Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - υπερρεαλισμός
Θέμα της εβδομάδας: Μοντέρνα Τέχνη: Καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα Ο υπερρεαλισμός ή σουρεαλισμός γεννήθηκε στο Παρίσι και γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930.
Ο υπερρεαλισμός εμφανίζεται ως θεωρία το 1924 με το μανιφέστο του Αντρέ Μπρετόν.
Σε όλα τα κείμενα του Μπρετόν και των άλλων υπερρεαλιστών η κοινωνική επανάσταση, η αλλαγή του κόσμου, η απελευθέρωση του ανθρώπου αποτελούν το πρώτιστο και κύριο μέλημα. Πίσω όμως από το κίνημα του υπερρεαλισμού βρισκόταν κατά έναν τρόπο μια θεωρία, η ψυχανάλυση, στην καθαρή φροϋδική της φάση, που η τεχνική και η μεθοδολογία της θα δράσουν ευεργετικά στη φαντασία των οπαδών του κινήματος.
Ο βασικός στόχος των υπερρεαλιστών ήταν να αντλήσουν από το υποσυνείδητο την έμπνευσή τους. Έτσι, θα προκύψει η τεχνική της αυτόματης γραφής, δηλαδή της γραφής που προκύπτει από το υποσυνείδητο του καλλιτέχνη, ο οποίος για να το κατορθώσει «αδρανοποιεί» τη λογική του.
Οι υπερρεαλιστές καλλιτέχνες αντλούν την έμπνευσή τους από το όνειρο, τη φαντασία, το ασυνείδητο και κάθε μορφή δημιουργικής δύναμης που κρύβουν μέσα τους, χρησιμοποιώντας λέξεις και μετακινώντας το πινέλο με τυχαίο και αυθόρμητο τρόπο, χωρίς τον έλεγχο της λογικής.Ο υπερρεαλισμός αναπτύχθηκε κυρίως στη λογοτεχνία, όμως δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά εξελίχθηκε σ’ ένα ευρύτερο καλλιτεχνικό και πολιτικό ρεύμα, που συνδέθηκε με τα αριστερά κινήματα και επηρέασε γενικότερα την ανθρώπινη σκέψη. Από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του κινήματος είναι οι ποιητές Λουί Αραγκόν, Πολ Ελιάρ, Ρενέ Κρεβέλ, Ροζέ Βιτράκ, Μπενζαμίν Περέ, καθώς και οι καλλιτέχνες Μαξ Ερνστ, Αντρέ Μασόν, Μαν Ρέι και Χουάν Μιρό. Στην Ελλάδα ο υπερρεαλισμός γεννήθηκε με την έκδοση το 1935 της πρώτης ποιητικής συλλογής του Αντρέα Εμπειρίκου «Υψικάμινος».
Ακολούθησαν οι δύο πρώτες ποιητικές συλλογές του Νίκου Εγγονόπουλου «Μην ομιλείτε στον Οδηγό» (1938) και «Τα Κλειδοκύμβαλα της Σιωπής» (1939).
Σεμινάρια γλώσσας. Δείτε πληροφορίες.
Λεξικό - Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας. Δείτε πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: