Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - εγγύηση
Θέμα της εβδομάδας: Απλά μαθήματα Οικονομίας: Τράπεζες-Δάνεια Ουσιαστικό θηλυκού γένους.Εγγύηση είναι η υπόσχεση, η διαβεβαίωση όσο και η χρηματική ή άλλη εξασφάλιση που παρέχει κάποιος σε κάποιον άλλο για την εκπλήρωση μιας υποχρέωσης που ανέλαβε απέναντί του ή για την τήρηση των όρων μιας συμφωνίας, σύμβασης κτλ.
Για παράδειγμα, ο μισθωτής καταβάλλει στον εκμισθωτή ένα ποσό ως εγγύηση, το οποίο ο εκμισθωτής υποχρεούται να του το επιστρέψει μετά τη λήξη της μίσθωσης.
Ειδικότερα, η λέξη εγγύηση υποδηλώνει και το (έντυπο) έγγραφο, με το οποίο ένας κατασκευαστής ή πωλητής αναλαμβάνει την ευθύνη για την καλή ποιότητα και λειτουργία του είδους που πουλάει, π.χ. όταν αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές ζητάμε την εγγύηση του εργοστασίου.
Στη νομική ορολογία η εγγύηση είναι μία σύμβαση, με την οποία ο εγγυητής αναλαμβάνει απέναντι στο δανειστή την ευθύνη ότι θα καταβληθεί η οφειλή (847 Α.Κ.).
Έτσι, στη δανειακή σύμβαση ο εγγυητής εγγυάται ανεπιφύλακτα στο δανειοδότη (δανειστή) την καλή εκπλήρωση των όρων της σύμβασης από το δανειολήπτη (οφειλέτη) και αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει αυτός την οφειλή αν ο δανειολήπτης (πρωτοφειλέτης) δεν την εξοφλήσει.
Ο εγγυητής ευθύνεται μέχρι του ποσού της οφειλής για το οποίο εγγυήθηκε. Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός εγγυητές, ευθύνονται όλοι αλληλέγγυα και σε ολόκληρο το ποσό ο καθένας.Ακόμα, η λέξη εγγύηση σημαίνει κάθε γεγονός ή ενέργεια και συμπεριφορά που μας διαβεβαιώνει για μια μελλοντική εξέλιξη, π.χ.
H εκλογή του στη θέση του προέδρου αποτελεί εγγύηση για το μέλλον του συλλόγου. Υπενθύμιση: Το ερμηνευτικό λεξικό της Άσπρης λέξης διανέμεται δωρεάν.
Το πλήρες (ερμηνευτικό, ετυμολογικό, συντακτικό, ορθογραφικό, εγκυκλοπαιδικό, συνωνύμων, αντιθέτων) λεξικό διατίθεται με μια μικρή συνδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: