Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Γονατίζουν οι κολοσσοί της Ευρώπης

ΑΠΟ ZOUGLA.GR
Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης «κατεβάζουν ρολά» σε μια αμυντική κίνηση, ώστε να αντέξουν το «τσουνάμι» της οικονομικής κρίσης, που μόλις άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα και βεβαίως ο κύριος όγκος του δεν έχει ακόμη φθάσει στις ακτές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ούτε λίγες ώρες δεν σταματούν τα παγκόσμια ειδησεογραφικά δίκτυα να μεταδίδουν πολύ σοβαρές και άκρως δυσάρεστες ειδήσεις, για τους κλυδωνισμούς της πραγματικής πλέον οικονομίας. Η τελευταία πολύ ανησυχητική είδηση έρχεται από το Βέλγιο, όπου η τελευταία ανέπαφη από την κρίση τράπεζα περνάει τις δυσκολότερες ώρες στην ιστορία της.
Η Credit Bank δίνει ξαφνικά αγώνα επιβίωσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Βελγική πρωτεύουσα μέχρι το πρωί θα έχουν όλα κριθεί.
Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, που ο Βέλγος Πρωθυπουργός αναχώρησε εσπευσμένα από την Κίνα, για να προλάβει τις εξελίξεις στη χώρα του. Την ίδια στιγμή, ο πλανήτης αναμένει κάποια ανακούφιση από τη νέα μεγάλη και ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Πολλοί όμως είναι εκείνοι, που διατυπώνουν την άποψη ότι και αυτό το τελευταίο αμυντικό ανάχωμα θα αποδειχθεί ελάχιστο μπροστά στο ύψος του κύματος της κρίσης. Παράλληλα, με «κομμένη την ανάσα» αναμένουν οι αγορές την επίσημη ανακοίνωση την επόμενη Πέμπτη της εισόδου της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση.
Κάτι τέτοιο, ακόμη και για ένα πρωτοετή φοιτητή οικονομικών σημαίνει ότι η ύφεση θα επεκταθεί σε όλες σχεδόν οικονομίες του πλανήτη, με πρώτη και άμεσα ορατή επίπτωση την ανεργία. Οι πολίτες, τουλάχιστον της Ευρώπης, αντιλαμβάνονται με σαφήνεια το μέλλον τους και η οικονομική ψυχολογία είναι στο ναδίρ. Το γενικό κλίμα όμως στις αγορές της Ευρώπης είναι τόσο αρνητικό, που επηρεάζει μέχρι και την «ελαφριά βιομηχανία του θεάματος».
Τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Παρίσι κατεβαίνουν η μία μετά την άλλη πολλές θεατρικές παραστάσεις, καθώς η κίνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι σε πολύ λίγο δεν θα βγάζουν ούτε τα έξοδά τους.
Η κρίση χτυπά και τη βιομηχανία των… Χριστουγέννων.
Χιλιάδες εταιρίες εποχιακών προϊόντων κλείνουν, καθώς οι παραγγελίες είναι εξαιρετικά μικρές, έως ανύπαρκτες. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι οι κλυδωνισμοί σε μεγάλα και προβεβλημένα βιομηχανικά σχήματα.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: