ταχύτητες φτάνοντας ακόμη και τα 7 Mbs. Η στήριξη από την GSM Association «Θα είναι αντίστοιχο με τις υπηρεσίες των ενσύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών και παραπλήσιο σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε wi-fi spot», αναφέρει ο Μάικ Ο'Χάρα, εκπρόσωπος Τύπου της GSM Association, που έχει συμβάλλει στην τεχνολογία Mobile Broadband.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Ο'Χάρα ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι φορητοί υπολογιστές θα πωλούνται στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας. «Οι πελάτες θα πηγαίνουν στο κατάστημα ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας, θ' αγοράζουν έναν φορητό υπολογιστή, ο οποίος θα είναι έτοιμος να συνδεθεί άμεσα με Διαδίκτυο», τονίζει ο εκπρόσωπος της GSM Association και προσθέτει:
«Είναι μία σημαντική προοπτική.
Είναι η φυσική εξέλιξη από αυτό που βλέπαμε ως τώρα στα δίκτυα wi-fi, όπου ο κόσμος χρειαζόταν μία εξωτερική κάρτα για να σερφάρει στο Διαδίκτυο». Ο Χαγκ Πάντφιλντ, ανώτατο στέλεχος της Vodafone δηλώνει:
«Είναι σημαντικό για εμάς να διευκολύνουμε την πρόσβαση των πελατών μας στο ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο».
Επεσήμανε μάλιστα πως το λογότυπο στους νέους φορητούς υπολογιστές θα προσφέρει τη διαβεβαίωση στους χρήστες ότι διασφαλίζεται η μελλοντική τους χρήση.
«Θα δημιουργήσουμε νέα δεδομένα στο ασύρματο Ίντερνετ» τονίζει ο Πάντφιλτ. Τα νέα ασύρματα δίκτυα προωθούνται από την GSM Association, η οποία εκπροσωπεί το 80% των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μεσολάβησε και πραγματοποίησε τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρωτόκολλο. Το GSM είναι ευρύτατα διαδεδομένο στην Ευρώπη κι την Άπω Ανατολή. Στις ΗΠΑ, αντιθέτως, οι εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία για τα δίκτυά τους. Οι 16 εταιρείες που συμμετέχουν στο εγχείρημα έχουν δεσμευθεί να ξοδέψουν 1 δισ. λίρες για την προώθηση του λογότυπου και την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τους νέους φορητούς υπολογιστές.
Ορισμένες από τις εταιρείες που έχουν υπογράψει στη «συμμαχία» είναι οι Dell, Toshiba, Lenovo, 3, Microsoft, T-Mobile, Ericsson, Orange, Qualcomm και Vodafone.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουρο πότε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν αναβαθμίσει τα δίκτυά τους, ώστε να στηρίζουν τη νέα τεχνολογία. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: