Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑTheatreinfo.gr - Δεκέμβριος 2008 Ελβίνα Πασχάλη - θεατρολόγος, απόφοιτος Τμήματος Θεάτρου, ΑΠΘ Το μόλις μια φορά ανεβασμένο έργο της Πένυ Φυλακτάκη, «Το πρωτάθλημα», παρουσιάζει αυτή τη σεζόν η ομάδα καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα, στο δικό τους χώρο τέχνης, στην οδό Καθολικών.
Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Σακατζή.
Τους δύο ρόλους παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Μαυρόπουλος και Σοφία Βούλγαρη. Το έργο «Το πρωτάθλημα» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005 στον Άδειο Χώρο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ, ένα χρόνο πριν, είχε κερδίσει το 3ο Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς στα Κρατικά Θεατρικά Βραβεία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η θεματολογία του φρεσκογραμμένου αυτού θεατρικoύ έργου της Πένυ Φυλακτάκη έχει να κάνει με θέματα σχέσεων που είναι πάντα επίκαιρα και διαχρονικά. Το έργο πραγματεύεται το θέμα της απιστίας.
Ένας άντρας και μια γυναίκα βρίσκονται κρυφά στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.
Περιμένουν να κάνουν τσακωτούς τους συζύγους τους, οι οποίοι έχουν συνάψει παράνομη ερωτική σχέση εδώ και ένα χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους όμως στο δωμάτιο, ξεδιπλώνεται το κουβάρι της συζυγικής τους ζωής.
Με όχημα το προδομένο τους εγωισμό, ταξιδεύουν από το παρελθόν στο παρόν.
Ματωμένοι συχνά από την αυτοκριτική, επιχειρώντας μέχρι και την αυτοκτονία, κατορθώνουν τελικά να βγουν αλώβητοι από αυτή τη δοκιμασία και, καθάριοι, να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Ο Σακατζής ανέβασε μια παράσταση δυναμική, σίγουρη, με παλμό, αναδεικνύοντας το κείμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Εκμεταλλευόμενος πλήρως τα θεατρικά κλειδιά του κειμένου, μπόρεσε να ισορροπήσει με δεξιοτεχνία ανάμεσα στο πραγματικό και το αληθινό, το καθημερινό και το θεατρικό.
Οι παύσεις και οι σιωπές έγραφαν, ενώ η νευρική κατάσταση των ηρώων ήταν τόσο τεταμένη όσο έπρεπε για να μην κυλήσει όλη η κατάσταση προς το κόμικς.
Οι ηθοποιοί επίσης, στάθηκαν πολύ καλά στους ρόλους τους, αποδίδοντας όχι μόνο τη νευρική κατάσταση των απατημένων συζύγων αλλά και τον ευαίσθητο ψυχικό τους κόσμο.
Μια μικρή αμηχανία θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ως προς την κινησιολογική προσέγγιση των ρόλων, αλλά όταν οι ερμηνείες είναι καλές, οι μικρές αστοχίες παραβλέπονται. Αν κάτι θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε απειλή για το τελικό αποτέλεσμα της παράστασης αυτό θα ήταν τα σκηνικά.
Τα έντονα κόμικ στοιχεία και οι πινελιές μπουλβάρ σε προδιαθέτουν περίεργα για το τι θα επακολουθήσει.
Παρόλαυτα, το μπορντό-ροζ χρώμα του σκηνικού, σήμα κατατεθέν για ξενοδοχεία τρίτης κατηγορίας, δικαιολογούσε τη σκηνογραφική προσέγγιση και κέρδιζε τις εντυπώσεις. Στο σύνολο, μια επιτυχημένη παράσταση που θα μπορούσε να συγκινήσει ευχάριστα το κοινό της Θεσσαλονίκης. Την κριτική μπορείτε να την διαβάσετε και στο website του theatreinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: