Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Βυζαντινή αντρική χορωδία Brâncoveanu Βουκουρεστίου

Βυζαντινή Χορωδία Brancoveanu - 19/10/2009 Ώρα: 20.00
Χώρος Εκδήλωσης: Ροτόντα Είδος Εκδήλωσης: Χορωδία Λεωφορεία: 10,31,14Βυζαντινή αντρική χορωδία Brâncoveanu Βουκουρεστίου
Με το βαρύ όνομα ενός ευεργέτη της Ορθοδοξίας στη Βλαχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ρουμάνικη χορωδία έχει να επιδείξει ένα πλούσιο ρεπερτόριο.
Με έντονο πρόγραμμα συναυλιών σε όλη τη Ρουμανία, με συχνή συνεργασία της χορωδίας με το Δήμο Βουκουρεστίου και με διάφορα κρατικά θέατρα, με εκπομπές στο εθνικό κανάλι (TVR) και σε άλλα ιδιωτικά, και με την παραγωγή CD με παραδοσιακά ρουμανικά κάλαντα έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και στα Δημήτρια. Η χορωδία Brâncoveanu ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 με την πρωτοβουλία κάποιων φοιτητών της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής και του Εθνικού Πανεπιστημίου Μουσικής Βουκουρεστίου.
Η ονομασία της χορωδίας προέρχεται από το όνομα του Κωνσταντίνου Brâncoveanu (1654 - 15 Αυγ. 1714), του ηγέτη της Βλαχίας από το 1688. Τα 26 χρόνια της κυριαρχίας του ήταν μια εποχή, κατά την οποία αυτός συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου κλίματος που βοήθησε την ανάπτυξη των τεχνών.
Εκείνη την περίοδο κτίστηκαν εκκλησίες και μοναστήρια, άνοιξαν σχολεία όλων των βαθμίδων, τυπώθηκαν βιβλία στις διάφορες γλώσσες, υποστηρίχθηκαν και ενθαρρύνθηκαν μορφωμένοι διδάσκαλοι, χορηγήθηκαν οικονομικές ενισχύσεις σε πολλές ορθόδοξες εκκλησίες και μονές άλλων χωρών, υποδουλωμένων στην οθωμανική κυριαρχία. Ο Κωνσταντίνος Brâncoveanu πέθανε ως μάρτυρας, μαζί με τους τέσσερις γιούς του (τον Κωνσταντίνο, τον Στέφανο, τον Ράντου και τον Ματθαίο) και με τον αγαπητό του σύμβουλο τον Ιαννάκη Văcărescu, στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποκεφαλίσθηκαν την ημέρα της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου 1714.
Τα μέλη της χορωδίας είναι ιερείς, φοιτητές της Θεολογικής Σχολής και του Εθνικού Μουσικού Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, σολίστες της Όπερας και της Οπερέτας Βουκουρεστίου και ψάλτες από διάφορες ενορίες.
Αυτές οι γνώσεις και η ιδιότητά τους τούς δίνει την δυνατότητα να ψάλλουν, τόσο βυζαντινά άσματα, όσο και πολυφωνικούς ύμνους, όπως είναι η παράδοση στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Διευθυντής της χορωδίας είναι ο π. Νικόλαος Ζουγκανάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: