Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ «ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ»

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ «ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ» ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ «ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ»
Στο σύνδρομο του «διαμερίσματος» ο πρόσθιος κνήμιος μυς του ενός κάτω άκρου αρχίζει ξαφνικά να διογκώνεται περισσότερο από ότι του επιτρέπει το εξωτερικό του περίβλημα, να δυσχεραίνει την βάδιση και να προκαλεί πόνους και ρήξεις μυικών ινών.
Πολλές φορές το σύνδρομο αυτό συνοδεύεται από έντονο οίδημα «πρήξιμο» και προκαλεί σταδιακά μέσα σε μια εβδομάδα ρήξη τενόντων και μόλυνση.
Συνήθως το σύνδρομο του διαμερίσματος το παθαίνουν αθλητές, άτομα με πλατυποδία και «συγκλίνοντα» γόνατα, καταπονημένοι πεζοπόροι και ασθενείς με λανθάνουσα σπαστικότητα.
Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν σπαστικότητα στα κάτω άκρα, πολλές φορές χωρίς να το ξέρουν.
Έτσι στην καταπόνηση όπως π.χ. στον αθλητισμό ή στο πολύ περπάτημα εμφανίζουν σποραδικά και το σύνδρομο του «διαμερίσματος» το οποίο χρειάζεται άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: