Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ζαχαρίας Κουμπλής, αναδρομική έκθεση 1989 - 2009 (ζωγραφική - κατασκευές)

Ζαχαρίας Κουμπλής - 11/11/2009 έως 09/12/2009 Ώρα: 20.00
Χώρος Εκδήλωσης: Δημοτική Πινακοθήκη Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Λεωφορεία: 5,6,33Ζαχαρίας Κουμπλής, αναδρομική έκθεση 1989 - 2009 (ζωγραφική - κατασκευές)
Μαθηματικός και ζωγράφος, ο Θεσσαλονικιός Ζαχαρίας Κουμπλής συνδυάζει με θαυμαστό τρόπο εδώ και είκοσι χρόνια το απολλώνιο και διονυσιακό στοιχείο, δημιουργεί έργα που διακρίνονται για την εσωτερική πειθαρχία, την πυκνότητα της έκφρασης και την κλασική τους διάθεση. Τα «Δημήτρια» φιλοξενούν μια αναδρομική έκθεση, εμβαθύνουν στο έργο ενός καλλιτέχνη με πηγαίο και αυθεντικό ζωγραφικό ύφος. «Mερικά από τα βασικά γνωρίσματα του εικαστικού του λεξιλογίου, όπως ή ταυτόχρονη ενασχόληση σε παραστατικές και αφηρημένες διατυπώσεις, ο σειραϊκός χαρακτήρας των εργασιών του, το μικρό μέγεθος και ο προσωπικός τρόπος σύνθεσης και οργάνωσης των έργων του, πείθουν ότι ό Κουμπλής είναι ένας δημιουργός, ο οποίος από πολύ νωρίς αποκαλύπτει την πηγαιότητα και αυθεντικότητα του ζωγραφικού του ύφους ... Η εξαντλητική αναζήτηση της δομής της φόρμας και η μέσω αυτής ολοκλήρωση του μορφοπλαστικού του οράματος είναι το βασικό αιτούμενο στις μέχρι σήμερα προσπάθειες του Ζαχαρία Κουμπλή. Με το συν­δυασμό χρωματικών και καλλιγραφικών - γραμμικών στοιχείων, με τη συγκρατημένη εξπρεσιονιστική χρησι­μοποίηση του χρώματος, πού του επιτρέπει να μη χάνει την ποιητική και λυρική φωνή του, με την περιορισμένη χρωματική παλέτα, που δεν τον εμποδίζει να επιτυγχά­νει τις απαραίτητες χρωματικές εντάσεις και μ' ένα πλούσιο μορφοπλαστικό λεξιλόγιο, που συνδυάζει με θαυμαστό τρόπο το απολλώνιο και διονυσιακό στοιχείο, δημιουργεί έργα πού διακρίνονται για την εσωτερική πειθαρχία, την πυκνότητα της έκφρασης και την κλασική τους διάθεση». Γιάννης Τσούτσας - Επιμελητής Πινακοθήκης Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ο Ζαχαρίας Κουμπλής (http://zachariaskoumblis.blogspot.com) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Από το 1976 έως το 1981 σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Α.Π.Θ. όπου και πήρε πτυχίο στη Γεωλογία. Από το 1985 έως το 1990 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στα εργαστήρια των Μ. Κοντού και Β. Δημητρέα και πήρε πτυχίο στη Ζωγραφική. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «ΤΕΧΝΗ» και της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων. Έχει στο ενεργητικό του 13 ατομικές εκθέσεις, 4 διεθνείς συμμετοχές, συμμετοχή σε περισσότερες από 70 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2001 πήρε το βραβείο ζωγραφικής στην 1η Πανελλήνια Έκθεση Μικρογραφικής Τέχνης - Μινιατούρας, που διοργάνωσε ο Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: