Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Ένα μίνι Βατικανό «έχτιζε» ο Εφραίμ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Real estate, business plan, επενδύσεις σε ακίνητα, τουριστικά θεματικά χωριά ήταν μερικές από τις ιδέες που κυκλοφορούσαν στο Βατοπέδι ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης
Μεγαλεπήβολα σχέδια με άρωμα Βατικανού που έφθαναν μέχρι την Κύπρο περιελάμβαναν οι φιλοδοξίες της ιεράς Μονής Βατοπεδίου, όπως εκτιμούν Αγιορείτες μοναχοί που έζησαν την εποχή Εφραίμ στο Περιβόλι της Παναγίας.
Η περιουσία της μονής υπολογίζεται πως ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Χωρίς βέβαια να προσμετρώνται σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε από την ανταλλαγή της Βιστωνίδας με τα οικόπεδα «φιλέτα».
Η πραγματική αξία των προσεκτικά επιλεγμένων «φιλέτων» θα προσέθετε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο ταμείο της μονής σύμφωνα με τις υπάρχουσες τιμές της κτηματαγοράς και θα μετέτρεπαν το Βατοπέδι στον υπ΄ αριθμόν ένα ρυθμιστή των πραγμάτων- και όχι μόνο στην εκκλησιαστική πραγματικότητα.
«Η οικονομική δύναμη που θα συγκεντρωνόνταν στο μοναστήρι θα ήταν τεράστια.
Θα γινόταν κράτος εν κράτει που θα διαμόρφωνε τους κανόνες του παιχνιδιού.
Θα υποσκέλιζε ακόμη και την ελλαδική Εκκλησία με τη ρευστότητα που θα συγκέντρωνε», εκτιμούν γνώστες των εκκλησιαστικών θεμάτων.
Στο Άγιον Όρος δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για ένα «Βατικανό στα σπάργανα». Παράδεισος επενδύσεων
«Η Μονή Βατοπεδίου μπορεί να συγκριθεί με το Νταβός της Ελβετίας.
Μόνο στα δύο αυτά μέρη μπορείτε να συναντήσετε τόσους γνωστούς μάνατζερ», επεσήμανε σε ρεπορτάζ του τον Ιανουάριο του 2005 το δίκτυο Βloomberg, το οποίο διέκρινε από νωρίς τη δυναμική που συγκεντρωνόταν στην αγιορείτικη μονή, την οποία ανέφερε ως «παράδεισο επενδύσεων».
Real estate, business plan, επενδύσεις σε ακίνητα, τουριστικά θεματικά χωριά και αντίγραφα μοναστηριών του Αγίου Όρους προσβάσιμα σε προσκυνητές και των δύο φύλων, ήταν μόνο μερικές από τις ιδέες που κυκλοφορούσαν στο Άγιον Όρος και ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ των Αγιορειτών, που έβλεπαν την κατάσταση να αλλάζει, ενώ οι φήμες για επενδυτικά προγράμματα που θα απέφεραν εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Μονής Βατοπεδίου προκάλεσαν «ιερό» πόλεμο.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: