Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

21-22/ 10/2008 Διεθνές Συνέδριο για την Αεροπυρόσβεση

ΠΗΓΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων συντονισμού πολιτικών και στρατιωτικών εναερίων μέσων που χρησιμοποιούνται στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και η συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, τόσο σε δασικές όσο και σε αστικές περιοχές, ήταν το θέμα του συνεδρίου με τίτλο: “Aerial Firefighting Conference”.
Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Olympic Royal, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, συνδιοργάνωσαν το Παγκόσμιο Κέντρο Ελέγχου Πυρκαγιάς (The Global Fire Monitoring Center - GFMC), ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Στρατηγική Μείωσης Καταστροφών (UNISDR - United Nations International Strategy for Disaster Reduction) και η Διεθνής Ένωση για τις Δασικές Πυρκαγιές (International Association of Wildland Fire).
Οι ομιλητές που συμμετείχαν στο συνέδριο παρουσίασαν τις τεχνολογίες αεροπυρόσβεσης και τις στρατηγικές και τακτικές επιχειρησιακού σχεδιασμού επέμβασης σε δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διεθνή συνεργασία σε περιπτώσεις φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών.
Το συνέδριο αποτέλεσε βήμα για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών των συμμετεχόντων, εκπροσώπων της πολικής και στρατιωτικής αεροπορίας, των δασικών υπηρεσιών και εμπειρογνωμόνων ιδιωτικών επιχειρήσεων από τα κράτη της Ευρώπης, την Αμερική, τον Καναδά, την Αφρική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Ομιλητής στο συνέδριο ήταν και ο Πύραρχος Διονύσιος Βορίσης, ο οποίος παρουσίασε τις παραμέτρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού αεροπυρόσβεσης στην Ελλάδα, όπως αυτό εφαρμόζεται από το Π.Σ. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κ. Τομ Χάρμπουρ, Διευθυντής Εναέριων Μέσων και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών της Δασικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α., ο οποίος παρουσίασε τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια το 2008.
Με την ευκαιρία της παραμονής του στην Ελλάδα, ο κ. Χάρμπουρ επισκέφθηκε τον Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα, στο Α.Π.Σ., όπου οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: