Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Παραστάσεις Καραγκιόζη

Παραστάσεις Καραγκιόζη - 06/10/2009 έως 07/10/2009 Ώρα: 10:00
Χώρος Εκδήλωσης: Αμφιθέατρο Τούμπας Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 5,6,33
Στα
Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι.
Παράσταση κλασική, από τις πρώτες που παίχτηκαν στον μπερντέ του ελληνικού θεάτρου σκιών με αξία καταξιωμένη στο χρόνο και τις προτιμήσεις του κοινού, όλωντων ηλικιών και εποχών.
Ένας θρύλος, ένα παραμύθι που οι γιαγιάδες διηγούνται στα εγγόνια από γενιά σε γενιά μπλέκεται με του Άη Γιώργη την ιστορία, σε μια ηρωική, πολυπρόσωπη και γεμάτη εκπλήξεις δράση, αναδεικνύοντας τον Μέγα Αλέξανδρο σαν το λαϊκό παλικάρι, σύμβολοπέρα από τόπο και χρόνο.
Ένα καταραμένο φίδι, φοβερό και τρομερό, φύλακας της πηγήςαπό όπου υδρεύεται η πόλη, ζητά να φαει μια κοπέλα το χρόνο για να επιτρέψει τους κατοίκους να παίρνουν νερό.
Ο κλήρος για τη θυσία πέφτει στη βεζυροπούλα κι έτσι ξετυλίγεταιτο κουβάρι του μύθου, μέχρις ότου ο Μέγας Αλέξανδρος σκοτώσει το καταραμένο φίδι και σώσει το κορίτσι και την πόλη.
Και ο Καραγκιόζης;
Εδώ που τα λέμε, βάζει κι αυτός το χεράκι του στην μονομαχία, διεκδικώντας μερίδιο στην αμοιβή.
Μόνο που.....τα θέλει όλα δικά του και κοντά στα πολλά χάνει και τα λίγα.
"Ο Κουρέας της Φοντάν Χαμιδιέ"
Ο Γιάννης Χατζής παρουσιάζει μια διασκευή παλιάς παράστασης του θεάτρου σκιών στα ηθογραφικά δεδομένα της πόλης των αρχών του αιώνα.
Στη Φοντάν Χαμιδιέ,το γνωστό σε όλους "Συντριβάνι ", η πονηριά του Χατζηαβάτη συγκρούεται με την εξυπνάδα του Καραγκιόζη, την ώρα που ένας θεριακλής Πασάς, μόνιμος θαμώνας του καφενείου του "Μήτα", ενοχλημένος προσπαθεί να μοιράσει ανώδυνα δικαιοσύνη.
Oλόγυρα συναντάμε τους "Μπαγιάτηδες" Θεσσαλονικείς.
Eνα πολύφερνο πλήθος που προσπαθεί να μπαλώσει τα ράκη μιας μίζερης ζωής, αμπελοφιλοσοφώντας ίσως όχι γι' αυτά που έφυγαν, αλλά γι' αυτά που έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: