Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΗΓΩΝ
ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Ν. ΕΒΡΟΥ « Στήριξη »
Διευθ. Δήμητρας 19
Τ. Κ. 68100 Αλεξανδρούπολη
Τηλ.& φαξ 2551084212 Κιν.6974303807 Α.Φ.Μ. 9999748485
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ Eγκαίνια του Κέντρου Στήριξης Μονογονεϊκών Οικογενειών Ν. Έβρου Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το Σαββατοκύριακο (7 & 8 Νοεμβρίου) το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονογονεϊκών Οικογενειών με θέμα: «ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»Το συνέδριο διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρχηγών Μονογονεϊκών Οικογενειών Ν. Έβρου «ΣΤΗΡΙΞΗ» και συμμετείχαν εκπρόσωποι Συλλόγων Μόνων –Γονέων από όλη την Ελλάδα (από το Αγρίνιο, τη Βέροια, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Λάρισα, την Πάτρα, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα κ.ά.), καθώς και αντιπροσωπεία από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων. Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μονογονεϊκών Οικογενειών Ν. Έβρου, κ. Ζήσης Ναλμπάντης.
Μηνύματα έστειλαν: ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Πεταλωτής, Υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ροδόπης και ο Δ. Παπουτσής. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Καβάλας. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό πολλοί εκπρόσωποι από την τοπική κοινωνία. Οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών και ομιλητριών είχαν πολύ ενδιαφέρον και άγγιζαν πολλές διαστάσεις της καθημερινότητας των μονογονεικών οικογενειών. Η συζήτηση που επακολούθησε ήταν πολύ εποικοδομητική και διεξήχθη μέσα σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα.
Οι εισηγήσεις και η συζήτηση θα συμπεριληφθούν στα πρακτικά του συνεδρίου για χρήση όλων των ενδιαφερομένων φορέων καθώς και των μόνων γονέων. Στο συνέδριο αναφέρθηκε ότι: Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την οικογενειακή ζωή στην Ελλάδα οι μονογονεϊκές οικογένειες καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο εύρος, γεγονός που θέτει νέες προκλήσεις για την κοινωνική πολιτική. Θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής μέριμνας κατά τη χάραξη και εφαρμογή οικογενειακών πολιτικών. Οι μονογονεϊκές οικογένειες κινδυνεύουν περισσότερο από τις συνέπειες της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας είναι σχεδόν διπλάσιος για τα παιδιά που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες από ότι ο μέσος όρος για όλα τα παιδιά μαζί. Τα μέτρα για τις μονογονεικές οικογένειες δεν εντάσσονται σε μια διακριτή και ολοκληρωμένη στρατηγική και τα περισσότερα είναι αποσπασματικά. Επιπλέον, δεν υπάρχει ένας θεσμός που να είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό και τη διάχυση των πολιτικών καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και ιδιαίτερα των πολιτικών για την ευημερία των παιδιών. Τονίστηκε ότι Θα πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που θα εκτιμούν τον πλούτο όλων των οικογενειών και θα τις υποστηρίζουν σε θεσμικό επίπεδο. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι χρειαζόμαστε επειγόντως είναι μια κοινωνική πολιτική που να διασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα στις μονογονεϊκές οικογένειες για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Χρειάζονται άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις, δημιουργία υποδομών και στήριξη κυρίως στο θέμα της εργασίας και όχι επιδόματα. Στις δράσεις το 2010 που ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού» θα πρέπει να ενταχθεί κατά προτεραιότητα η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας –παράλληλα με τη μονογονεικότητα γιατί παραμένουν στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης. Τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και φίλων κατέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο για το θέμα της μονογονεϊκότητας και τόνισαν ότι τόσο το νομοθετικό πλαίσιο, όσο και η κοινωνική πολιτική λειτουργούν υποστηρικτικά προς τις μονογονεικές οικογένειες. Παράλληλα με το συνέδριο πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 17:30 μ.μ. τα εγκαίνια του 1ου Κέντρου Στήριξης Μονογονεϊκών Οικογενειών Ν. Έβρου (Δήμητρας 19, στην Αλεξ/πολη) που είναι μια δράση του Συλλόγου.
Το κέντρο εγκαινίασαν η κ. Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια και Κοσμητόρισσα στη Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. και ο κ. Ευάγγελος Γουμενίδη, εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με την ευχή να είναι ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και για άλλους δήμους.
Επίσης, τονίστηκε ότι η λειτουργία του υποσημειώνει –για μια ακόμη φορά -την ανάγκη για εκδήλωση ενδιαφέροντος για μελλοντική ανάπτυξη δομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των οικογενειών σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: