Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Χρήστος Αλαβέρας - «Προσωποδράματα» - Έκθεση ζωγραφικής

Χρήστος Αλαβέρας - 15/9/2009 έως 15/10/2009 Ώρα: 20.00 Χώρος Εκδήλωσης: Βαφοπούλειο Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Λεωφορεία: 5,6,33
Χρήστος Αλαβέρας - «Προσωποδράματα» - Έκθεση ζωγραφικής Με τον τίτλο «Προσωποδράματα» ο Χρήστος Αλαβέρας καταφεύγει σε πολυπρόσωπες, κυρίως, συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων, φτιαγμένων με κάρβουνο, με στόχο να προβάλλει, μέσα από συνοθυλευμένους εκφραστικούς τύπους μορφών, ψυχολογικούς χαρακτήρες και καταστάσεις που υποκρύπτονται πίσω από τα βλέμματα των εικονιζομένων. Τα έργα στη συγκεκριμένη έκθεση πλαισιώνουν απρόσωπες φιγούρες σε έργα μικρότερων διαστάσεων, με εκφράσεις και κινήσεις που υποδηλώνουν ψυχολογικές ταλαντώσεις και υποκρύπτουν αγωνίες, από τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις συνθήκες των διαπροσωπικών τους σχέσεων, που ταλανίζουν τον ψυχολογικό τους κόσμο. Ψυχογραφήματα κατ' ουσίαν οι προσωπογραφικές δράσεις του Αλαβέρα, απηχούν δομές της σύγχρονης κοινωνιολογικής πραγματικότητας, την οποία ο δημιουργός αναζητά μέσα από άτομα του περιβάλλοντος και από τυχαίες συναντήσεις. Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965.
Το 1989 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. όπου σπούδασε ζωγραφική. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Aki Akademie voor Beelndende Kunst του Enschede της Ολλανδίας. Συμμετείχε στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στο Castelewellan Forest Park, Co Down του Μπέλφαστ, στη Β. Ιρλανδία και το έργο του, ένας ξύλινος δεινόσαυρος, έγινε μέρος της μόνιμης έκθεσης που περιλαμβάνεται στο χώρο του πάρκου. Συνεργάστηκε σκηνογραφικά με τη θεατρική ομάδα «Λύκη Βυθού».
Το 1993 συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση Καλλιτεχνών στο Λέτσκοβατς Γιουγκοσλαβίας και το 1994 στη Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου στη Λισσαβώνα.
Είναι καθηγητής καλλιτεχνικών Μέσης Εκπαίδευσης κι έχει διατελέσει βοηθός του καθηγητή Μ. Θεοφυλακτόπουλου για έξι χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Από το 2006 εικονογραφεί στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής.
Πραγματοποίησε πολλές ατομικές και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: