Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - Κύθηρα
Θέμα της εβδομάδας: Νησιά στον πληθυντικό αριθμό
Κύριο όνομα, ουδετέρου γένους, πληθυντικού αριθμού.
Τα Κύθηρα ή Τσιρίγο βρίσκονται στα νότια της Πελοποννήσου.
Ανήκουν στα Επτάνησα και λόγω της γεωγραφικής τους θέσης έχουν επηρεαστεί από διάφορους πολιτισμούς που διαμόρφωσαν με το πέρασμα των χρόνων ένα ιδιαίτερο ύφος. Χαρακτηριστικό των Κυθήρων είναι η αρχιτεκτονική με στοιχεία από τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο.
Το όνομα του νησιού παραπέμπει σε συναρπαστικές ιστορίες ετυμολογίας και μυθολογίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η γέννηση της Αφροδίτης στα Κύθηρα υπήρξε το γεγονός που καθόρισε και τη μετέπειτα πορεία του νησιού.
Σύμφωνα με τη «Θεογονία» του Ησίοδου η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού.
Το νησί των Κυθήρων έχει γίνει σημείο αναφοράς στην τέχνη ήδη από το 18ο αιώνα. Το 1717 ο Γάλλος ζωγράφος Αντουάν Βατό έγινε δεκτός στη Βασιλική Ακαδημία με το έργο του «Επιβίβαση για τα Κύθηρα».
Το 1855 ο Μποντλέρ δημοσιεύει το ποίημά του «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ το 1984 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κερδίζει το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα». Γνωστό είναι το τραγούδι «Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε» του Γ. Κατσαρού από το δίσκο «Ο δρόμος για τα Κύθηρα».
Υπενθύμιση:
Η Άσπρη λέξη διανέμεται ως ερμηνευτικό λεξικό δωρεάν ενώ με μια μικρή συνδρομή παρέχεται και η ετυμολογική, συντακτική, ορθογραφική και εγκυκλοπαιδική πληροφορία[Θέλω να μάθω πώς]

Δεν υπάρχουν σχόλια: