Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - υποθήκη
Θέμα της εβδομάδας: Απλά μαθήματα Οικονομίας: Τράπεζες-Δάνεια Ουσιαστικό θηλυκού γένους.
Τα χρηματικά δάνεια δεν είναι «αναίμακτα», έχουν το κόστος και το ρίσκο τους. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το κόστος και το ρίσκο του επιτοκίου.
Όταν παίρνει κάποιος δάνειο, ο δανειστής του, είτε είναι τράπεζα είτε ιδιώτης, μπορεί να εγγράψει υποθήκη επί της ακίνητης περιουσίας του –σε ένα ή περισσότερα ακίνητα, ανάλογα με το ύψος του χορηγούμενου δανείου–, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαίτησή του, ως εγγύηση δηλαδή ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του.
Εννοείται βέβαια ότι εγγραφή υποθήκης γίνεται για ποσά όχι ευκαταφρόνητα, για ποσά δηλαδή που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, γιατί, εκτός της διαδικασίας που απαιτείται, η εγγραφή υποθήκης έχει και οικονομικό κόστος.
Αυτό κρίνεται ανάλογα με τις περιστάσεις και είναι θέμα συμφωνίας των συμβαλλομένων μερών.
Κι αν υπάρχει περίπτωση ο ιδιώτης να μην το ζητήσει λόγω της προσωπικής του σχέσης με τον οφειλέτη ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, οι τράπεζες κατά κανόνα ζητάνε πάντα τη σύσταση υποθήκης.
Επομένως, υποθήκη στη νομική ορολογία είναι το δικαίωμα που έχει ο δανειστής στην ακίνητη περιουσία του οφειλέτη ως ασφάλεια για την εξασφάλιση της απαίτησής του (εμπράγματη ασφάλεια).
Το δάνειο που έχει εξασφαλιστεί με αυτό τον τρόπο αποκαλείται «ενυπόθηκο δάνειο», ο δε δανειστής «ενυπόθηκος δανειστής».
Με την υποθήκη εξασφαλίζεται η απαίτηση του δανειστή, που σημαίνει ότι, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν εκπληρώσει την οφειλόμενη παροχή του και εκποιηθεί με πλειστηριασμό το βεβαρημένο ακίνητό του, ο ενυπόθηκος δανειστής θα ικανοποιηθεί προνομιακά από το εκπλειστηρίασμα (το τίμημα της πώλησης) έναντι τυχόν άλλων δανειστών του οφειλέτη που δεν έχουν εγγράψει υποθήκη (δηλαδή πριν από αυτούς).
Ο δανειστής όμως μπορεί να εξασφαλίσει την απαίτησή του και με την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης αντί της υποθήκης.
Η προσημείωση υποθήκης είναι ευρύτατα διαδεδομένη –σε όλα συνήθως τα τραπεζικά δάνεια–, δεδομένου ότι έχει πιο ευέλικτη διαδικασία και μικρότερο κόστος.
Εξάλλου, έχει το δικαίωμα ο δανειστής να την τρέψει σε υποθήκη, η οποία στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι έχει εγγραφεί από την ημέρα της προσημείωσης.
Η λέξη υποθήκη χρησιμοποιείται επίσης μεταφορικά για κάτι το οποίο προετοιμάζουμε και του οποίου τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα θα φανούν αργότερα (π.χ.
Αυτό αποτελεί υποθήκη για το μέλλον) ή υποδηλώνει συμβουλή, προτροπή, ηθική επιταγή (π.χ. Άφησε πολιτική υποθήκη).
Υπενθύμιση: Το ερμηνευτικό λεξικό της Άσπρης λέξης διανέμεται δωρεάν.
Το πλήρες (ερμηνευτικό, ετυμολογικό, συντακτικό, ορθογραφικό, εγκυκλοπαιδικό, συνωνύμων, αντιθέτων) λεξικό διατίθεται με μια μικρή συνδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: