Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Miro της Μαγιόρκα - 06/9/2009

Ο Miro της Μαγιόρκα - 06/9/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Τελλόγλειο Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Η Είσοδος είναι ελεύθερη Λεωφορεία: 24,17
Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια και της Ισπανικής πρεσβείας, με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Διεθνούς Εκθέσεως Δ.Ε.Θ. Α.Ε. Η έκθεση Ο Mirό της Μαγιόρκα, μια συνεργασία του Τελλογλείου και του Ιδρύματος Pilar i Joan Mirό της Μαγιόρκα παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις αυτού του καλλιτέχνη στην Ελλάδα.
Ένας μεγάλος αριθμός έργων και τεκμηρίων του Mirό (ξεπερνούν τα 400) καλύπτουν όλη τη θεματολογία του και αφορούν: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, σχέδια, σκίτσα για γλυπτά ή για δημόσια τέχνη, για sobreteixisms, για μπαλέτο, για μουσική, υλικό για τον Βασιλιά Ubu του Jarry κ.α.
Η μακέτα του εργαστηρίου Sert, μαζί με έγγραφα, σημειώσεις, έπιπλα, αντικείμενα κ.ά. μεταφέρουν την ατμόσφαιρα, την εσωτερική πλευρά της δημιουργικής του σκέψης. Στην έκθεση παρουσιάζεται κυρίως το έργο του ώριμου Mirό στη Μαγιόρκα, αυτό που δημιούργησε στο εργαστήριο που του σχεδίασε ο φίλος του, αρχιτέκτονας Josep Lluis Sert το 1956.
Το εργαστήριο αυτό αποτελεί τομή στο έργο του Mirό, γιατί εκεί επανεξετάζει την ως τότε πορεία του και κάνει μια νέα αρχή.
Πρόκειται για μια περίοδο απεριόριστης ανεξαρτησίας και αναζήτησης.
Τη δίψα του να εισβάλει σε νέα πεδία μαρτυρεί το εικαστικό του ιδίωμα -κηλίδες, πιτσιλιές, ροές, γραφικά, ίχνη, γρατζουνιές, ραφές, καρφιά, σχοινιά, αξιοποίηση του τυχαίου, της βίαιη χειρονομίας, έρευνα με μεγαλύτερη εμμονή στην εκφραστικότητα των υλικών. Θέματά του βιόμορφες σουρεαλιστικές μορφές-σύμβολα, η γυναίκα, τα πουλιά, τοπία, ο κόσμος του ουρανού, ο ήλιος, το φεγγάρι, αστερισμοί.
Όπως συνέβη στην περίπτωση της έκθεσης Suite 347 του Picasso, το Αρχείο Σπητέρη προσφέρει και στην έκθεση Μirό πλούσιο αρχειακό υλικό, σε άρθρα και δημοσιεύσεις στον γαλλικό κυρίως και στον ελληνικό τύπο της εποχής, για το ώριμο έργο του καλλιτέχνη.
Το εργαστήριο Sert παρουσιάζεται σε χωριστή έκθεση στο Τελλόγλειο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.
Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ μαζί με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων πρόσφεραν ευγενώς στα πλαίσια της Έκθεσης Mirό στο Τελλόγλειο μια κατά το δυνατόν πιστή μικρογραφία αυτού του εργαστηρίου, η οποία κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα υποδέχεται εκπαιδευτικά προγράμματα στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Νίκος Καλογήρου και η καθηγήτρια Αλκμήνη Πάκα, ενώ την κατασκευή ανέλαβε η εταιρία Octanorm-Hellas, με την υποστήριξη πολλών φορέων.
Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο πρόλαβε στον σχεδιασμό της την «Κίνηση των Πέντε Μουσείων της Θεσσαλονίκης (5Μ)», τα οποία συνεργάζονται συμβολικά για πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο.
Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι, ένας μεγάλος αριθμός χαρακτικών της ώριμης περιόδου του Μirό συνυπάρχει με νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, βραβευμένους από τους Sotheby's, ένα σημαντικό δείγμα της σύγχρονης παραγωγής των εργαστηρίων της Μαγιόρκα.
Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δίπλα στη συμβολική φιλοξενία ενός ζωγραφικού έργου του Μirό εκτίθεται μια σειρά φωτογραφιών του σπουδαίου φωτογράφου που απαθανάτισε τον Μirό σε ώρες εργασίας, του Francesc Català-Roca. Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο, σε αντίστοιχη χειρονομία συνεργασίας, φιλοξενούν από ένα ζωγραφικό έργο του Μirό.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος της Μαγιόρκα και το Τελλόγλειο Ίδρυμα οργανώνουν παράλληλα με την έκθεση Μirό σειρά εκδηλώσεων πολιτισμού, μουσικής, λόγου, δρώμενων και γαστρονομίας, που ενισχύουν αμφίδρομες πολιτιστικές σχέσεις.
Τη γενική ευθύνη της έκθεσης έχει η Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά.
Την γενική επιμέλεια ο Μάριος Ελευθεριάδης, την επιστημονική επιμέλεια η Maria Luisa Lax- Cacho από το Ίδρυμα Μirό της Μαγιόρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: