Την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η αγορά με ένα γενναιόδωρο χρηματοδοτικό πακέτο που θα τονώσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και θα στηρίξει την κατανάλωση, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των παραγωγικών τάξεων.
«Η αγορά έχει στεγνώσει» τονίζουν χαρακτηριστικά αυτοί οι παράγοντες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού έχουν κλείσει, ειδικώς τους τελευταίους μήνες.
Σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μείωση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ το 2009, στήνεται σκηνικό ύφεσης από την οποία θα κάνει χρόνια να βγει η ελληνική οικονομία, προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς.
Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι το πρόγραμμα SΟS που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι επείγον και πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα ώστε να αποδώσει μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν κορυφώνεται συνήθως η καταναλωτική ζήτηση.
Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τον πρώτο σκόπελο οι επιχειρήσεις και να μη λάβει διαστάσεις το κύμα των απολύσεων που απειλεί και τις τράπεζες.
Ζητούνται 18 δισ. ευρώ Όπως επισημαίνεται, το διάστημα Ιούλιος 2007 και Ιούλιος 2008 ο δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 24 δισ. ευρώ ή κατά 18,4%, κάτι που συνετέλεσε καθοριστικά στη διατήρηση ενός ρυθμού ανάπτυξης κατά 4% το 2007 και κατά 3,5% το πρώτο εξάμηνο φέτος.
Για να αποφύγουμε την ύφεση, από αυτά τα 24 δισ. ευρώ της ετήσιας αύξησης πρέπει να ξαναπέσουν στην αγορά τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων.
Μάλιστα, οι ίδιες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το κράτος έχει αργήσει να δώσει στις τράπεζες τη ρευστότητα που υποσχέθηκε, προσθέτοντας ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις κινήθηκαν πολύ γρηγορότερα και δεν υπήρξε πρόβλημα διακοπής της χρηματοδότησης.
Οδηγία στις τράπεζες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ζήτησε από τις τράπεζες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή η αύξηση του δανεισμού, το 2009 να μην πέσει από το 10%.
Αυτό σημαίνει ότι πρεπει να εκταμιευθούν πρόσθετα δάνεια τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, κάτι που αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν, αν δεν δοθεί πρώτα η κρατική ενίσχυση.
Ακόμη όμως και αν η έκκληση του κεντρικού τραπεζίτη εισακουστεί, θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εφόσον οι τράπεζες μείνουν στα 13 δισ. ευρώ πρόσθετα δάνεια, άλλα περίπου 5 δισ. ευρώ πρέπει να δοθούν στην αγορά από τον προϋπολογισμό.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου