Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

«Ανένδοτος» Εφραίμ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η Μονή Βατοπαιδίου διαμηνύει ότι «θα προστατεύσει την περιουσία της με όλα τα μέσα και μέχρι τέλους και θέτει ζήτημα συνταγματικής της προστασίας και προσφυγής στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Επίσης, όπως αναφέρει και στη σχετική ανακοίνωσή της, «δεν παραιτείται των ποσοστών που της ανήκουν από τη λιμνιαία έκταση της Βιστωνίδας».
Ενα από τα επιχειρήματα που θα προβληθούν είναι και το ότι το Ελληνικό Δημόσιο νοίκιαζε από το 1953 τη λίμνη Βιστωνίδα σε ψαράδες και έπαιρνε ενοίκιο, από το οποίο το 20% αποδιδόταν ετησίως με παράβολο στη Μονή Βατοπαιδίου και ένα άλλο 20% στην Αθωνιάδα Σχολή.
Εξάλλου η Μονή έχει ενημερώσει τους μοναχούς ότι, πέραν των άλλων, ήδη αυτή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αφού έχουν δεσμευθεί στις τράπεζες τα χρήματά της. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ –οι βουλευτές του οποίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα απόσχουν από τη σημερινή ορκωμοσία στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές του «σέβονται και εκτιμούν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τη μετριοπαθή στάση του»– διοργάνωσε συλλαλητήριο στην Ουρανούπολη.
Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ο επικεφαλής της Κ.Ο. κ. Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε τον «κολασμό των υπευθύνων» για το «τεράστιο», όπως το χαρακτήρισε, «σκάνδαλο» το οποίο συνδέεται με τη Μονή Βατοπαιδίου.
«Ο κ. Εφραίμ και η παρέα του θα πρέπει να μεταφέρουν τη σκήτη τους στον Κορυδαλλό», τόνισε στην εκδήλωση που οργάνωσε κοντά στα όρια της Αθωνικής Πολιτείας ο ΣΥΡΙΖΑ και η συντονιστική διαδημοτική επιτροπή για την απόδοση των εκτάσεων «δημόσιων και ιδιωτικών» σ’ αυτούς που ανήκουν, στους πολίτες της Χαλκιδικής και άλλων περιοχών της χώρας.
«Ορισμένες μονές έγιναν έδρα της μαφίας», υποστήριξε και μίλησε για τις «επιδόσεις τους» στο «real estate».
Ανέφερε, επίσης, ότι «ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου, αρχιμανδρίτης Εφραίμ, και η παρέα του θα πρέπει να μεταφέρουν τη σκήτη τους στον Κορυδαλλό, για να γαληνεύσει η ψυχή τους».
Ο ίδιος, όπως και οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα ζήτησαν να επιστραφούν στους πολίτες στους οποίους και ανήκουν οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στο Βατοπαίδι και άλλες μονές.
Ο κ. Αλαβάνος, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους στο χώρο, μπροστά από τον Πύργο της Ουρανούπολης, είπε ότι «το Αγιον Ορος θα μπορούσε να είναι ένας επίγειος παράδεισος».
Απαντώντας στην επιστολή - παράκληση της Ιεράς Κοινότητας την οποία έλαβε εν όψει του συλλαλητηρίου του ΣΥΡΙΖΑ και εκφραζόταν σ’ αυτήν η ευχή και προτροπή «ν’ αποφύγουν, αυτή τη φορά, όσοι συγκεντρωθούν να παραβιάσουν το άβατον», υπογράμμισε ότι «δεν καταδικάζεται το Αγιον Ορος συνολικά», αλλά «συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές». Οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία από την Ουρανούπολη προς τα όρια με τον Αθω.
«Επισφαλή και χρονοβόρα», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος «τη μέθοδο που φαίνεται», όπως είπε, «να διαλέγει η κυβέρνηση» για ανάκληση αποφάσεων για τη μεταβίβαση εκτάσεων του Δημοσίου στη Μονή Βατοπαιδίου. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αποδεχθεί και να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ για την ανάκληση όλων των διοικητικών πράξεων και την αυτοδίκαιη ακύρωση όλων των συμβάσεων που σχετίζονται με το Βατοπαίδι».
Σχολιάζοντας την απόφαση που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα, υποστήριξε ότι «ανοίγει προβλήματα, αντί να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια περιουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: