Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ" / Νο 499 / 1 τεύχος πριν τα 500!

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου (Τεύχος Σεπτεμβρίου 2009, Νο 499, σελίδες: 128, τιμή: 6,00 €) Το Διαβάζω επανέρχεται, ανοίγοντας τη νέα σεζόν με το τεύχος Σεπτεμβρίου, Νο 499, μόλις ένα τεύχος πριν το 500ό. ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Μελέτες για την πεζογραφία και την ποίηση από το 1974 έως τις μέρες μας) Η δίσεκτη χρονιά του 1974 αναγνωρίζεται ως σημαντική τομή στα κυπριακά πράγματα, αφού σημάδεψε κάθε τομέα της ζωής στην Κύπρο, αναπόφευκτα τα γράμματα και τις τέχνες. Το χουντικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μακαρίου και κυρίως η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο νησί με όλα τα οδυνηρά επακόλουθά τους θεματοποιούνται επίμονα και στη λογοτεχνία.
Αλλά μπορούσε να γίνει αλλιώς;
Το ζητούμενο είναι αν η συμφορά τροφοδότησε γόνιμα την τέχνη του λόγου ή αν έχει απλώς αγκυλώσει τις εμπνεύσεις ορισμένων ή περισσότερων συγγραφέων.
Ενδιαφέρει να δει κανείς, για παράδειγμα, τους τρόπους με τους οποίους θεματοποιείται το πρωτογενές ιστορικό υλικό στην ποίηση ή στην πεζογραφία και στο θέατρο.
Ειδικά οι νεότεροι συγγραφείς, που αποτελούν τη λεγόμενη «γενιά του ’74» (αυτοί μας ενδιαφέρουν εδώ), μπόρεσαν να εμβαθύνουν στο πρόβλημα, να οσμιστούν το τραγικό, να το μετατρέψουν σε υπαρξιακό βίωμα και να το μεταπλάσουν λογοτεχνικά, ή έμειναν σε αβανταδόρικους και θνησιγενείς στίχους και σε επικαιρικά αφηγήματα;
Επιμέλεια αφιερώματος: Λευτέρης Παπαλεοντίου. Γράφουν ακόμη: Αλέξης Ζήρας, Γιώργος Μολέσκης, Θεοδόσης Πυλαρινός, Λεωνίδας Γαλάζης, Ελένη Αντωνιάδου, Γεώργιος Γεωργής. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο Θεόδωρος Παπαγγελής μετέφρασε ένα τμήμα από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου (Σώματα που άλλαξαν τη θωριά τους, Διαδρομές στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, εκδόσεις Gutenberg) που τις θεωρεί ως την «πιο ευπώλητη μυθολογική εγκυκλοπαίδεια της δυτικής λογοτεχνίας». Στη συνέντευξή του στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο δίνει μια πιο ενδελεχή εικόνα αυτής της προσπάθειας. Ο Τηλέμαχος Κώτσιας μιλάει στην Αντιγόνη Κατσαδήμα, με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα, Στην απέναντι όχθη (εκδόσεις Ψυχογιός), όπου κυριαρχούν οι πολιτικές συγκρούσεις, οι διαψεύσεις προσδοκιών, η φιλία, τα όνειρα και τα δράματα σε μία ταραγμένη περίοδο 35 χρόνων. Ο Ίνγκο Σούλτσε, ένας από τους πιο ώριμους, απολαυστικούς και πολυβραβευμένους συγγραφείς στη χώρα του, μιλάει στον Σωκράτη Καμπουρόπουλο, με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα Καινούργιες ζωές (εκδόσεις Καστανιώτη). ΠΡΟΣΩΠΑ Η Τζίλιαν Φλιν είναι το νέο όνομα στο χώρο των αστυνομικών μυθιστορημάτων (στα ελληνικά τα βιβλία της, Αιχμηρά αντικείμενα, Σκοτεινός Τόπος, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).
Έχει επαινεθεί από τον Στίβεν Κινγκ ως «ό,τι καλύτερο έχει βγει τα τελευταία χρόνια στο χώρο του μυθιστορήματος θρίλερ». Και έχει κερδίσει χιλιάδες αναγνώστες με το ιδιότυπο στυλ της.
Του Φίλιππου Φιλίππου. Στο τεύχος, τέλος, θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ευπώλητα, βιβλία στον κόσμο, περιοδεύων, διαβάζω comics, του δρόμου, πλήθος βιβλιοκριτικών και βιβλιοπαρουσιάσεων από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή. Καλό φθινόπωρο!
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΔΙΑΒΑΖΩ
Χαριλάου Τρικούπη 38, 3ος όροφος 106 80, Αθήνα τηλ.: 210 33 88 008 fax: 210 33 88 006 email: kdiavazo@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: